Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2012-03-12, 13:59 START
Pomysł na ten dział przyszedł wraz z rosnącymi temperaturami i zbliżającą się wiosną, a tym samym początkiem prac na działce i w ogrodzie.
Na chwilę obecną możemy dokonywać jeszcze cięć drzew i krzewów(niemal wszystkich), ale ja dokonałem już pierwszych zakupów i zasiewów.
Pozostaje czekać, aż ziemia puści, a w niektórych przypadkach na wyższe temperatury i można działać na całego. Fotorelacja z pierwszych nasadzeń już za 2 tygodnie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2012-03-14, 09:54
Nic, oczywiście nic do gruntu, bo jest zmarznięty jeszcze, wszystko w pojemnikach na razie.
Właśnie zastanawiam się jaką trawę zasiać...
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2012-03-14, 11:05
Gdyby ktoś potrzebował puste doniczki po tujach to mam mnóstwo , oddam za free różne rozmiary . Ziemia już nie taka zmarznięta wczoraj kopałem .
Sylwester ja zasiałem trawę relax , kupiłem u Blabusia . Fajna delikatna , dobrze znosi częstą grę w piłkę .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2005 Posty: 407 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-03-31, 09:49
Teraz jest dobry okres aby odświeżyć - przewietrzyć trawnik przed sezonem.Mam do tego odpowiedni sprzęt, który wypożyczam
www.e-gardenia.com.pl
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2012-04-17, 08:50
Sylwester napisał/a:
Fotorelacja z pierwszych nasadzeń już za 2 tygodnie.
Czekamy , u mnie w sobotę rozpoczęcie sezonu koszenia trawy !
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Wysłany: 2012-04-17, 20:10
Miało być zgodnie z zapowiedzią, ale w między czasie miałem mały staw na podwórku spowodowany awarią, nie zdążyłem przywieźć ziemi do wyrównania terenu, a teraz na trasie do 'zrzutu' wykiełkowały wszystkie tulipany itp.
Jednym słowem mały dramat, bo w zasadzie nic teraz nie zrobię dopóki nie ma ziemi, a ziemi nie będzie, aż wszystko nie przekwitnie i zaowocuje...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2012-06-06, 23:14
Sylwek, co tam słychać w ogrodzie?
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
No witam widzę że rozmowa się trochę sztywno rozkręca ale zaradzimy
Jakie warzywa owoce macie u siebie?
I zaraz mam pytanie do Was - Jak formować winorośl później prowadzoną na podwójnego guyota, chodzi mi o przycinanie małych sadzonek, ostatnio kupiłem u Blablusia winorośl Medea, i nie wiem jak ją formować w pierwszym roku tak aby później już wypuścić 2 główne łozy, czy powinienem do wiosny puścić ją "na dziko" i dopiero po wyraźnym wykształceniu pędu głównego formować? Ktoś wie jak z takimi sadzonkami postępuje się w winnicach?
Czy orientuje się ktoś, gdzie mogę kupić bukszpan? Oprócz Blabusia na Warszwskiej. Mają, ale wielkie, a co za tym idzie drogie.
W ogóle gdzie warto kupować krzaczki ozdobne (Wieluń, bliska okolica)? Żeby były fajne, zdrowe i niedrogie
ja to miałam ochotę o kaktusach popisać, ale ciągle mi czasu brakuje, przynajmniej ostatnio. Może jak już jesteśmy w temacie ogrodu, to zróbmy małą fotogalerie. Zdjęcia ogrodów, lub części. Pochwalmy się swoimi ślicznie kwitnącymi kwiatami, ogrodami sąsiadów. To przyciągnie uwagę. Pokażmy innym sposoby na ładny ogród. Wrzucę patre zdjęć-jak tylko odzyskam aparat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum