Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-12-13, 10:27
Pisząc posta zapomniałem dodać prośbę o opinię nt tej współpracy terminowość doręczeń (osoby pryw/firmy), ewentualnie czy wysyłacie z doręczeniem na sobotę i jak to wypada...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Za dużo nie mogę powiedzieć, współpracujemy z tą firmą od około 2 tygodni. Umowę mamy podpisaną.
Kuriera zawsze zamawiam przez internet, koło 9-10 rano, to jest tego samego dnia między godziną 12-14, przesyłka dociera zawsze następnego dnia czy to do firmy czy do osoby prywatnej.
Z doręczeniem na sobotę nigdy nie wysyłam.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-12-13, 18:21
Na filmie widzimy Janusza już rozumiem dlaczego zawsze kończył pierwszy
A prawdę mówiąc to polecam Siódemkę, sam tam pracowałem i wiem jak to wygląda.
Niektórzy narzekają, ale generalnie nie ma firmy kurierskiej na którą nie byłoby negatywnych opinii. Zwykle jest tak, że dopiero kiedy mamy przykrą sytuację z jakąś firmą to wystawiamy o niej opinie.
Paczki obsługiwane przez Siódemkę są zwykle odbierane tego samego dnia, a doręczane następnego dnia roboczego.
Przez pół roku codziennie nadaję paczki kurierskie. Przez ten czas współpracowałem z dwoa firmami K-EX i DPD (do chwili obecnej).
1. K-EX - żenada, porażka, nie dziwię się, że musieli się przemianować z Kolporter Express, bo tak mieli skopaną opinie. Ale do rzeczy. Pierwszego dnia przychodzi Pan pokroju Pana Henia spod monopolowego, bez żadnego identyfikatora, bluzy czy choćby koszulki firmowej, pierwsza lepsza osoba z ulicy i twierdzi, że po paczki. Dodzwonienie się do któregokolwiek z oddziałów graniczy z cudem, jedynie sprawnie działaja przedstawiciele handlowi/opiekunowie. Ksiegowość nie potrafiła ponownie wysłać maila z elektroniczną fakturą przez 2 miesiące(!) - po piśmie z informacją o zgłoszeniu ich do kontroli skarbowej za nieprzedstawienie faktury w 3 dni się wyrobili. Kurier odbiera paczki jak chce, czasem odbierze, ale jak mu nie po trasie to dopiero kolejnego dnia. Zastrzegają, że do osób prywatnych dostarczają do 3 dni roboczych i dzielnie się tego trzymają. Po kilkunastu telefonach (w sumie) współpraca została zerwana, bezcelowe szarpanie się z oddziałami i dyspozytorami, z którego i tak nic nie wynika. Pobrania przekazywane niechlujnie, każdy oddział na swoją wiarę, warto przypilnować wpływajace kwoty, bo zdarza im się zapomnieć przelać mimo, że paczka widnieje jako dostarczona. Paczki, które wróciły nieodebrane upier***** strasznie, wstyd, żeby do takiego stanu doprowadzić przesyłkę; włos się jeży na głowie jak mogła wyglądać przeciętna przesyłka docierajaca wreszcie do odbiorcy.
Taniej niż inne firmy, ale nie warto. Bezpieczniej, taniej i schludniej Pocztą.
2. DPD od 3 miesięcy - zupełnie inne podejscie do klienta. Na początku kurier zamawiany przez Call Center, ale szkoda dzwonić skoro kurierzy bez problemy podają numery telefonów i zawsze da się chwycić któregoś który jest jeszcze w Wieluniu, a jeśli nie trafiłem na właściwego informacja o podjeździe po paczki przekazują między sobą. Paczki kolejnego dnia roboczego jak do tej pory w 98 % przypadku, sporadycznie zdarzy się, że nie dociera na miejsce (na ogól niezastanie osoby, raz zdarzyło się, że kurier niedostarczył bo stwierdził, że adres nie istnieje, ale kolejnego dnia poradził sobie). Pobrania zbiorczo i sprawnie raz w tygodniu wpływają na konto. Zazwyczaj w pon. w mailu dostaję raport z pobranych kwot z możliwością uzupelniania własnych parametrów w zestawieniu. Kurierzy zawsze oznaczeni, budzą większą wiarygodność niż K-EX. Jak do tej pory nie było zwrotu czy reklamacji ze względu na uszkodzenie, zgubienie bądź zniszczenie paczki.
Jako klient w okolicach Wielunia mam takie spostrzeżenia:
DPD chyba najlepszy kurier zero problemów zawsze miło i sprawnie
Siódemka i OPEK rzadziej korzystam ale problemów brak
UPS zawsze dzwoni czy nie dojadę gdzieś po przesyłkę (chyba sobie kpi że będę za nim jeździł)
DHL najgorszy, jak zima to dzwoni że jest 13 godzina a on powinien być już w Częstochowie i nie zdąży, jak ja nadaje paczkę to przesuwa terminy odbioru ciągle, kiedyś nie odebrałem telefonu bo nie mogłem nie przyjechał do mnie wcale a w statusie przesyłki napisał że mnie w domu niema
Ja również nigdy nie miałem problemów z DPD, z innymi kurierami bywało natomiast różnie - przesyłki docierały uszkodzone (pomimo solidnego zapakowania), czasami były problemy z czasem doręczenia.
My dziś mieliśmy niezłą akcję z kurierami. Wysłałem we wtorek 3 paczki UPS`em do klienta i dziś mam od niego informację, że dotarły tylko 2 z nich. Sprawdzam w "śledzeniu " i pokazuje że odebrane 3 szt w środę. Co się okazało kurier z UPS`a nie miał czasu i dał te paczki kurierowi z "7", a że tamten jechał do mojego klienta to wszystko byłoby ok. Otóż zapomniał ów kurier "7" że mu się drzwi nie domykają no i paczkę zgubił. Jak się zorientował to już paczki nie było na ulicy. Na dodatek podrobili podpis kierownika magazynu o godz. 16.00 a paczki odbierał magazynier o 14.00. No i suma-sumarum kurier musi u nas zrobić zakupy za prawie 1000zł bo na tyle było towaru w zagubionej paczce. Poszliśmy chłopakowi przed świętami na rękę i zgłosiliśmy że paczka się znalazła, żeby chociaż roboty nie stracił:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum