Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-12-06, 00:31
Mówi o "krojeniu kierowców", co najmniej jakby tam stali złodzieje i okradali niewinnych kierowców z pieniędzy. Czyli wnioskuję, że jest przeciwny wystawianiu mandatów dla kierowców przekraczających w tym miejscu prędkość.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2012-12-06, 00:45
Spooky, stawianie fotoradaru na krawędzi terenu zabudowanego i niezabudowanego to właśnie krojenie kierowców.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-12-06, 01:48
Takie fotoradary zazwyczaj nie są ustawiane idealnie na obowiązującą na danym odcinku prędkość, tylko mają pewien zakres tolerancji. Myślę, że ktoś kto wjeżdżając w teren zabudowany powoli sobie hamuje silnikiem i przejedzie przed fotoradarem z prędkością powiedzmy 65km/h nie dostanie pamiątkowego zdjęcia. Powinni się obawiać raczej ci drastycznie przekraczający prędkość. Te typowe stacjonarne fotoradary jak się nie mylę mają tolerancję 20km/h, czyli cykają fotki w terenie zabudowanym od 70km/h, myślę że z tym przenośnym straży miejskiej jest podobnie.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2012-12-06, 06:43
Spooky napisał/a:
Te typowe stacjonarne fotoradary jak się nie mylę mają tolerancję 20km/h, czyli cykają fotki w terenie zabudowanym od 70km/h, myślę że z tym przenośnym straży miejskiej jest podobnie.
Niestety ale się mylisz. Dosatałem 2 pkt i 80pln mandatu za przekroczenie o 17km/h i to właśnie od straży miejskiej. Droga dwupasmowa w Kędzierzynie Koźlu.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-12-06, 09:48
To są maszynki do robienia pieniędzy, ja z jednego wyjazdu otrzymałem 2 zdjęcia od Straży miejskiej w Człuchowie. Jedno 63kmh a drugie 68 km/h na ograniczeniu do 50km/h.
Mają nawet portal do obsługi mandatów, dostajesz pocztą foto oraz login i hasło do portalu, możesz sobie podejrzeć status sprawy, albo zapłacić mandat online
Najlepsze jest to że tych fotoradarów w Człuchowie kompletnie nie widać, są zainstalowane na słupach oświetleniowych i to bardzo wysoko, kształtem też nie przypominają zwykłego fotoradaru.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-12-06, 11:52
Nie spotkałem jeszcze kierowcy, który pochwaliłby fotoradary
Odnośnie tego przypadku. Jakoś nie dostrzegłem żeby ów radar był ustawiony na samej krawędzi terenu zabudowanego z niezabudowanym. A na dodatek był solidnie ukryty za jakąś tablicą elektryczną, więc tym bardziej jego zasięg był ograniczony do minimum.
Pytanie do kierowców. Ile potrzeba przejechać aby spokojnie wychamować z prędkości 90km/h do przepisowych 50km/h wjeżdżając na teren zabudowany? Pomijam fakt, że znak informujący o tym jest w skrajnych przypadkach mało widoczny
Karać, karać i jeszcze raz karać. No i oczywiście zwiększyć koszty tych kar za łamanie przepisów ruchu drogowego. A wtedy choćby było ustawionych tysiące fotoradarów, a wszystkie pochowane w niesamowitych miejscach, to na nas nie zrobi to większego wrażenia bo będziemy po prostu poruszać się po drodze zgodnie z tym co mówią znaki i przepisy.
Ta cała cywilizowana Europa nie jeździ po swoich drogach tak przepisowo bo jest bardziej kulturalna od Polaka. Kultury jazdy nauczyły europejskich kierowców wysokie ceny mandatów w ich krajach. My widocznie jeszcze zbyt dużo zarabiamy, albo mamy zbyt niskie mandaty
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2012-12-06, 20:28
Administrator napisał/a:
To są maszynki do robienia pieniędzy, ja z jednego wyjazdu otrzymałem 2 zdjęcia od Straży miejskiej w Człuchowie. Jedno 63kmh a drugie 68 km/h na ograniczeniu do 50km/h.
Straże Miejskie w Człuchowie i Białym Borze są znane w kraju, a nawet w Europie. Nie wiedziałeś o tym?
Dla mnie stawianie fotoradarów jest czymś chorym. Przeważnie wypadki zdarzają się w innych miejscach. To w pewnym sensie wina złego stanu dróg i ... fotoradarów. Nie wyobrażam sobie jazdy zgodnie z przepisami, gdy mam do pokonania 400-500 kilometrów. To średnio 7 do 8 godzin jazdy. Na Zachodzie - o czym wspomniał Miko - taki odcinek pokonuje się w 3-4 godziny. Większość kierowców po minięciu fotoradaru przyśpiesza, a tam, gdzie wiadomo, że nie ma "zbójców na drodze" gnają ile mocy w silniku. Inaczej nie da się jeździć po tym kraju.
Takie fotoradary zazwyczaj nie są ustawiane idealnie na obowiązującą na danym odcinku prędkość, tylko mają pewien zakres tolerancji. Myślę, że ktoś kto wjeżdżając w teren zabudowany powoli sobie hamuje silnikiem i przejedzie przed fotoradarem z prędkością powiedzmy 65km/h nie dostanie pamiątkowego zdjęcia. Powinni się obawiać raczej ci drastycznie przekraczający prędkość. Te typowe stacjonarne fotoradary jak się nie mylę mają tolerancję 20km/h, czyli cykają fotki w terenie zabudowanym od 70km/h, myślę że z tym przenośnym straży miejskiej jest podobnie.
Bez urazy, ale chyba mało jeździsz po naszym pięknym kraju, jak mówisz ze tolerancja 20 KM/h. Straż wiejska ustawia tolerancje głownie na poziomie 5 km/h, swoją drogą że według ustawy jest to minimum 10 KM/H. Wiele razy się spotkałem z takimi przypadkami.
Całe szczęście, ze teraz radar musi być dobrze oznakowany, tą tabliczką ze na odległości x metrów możliwa jest kontrola, bo tak to dalej by kosili kasę z radarów ustawianych po krzakach za znakiem teren zabudowy. Wreszcie te znaki działają prewencyjnie a nie cicho ciemne maszynki do zarabiania kasy.
miko 005, rozwiązaniem jest budowa autostrad i obwodnic, bo nie każdemu się widzi jazda przez pół trasy terenem zabudowanym z ograniczeniem do 50.
Kilka lat temu na "1" w Częstochowie bodajże w okolicach dzisiejszego wjazdu do Galerii Jurajskiej dostałem mandat 500 zł bo było ograniczenie do 50 a ja leciałem 100. I uwaga - ograniczenie było spowodowane robotami drogowymi, które polegały na zwężeniu drogi 2-pasmowej o około 1 m (spokojnie 2 auta się mieściły), był środek nocy, ruch praktycznie zerowy, roboty były w dzień... Komentarz policjanta: "proszę pana, tu nawet w nocy pracują" a wokół pusto i cicho.
To trochę tak, jakbyś dostał mandat na ograniczeniu koło szkoły, a to by był środek wakacyjnej nocy... Niby prawo złamane, ale zagrożenie minimalne.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-12-07, 08:10
absurdem jest nowy odcinek dwujezdniowej s7 nidzica-olsztynek że ograniczeniem na całej długości do 70km/h... i cywilny radiowóz z wideorejestratorem. żeby nie było wątpliwości- na trasie nie ma już żadnych robót żadnych zwezen, skrzyżowania są bezkolizyjne. właściwie każdy kogo tam widziałem jedzie ca 110-120 i naprawdę nie ma powodu żeby przy dobrych warunkach pogodowych trzeba bylo jechać wolniej.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2012-12-07, 08:34
miko 005 napisał/a:
Ta cała cywilizowana Europa nie jeździ po swoich drogach tak przepisowo bo jest bardziej kulturalna od Polaka.
miko005 strasznie mnie ciekawi w jakich to krajach europejskich zaobserwowałeś ?? . Ja w kilku być może kilkunastu byłem (sam kierowałem ) i mam odmienne zdanie . Chętnie wymienię się spostrzeżeniami .
12 lat jeżdżę ciężarówka i tylko raz dostałem mandat za prędkość . W Widoradzu na kamerę nagrał mnie passacik tak mi sie schowali że ich nie widziałem w lusterkach .
Osobówka to już inna historia , szczęśliwie mam kogo wskazywać
Cogito ujął sedno sprawy i dodawać nic nie trzeba .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum