Wie ktoś może gdzie mogę znaleźć informacje na temat tras rowerowych w naszych okolicach? Podróżując często czy to na drzewach, słupach, kamieniach widzę oznaczenia np; EWI 1+symbol roweru+zielony pasek(zielony szlak)? Wiecie coś na temat tych tras? Czy nadleśnictwo je wyznacza?
Trasy wyznacza Starostwo z tego co się orientuję, doszło parę nowych szlaków, jednak nie mam informacji, czy został uaktualniony przewodnik, w którym byłyby włączone nowo powstałe szlaki.
Ładnych kilka lat temu przejechałem rowerem wszystkie szlaki piesze w Załęczańskim Parku Krajobrazowym, jeden z nich biegnie (a przynajmniej wtedy tak było) w Rudzie wzdłuż torów kolejowych zaraz za płotem wysypiska śmieci - ciekawe czy ktoś to zmienił, bo po takim początku to za bardzo nie chce się dalej jechać... A warto, bo potem są już tylko pozytywne niespodzianki. Szlak ten z tego co pamiętam zaczynał się w Wieluniu przy dworcu kolejowym. Dla wytrwałych polecam podjazd do rezerwatu Węże
_________________ Denerwować się, to mścić się na sobie za głupotę innych!!!
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2011-04-03, 16:22
Dzisiaj wybrałem bardzo fajną trasę. Prawie 20 km.
Start na Sadowej i dojazd do Częstochowskiej. Kilka metrów w lewo jest sad w który wjeżdżamy i nim docieramy do główniejszej drogi polnej. Skręcamy w prawo, obok dużego kamienia w lewo, po 300 metrach w prawo przy słupie enegetycznym a następnie w lewo po skosie. znajdujemy się na ulicy źródlanej (jakaś związana z wodą) i jedziemy cały czas prosto. Przy kapliczce w prawo i docieramy do głównej drogi w Gaszynie (na praszkę). Na głównej jedziemy w lewo i przy remizie wjeżdżamy w strażacką i nią docieramy do ul. Joanny Żubr. Jedziemy w lewo do centrum Krzyworzeki. W Krzyworzece skręcamy w prawo i jesteśmy na rowerowej trasie EWI 1. Jedziemy przez Chotów, Turów. Wpadłem jeszcze na "botan" (pierwsza polanka w lewo jak się kończą domy w Turowie a póżniej w prawo i do bramy) na którym wyjątkowo dużo spotkałem rowerzystów. Ciąg dalszy trasy możecie sobie dopisać
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum