Gmach dawnego muzeum ziemi wieluńskiej. Dawna cerkwia bez kopuły juz. Piekny napis przed wejsciem. I zołnierze, nareszcie w polskich mundurach po 200 latach niewoli. W powstanie tego muzeum duże zasługi połozyła p. Rymarkiewicz -dziedziczka Niedzielska, wspołtworczyni cukrowni wieluńskiej , ale dzis juz malo kto o niej pamięta /we wszystkich świetych tyle swiec sie paliło na nagrobkach obok a na niej zaden...sic!/ Tylko płakac....
Ale budynek nadal stoi, tylko eksponaty gdzie indziej. Piekne wejscie frontowe-salut!!!
Poświecenie przedszkola im. kochanego wodza z tego okresu. Po tylu latach niewoli i oczekiwaniu na wolnośc, o ktorej pisali nasi wieszcze Jozef Klemens Piłsudski był naszym ówczesnym narodowym bohaterem!. Na zdjeciu jest widoczny starosta Niżankowski, na czesć ktorego wies Dziadaki zamieniła nazwe na Niżankowice. Fajnie wyglądają te dzieciaki, ciekawe czy ktos sie jeszcze na nich rozpozna?
Tu mam duze wątpliwości czy to zdjecie dotyczy Wielunia. Wypowiedzcie sie. Tego budynku z pewnościa juz nie ma w Wieluniu.
http://audiovis.nac.gov.p...5ec6f7d9dcdb:1/
ale stąd czerpałem zrodlo.
Tablica poswiecona Jozefowi K. Piłsudskemu została w naszych czasach z inicjatywy p.dyrektor Juzalowej osadzona na budynku banku Pekao. Ale czy to ta sama tablica? Niech wypowiedza historycy.
A tu moj ukochany Pątnów. Zawsze lubiłem jego pagórki. Czułem sie tu prawie jak w gorach. Sielskie zdjecie z 1926 r.. Czy ten strumyk w dole to Gręba? A na tych polach powyzej polnej drozki powstał za czasow komuny tzw. GS? Czas ucieka....
[quote="Józef"]Tu mam duze wątpliwości czy to zdjecie dotyczy Wielunia. Wypowiedzcie sie. Tego budynku z pewnościa juz nie ma w Wieluniu.
Tytuł tematu: Uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej ku czci marszałka Polski Józefa Piłsudskiego wmurowanej w ścianę gmachu poczty w Wieluniu n/Notecią.
Tylko,że n/Notecią leży Wieleń i ktoś chyba się pomylił
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2013-01-16, 10:50
Co do Praszki to raczej też źle podpisane zdjęcie.
Ten układ identycznych domów zwróconych bokiem do drogi jest typowy dla
niemieckiego budownictwa, więc raczej stawiał bym na wieś Zawisna lub jakaś inna tuż obok
Praszki ale jednak za Prosną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum