Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-10-04, 11:59
Jako, że nikt nie był w stanie przedstawić mi tutaj nowego "kodeksu" w kwestii podawania ręki kobietom, więc ja pozostaję przy swoim. Drogie panie, jeśli chcecie poczuć mój delikatny uścisk na swych dłoniach, to po prostu musicie je ... pierwsze w moim kierunku wyciągać
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
miko 005 z mojej wiedzy wynika, że kobieta pierwsza wyciąga rękę do mężczyzny, ale:
onet napisał/a:
Kobieta pierwsza wyciąga dłoń na powitanie. Mężczyzna powinien ustawić się przed nią i poczekać aż ona to zrobi. Tysiące nieznających tej zasady i niecierpliwych mężczyzn wyciąga rękę do kobiet. Nie wypada zignorować tego gestu. Nie wypada też pouczać obcych ludzi, że nie znają dobrych manier.
Pierwszy wyciąga rękę starszy do młodszego, szef do pracownika. Zdarzają się sytuacje bardziej skomplikowane. Starsza kobieta poczeka aż jej szef, młodszy mężczyzna wyciągnie do niej rękę. Chyba że przy powitaniu ustawi się przed nią w postawie oczekującej oddając jej pierwszeństwo. Młoda kobieta poczeka aż starszy znajomy jej ojca z nią się przywita. I nie wyciągnie pierwsza ręki, gdy przyjdzie na rozmowę o pracy do jeszcze młodszej od siebie przyszłej szefowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum