Bo od księdza chyba powinniśmy więcej wymagać, nie? Chociażby tego żeby nie kłamał w oświadczeniu dla mediów. Chciałbyś żeby Twoje dzieci zlizywały bitą śmietanę z kolan starszego faceta? Nawet dobrze się przy tym bawiąc. Bo każdą "zabawę" można ubrać w taką otoczkę, że dziecku będzie się podobało.
To kocenie nie było jakieś straszne (przynajmniej z tego co widać na zdjęciach), ale takimi sprawami powinni się zajmować starsi uczniowie a nie nauczyciele. Afera może i trochę za bardzo rozdmuchana, ale niech chociaż nie kłamią.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-09-19, 10:42
ilin, szczerze powiedziawszy nie robi mi to różnicy. Mógłby być ateistą a i tak uważałbym że powinien zostać zwolniony z funkcji dyrektora, ba zastanawiałbym się nawet nad tym czy nie dalej... na pewno nie chciałbym żeby osoba która akceptuje takie zabawy uczyła moje dziecko...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Gdyby zaś faktycznie takie coś miało miejsce ów osobnik dostał by w "morde" i po sprawie.
Nie latał bym z tym po internecie.
A jak morda by się zagoiła to robił by to samo. A dzięki temu, że mówi o nim cała Polska to następnym razem zastanowi się zanim zrobi coś tak głupiego.
ilin, szczerze powiedziawszy nie robi mi to różnicy. Mógłby być ateistą a i tak uważałbym że powinien zostać zwolniony z funkcji dyrektora, ba zastanawiałbym się nawet nad tym czy nie dalej... na pewno nie chciałbym żeby osoba która akceptuje takie zabawy uczyła moje dziecko..
I tak i nie.
Po raz trzeci w tym watku powtarzam. Nie znamy kontekstu sprawy
To mogła być przypadkowa sytuacja ,którą ktoś nagrał.
Na kogo wypadnie na tego bęc.
_________________ "Dziś przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" - J.Palikot
Po raz trzeci w tym watku powtarzam. Nie znamy kontekstu sprawy
To mogła być przypadkowa sytuacja ,którą ktoś nagrał.
Na kogo wypadnie na tego bęc.
A ja po raz któryś zapytam: jaki niby by miał być kontekst tej sytuacji żeby nie było w niej nic złego? Z tym, że mogła to być przypadkowa sytuacja to mnie już całkowicie rozwaliłeś Tak, siedział sobie ksiądz, jak każdy normalny człowiek, z kolanami wysmarowanymi bitą śmietaną i się parę dzieci potknęło i przypadkowo wpadło ustami w tą śmietanę a ktoś to przypadkowo nagrał i zdjęcia porobił.
Wcześniej zarzucałeś, że gdyby to nie był ksiądz to by nie było afery. A gdyby to nie był ksiądz to bronił byś go tak jak teraz to robisz?
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2012-09-19, 15:13
Pamiętam szkolenie kotów w technikum... w jednym brałem udział jako kot a w innym jako ten niedobry szkolący. ŻADEN nauczyciel nie brał w tym udziału.
Gdyby ten ksiądz chociaż trochę pomyślał to posadziłby na tym fotelu innego ucznia ze starszej klasy, wtedy możnaby powiedzieć że robią sobie jaja. Wyszło jak wyszło.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-09-19, 16:04
Gregg Sparrow napisał/a:
Pamiętam szkolenie kotów w technikum... w jednym brałem udział jako kot a w innym jako ten niedobry szkolący. ŻADEN nauczyciel nie brał w tym udziału.
Gdyby ten ksiądz chociaż trochę pomyślał to posadziłby na tym fotelu innego ucznia ze starszej klasy, wtedy możnaby powiedzieć że robią sobie jaja. Wyszło jak wyszło.
dokładnie tak - szkolenie "kotów" to rytuał uczniowski/studencki a nie na linii uczeń - nauczyciel. Ba, nawet nauczyciel dla zasady nie powinien nic o tym wiedzieć, bo to takie niewychowawcze jest raczej
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-09-19, 17:23
Z przekąsem bym rzekł, że dobrze się stało jak się stało. Bo przecież w końcu zamiast kremu na kolanach, mógł go mieć na chubku czuja I to by dopiero była afera
Generalnie ta impreza w takim wykonaniu nie była w dobrym stylu. Właśnie dlatego, że to w gimnazjum salezjańskim, że to osoba zarówno duchowna jak i będąca dyrektorem tegoż gimnazjum. I w końcu właśnie dlatego, że sam temat "złego dotyku" w świecie kleru działa na społeczeństwo jak muleta na byki.
Bezsensowne dawanie powodów do rozdrapywania i tak już głębokich ran w tej kwestii.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2012-09-19, 19:14
Mnie to nie dziwi i nie bulwersuje. Po to "piorą mózgi" dzieciom od przedszkola, aby później pokornie spełniały każde życzenie księdza i nie ważne jak taka zabawa się nazywa. "Kociarstwo" zawsze kojarzyło mi się z subkulturą. To i tak dobrze, bo po "sąsiedzku" fani innej religii potrafią wystrzelić się do nieba.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2013-05-05, 13:45
onet napisał/a:
Hello Kitty symbolem szatana? Tak twierdzi ksiądz z Gdańska
Różowa kotka Hello Kitty od kilku lat jest bardzo popularna wśród dzieci. Jest bohaterką filmów animowanych, a także zdobi dziecięcą odzież. Jednak – jak czytamy na łamach serwisu gazeta.pl – dla pewnego księdza z Gdańska postać ta jest symbolem okultyzmu i czarnej magii.
Ksiądz proboszcz Andrzej Bemowski z parafii pod wezwaniem Świętej Teresy od Dzieciątka Jezus w Gdańsku przygotował dla wiernych specjalną kartę informacyjną, zawierającą ostrzeżenia na temat Hello Kitty oraz innych fikcyjnych i rzeczywistych postaci kultury masowej.
Oto jej fragment: "Nazwa jest następująca: Hell – o – Kitty. Jak widać kotek nie ma ust! Dlaczego? Dlatego, że dziecku łatwo jest je zamknąć i wtłoczyć wszelką treść. (…) Kto kupuje przedmioty z wizerunkiem tego kociaka (…), oddaje malucha w ręce demonów!".
Ksiądz zaatakował także gwiazdę muzyki pop Lady Gagę. "Sama Lady Gaga (…) kłania się demonom na swych teledyskach i koncertach, cytuje zaklęcia, narażając na niebezpieczeństwo słuchaczy, poddając ich diabelskiej manipulacji i hipnozie, poprzez znaki, słowa i zaklęcia, rytualne formuły, ruch ciała i symbolikę okultystyczną!" – czytamy w jego karcie informacyjnej.
Oberwało się także Pokemonom, Barbie, Harry'emu Poterowi, Batmanowi i konikowi Pony.
Duchowny w rozmowie z dziennikarzem "Gazety Wyborczej" podtrzymał swoje twierdzenia. Według niego liczne źródła wskazują na to, że Hello Kitty jest symbolem satanizmu. – Nawet jeśli w tej postaci jest namiastka symbolu, nikły procent, to warto o tym powiedzieć, nie chować głowy w piasek – stwierdził.
Jak zaznaczył, wszystkie informacje na temat zagrożeń znalazł w internecie. – Wpisałem w wyszukiwarkę Google frazę "Hello Kitty", a następnie zebrałem informacje. Spisałem je w jednym miejscu, wydrukowałem w wielu kopiach i zaproponowałem wiernym, by po mszy świętej zabrali je do domu. (…) Nikogo do zabrania kartki nie zmuszałem, a zrobiłem to z troski i miłości do bliźniego, żeby ten nie otwierał się na okultyzm, nawet pod tak niepozorną formą – powiedział proboszcz parafii Świętej Teresy.
Rozmowę z dziennikarzem dziennika zakończył stwierdzeniem, że "następnym razem" będzie "bardziej krytyczny wobec takiej tematyki". – Być może teraz nie było to z mojej strony do końca przemyślane – zaznaczył ks. Bemowski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum