Wysłany: 2013-01-05, 16:04 Skoki Narciarskie w Wieluniu
Witajcie. Jak wiecie mieszkamy na dość płaskim terenie więc obecność tego tematu w dziale Sportu z Wielunia i okolic może was zdziwić.
Jednak są w Wieluniu lub okolicach niewielkie wzniesienia. Czy według was byłaby jakaś szansa zbudować tutaj jakąś skocznię narciarską?
Wymiary to tak od k5 do k15 (ale wątpie ze taką dużą da tu radę). Pomysł może i szalony, ale zawsze to byłoby jakieś urozmaicenie w miescie
tym bardziej, że skoki to dość popularny sport ale nie ma u nas gdzie go uprawiać. Co sądzicie o tym pomyśle? Znacie jakieś miejsce, gdzie
można by takie coś zrobić?
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2013-01-05, 17:25
Jeszcze do niedawna sporo osób zjeżdżało na nartach (bez skoczni) w Gaszynie z górki. Jak się jedzie w stronę Krzyworzeki to widać po lewej tą górkę porośnięta drzewami. Sądzę że to by było dobre miejsce. Sam pomysł bardzo ambitny.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Jeszcze do niedawna sporo osób zjeżdżało na nartach (bez skoczni) w Gaszynie z górki. Jak się jedzie w stronę Krzyworzeki to widać po lewej tą górkę porośnięta drzewami. Sądzę że to by było dobre miejsce. Sam pomysł bardzo ambitny.
Na tej górce to już chyba wszystkie możliwe sporty się uprawia:D Od motocrossu po nordic walking do biegów narciarskich:P Już nie mówiąc o sportach wpływających na przyrost masy w okolicach mięśnia piwnego:D
No ze śniegiem to u nas prawie co roku słabo, ale zawsze troche spadnie. A co do tej górki w Gaszynie to trzeba by ją zobaczyć. Może coś z tego będzie. W samym Wieluniu raczej nie ma co na taką odpowiednią liczyć.
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-01-05, 22:33
Pomysł trochę nierealny, ale miejsce proszę bardzo! Jedziesz do Krzyworzeki, skręcasz w lewo asfaltem, przed cegielnią w lewo polną drogą w górę, po 500m wspinaczki masz to co ci potrzeba, stromy stok do zjazdów i ewentualnych skoków, no i wspaniały widok na Wieluń. Można też w Krzyworzece na Jankus. Tylko ze śniegiem jakby trochę kiepsko.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-01-06, 00:07
a wydawało mi się że prima aprilis jest dopiero za trzy miesiące
Ale tak na serio to tuż obok planowanego lotniska byłoby idealne miejsce...
aaa tak mi jeszcze przyszło do głowy, że jak dobrze pogadasz z burmistrzem, to może zrobi wycieczkę z Urzędu do Sapporo czy chociażby Innsbrucku żeby obejrzeć tamtejsze obiekty i mieć się na czym wzorować...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 257 Piwa: 38/19 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-01-06, 06:38
Fakt, w Gaszynie niezła jest ta górka! Zwłaszcza jak zjeżdża się z niej w środku (odsłonięty pas ziemi między drzewami z zakrętami i uskokami, na końcu „wyskok” na drogę, jak na małej skoczni zakańczając ostrym skrętem, bo inaczej „wyrżnie” się w skarpę). Sam, jak byłem mały połamałem tam narty! A ile sanek było tam połamanych (bo jak nie wyrobisz zakrętu, zjeżdżając w środku, to znajdujesz się na drzewie). Sanki też tam połamałem. Zjeżdżałem na nich z kolegą, zakrętu nie wyrobiliśmy i jedynym ratunkiem był kontrolowany upadek z nich, a sanki w drzewo. Z pojedynczych sanek zrobiły się podwójne. Sport tam jest ekstremalny z dużą dawką adrenaliny! |Mówię wam – lepsze niż skocznia!
Ale mam przykrą wiadomość dla wszystkich zainteresowanych budową tam skoczni! Spóźniliście się! Jest to utrzymywane w wielkiej tajemnicy, ale z przecieków z UM dowiedziałem się, że Burmistrz dogadał się z inwestorem z Finlandii i mają tam budować tor saneczkowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum