R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Ferbik
2013-02-06, 21:23
Orkiestra ŚMIESZNEJ Propagandy
Autor Wiadomość
toiowo 
Przejeżdżał przez Wieluń

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2013-01-18, 20:35   

Całe szczęście nie ty decydujesz o tym co ludzie robią robią ze swoimi pieniędzmi. Zdejmij swoje różowe okularki i zobacz jak żałosna jest ta cała Wielka Orkiestra. Gdyby im zależało na bezinteresownej pomocy to zbieraliby cały rok. A tak to, 1 dzień w roku, jeszcze niedziela i na dodatek w środku zimy. Radio i tv mają temat na parę dni, gimbusy chodzą zadowoleni z puszkami i podpie*****ją kasę (byłem kilka lat temu wolontariuszem w WOŚP i widziałem to na własne oczy). Lewaki lamentują przed sylwestrem jak to okrutni Polacy terroryzują biedne pieski petardami. Ale gdy ich ukochany Juruś Owsiak za ich pieniądze (które mu wcześniej dali) odpala fajerwerki (raz nawet f16 przyleciało) w każdym mieście (a to też dużo kosztuje) to jest ok. Plus na dodatek część hajsu idzie na Woodstock, a całą resztę roku Owsiak może się opie***lać. Nie mówię, że mu się kasa nie należy, ale wkurza mnie, że inni harują cały rok za psie pieniądze, a taki Owsiak starczy, ze raz w roku się pokaże, a potem słuch o nim zanika.post do usunięcia. jednak nie chcę się wdawać w kolejną wojnę.

Złamanie regulaminu.
Słowne upomnienie na razie: zabrania się edytowania swoich postów tak, żeby traciły sens wypowiedzi.
Następnym razem będzie ostrzeżenie.
Ferbik
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2013-01-18, 21:11, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2013-01-18, 21:12   

OgioN :lubieto: więcej dodawać nie trzeba.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2013-01-18, 21:39   

toiowo napisał/a:
Spytajcie się jakiegoś księdza ile wynoszą koszty utrzymania kościoła i parafii.
Już swego czasu się dowiedziałem od jednego księdza, dla którego największym problemem w moim niechodzeniu do parafii było to, że za mało dostaje na tacę i przez to nie może kościoła utrzymać (przy czym pomachał mi przed oczami fakturami za położenie nowych płytek na podłodze zachrystii). Sory ale nie takie miałem wyobrażenie o Kościele.
toiowo napisał/a:
całą resztę roku Owsiak może się opie***lać. Nie mówię, że mu się kasa nie należy, ale wkurza mnie, że inni harują cały rok za psie pieniądze, a taki Owsiak starczy, ze raz w roku się pokaże, a potem słuch o nim zanika.
No prosze - jedni mówią, że zanika, a inni, że go wszędzie pełno. Taka idea WOŚ - zbiera się raz w roku, potem to rozlicza, wydaje i tak w kółko. Naprawdę nie rozumiem skąd tyle jadu u przeciwników WOŚP? Przecież jak ktoś nie chce dawać to nie ma przymusu.
toiowo napisał/a:
Zdejmij swoje różowe okularki i zobacz jak żałosna jest ta cała Wielka Orkiestra.
Moim zdaniem żałosna nie jest - czy mogę mieć odmienne zdanie od twojego? Czy to oznacza że jestem lewakiem? (cokolwiek to określenie wg ciebie znaczy) Nie życzę ci żebyś ty ani twoje dzieci kiedykolwiek potrzebowali skorzystać ze sprzętu zakupionego przez WOŚP.

chi 
Przejeżdżał przez Wieluń

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2013-01-19, 01:04   

toiowo napisał/a:
Plus na dodatek część hajsu idzie na Woodstock

najpierw dowiedz się na jakiej zasadzie funkcjonuje WOŚP i jak organizowany jest Woodstock a później wypisuj głupoty...

następny nawiedzony

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2013-01-19, 17:04   

red napisał/a:
Naprawdę nie rozumiem skąd tyle jadu u przeciwników WOŚP? Przecież jak ktoś nie chce dawać to nie ma przymusu.

Ja przekornie, nie wiem skąd tyle jadu w stronę kogokolwiek kto chociażby zada pytanie, albo przypomni o jakimś fakcie dot. WOŚP. :P
Ostatnio zmieniony przez Sylwester 2013-01-19, 17:34, w całości zmieniany 1 raz  

red 
Moderator

Wysłany: 2013-01-19, 17:22   

Sylwester napisał/a:
Ja przekornie nie wiem skąd tyle jadu w stronę kogokolwiek kto chociażby zada pytanie, albo przypomni o jakimś fakcie dot. WOŚP.
Nadinterpretacja. Ale jak już coś to wg mnie powód jest jeden - przy niektórych ułomnościach WOŚP czyni jednak dużo więcej dobrego niż złego.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2013-01-19, 17:35   

I dlatego każdy kto powie cokolwiek negatywnego jest atakowany momentami z wściekłością godną pewnego posła z lubuskiego. Przepraszam, ale tym samym często ma miejsce zrównanie do poziomu tych których wyśmiewacie ;)

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2013-01-19, 18:27   

Sylwester, p..lisz :)

chi 
Przejeżdżał przez Wieluń

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2013-01-20, 09:57   

Sylwester napisał/a:
I dlatego każdy kto powie cokolwiek negatywnego jest atakowany momentami z wściekłością godną pewnego posła z lubuskiego. Przepraszam, ale tym samym często ma miejsce zrównanie do poziomu tych których wyśmiewacie ;)

może dlatego, że argumenty anty-WOŚP'ów są (słowo wymoderowano) warte? może ktoś przytoczyć chociaż jeden sensowny?

patafil 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2013-01-20, 20:55   

OgioN napisał/a:
Jak ktoś już wcześniej napisał. Nie chcesz dawać kasy to nie dawaj. Tyczy się tak samo WOŚP jak KK :P

Odnoszę wrażenie, że przynajmniej co niektóre posty w tym temacie (WOŚP) są wpisywane pod wpływem silnych emocji i impulsu. Przez co są w swej wymowie jakby nieco oderwane od rzeczywistości. Wszystkim zainteresowanym postaram się wyjaśnić o co mi chodzi. Zawsze miałem (i wciąż mam) sporą dozę sympatii dla deklarowanego celu działania Orkiestry. Choć nigdy nie byłem wolontariuszem, prawie co roku jakiś grosz od siebie dorzucam. Myślę , że czasami jednak trzeba zejść na ziemię.
Nie wiem, co sensownego zawierają w sobie opinie (niektóre wprost, inne zaś w domyśle) niektórych forumowiczów takiego typu jak: „Kto nie chce, niech nie daje”. Albo - (to nie cytat, lecz wnioski z paru wypowiedzi) jeśli ktoś nie daje i pomstuje na Orkiestrę, to należy mu wypominać fakt korzystania ze sprzętu oklejonego czerwonym serduszkiem lub inaczej, że powinien okazywać jakąś szczególną wdzięczność za korzystanie z takiego sprzętu . Oj, chyba nie do końca to tak w realu wygląda :| . Jeśli najważniejsza w tym wszystkim byłaby ilość posiadanego sprzętu, to najwięcej posiadają go jego producenci i firmy nim handlujące. Niby fizycznie on jest (w magazynach i hurtowniach), ale sam leczył nie będzie. Niestety jednak żeby tym sprzętem leczyć, potrzebne są nie tylko pieniądze na jego zakup ale także najróżniejszej maści placówki służby zdrowia, środki na ich utrzymanie (remonty, ogrzewanie, energia, konserwacja i przeglądy sprzętu itd), wykształcona (mniej lub bardziej) kadra do jego obsługi a przede wszystkim kontrakty na wykonywanie poszczególnych zabiegów czy badań. Nie sądzę abym musiał komukolwiek tłumaczyć z czyich pieniędzy to wszystko jest utrzymywane przez 365 dni w roku. Ja nie miałbym odwagi komukolwiek sugerować jakiejkolwiek „honorowej” rezygnacji z badań czy leczenia. Przypomnę - ubiegłoroczny budżet NFZ sięgał prawie 72 miliardów złotych.
Posiadanie jak największej ilości różnych sprzętów jest ważne. Jednak, nie tylko to jest ważne. Nie wiem jak inni forumowicze, ale ja bardzo często słyszę z mediów o stojących bezczynnie np. tomografach albo nawet całych oddziałach SOR czy OIOM wypasionych po uszy sprzętem. Dlaczego nie funkcjonują? Najczęściej jest to spowodowane niewielkim kontraktem (lub zupełnym jego brakiem) czy też problemem ze znalezieniem odpowiednio wykwalifikowanej i przeszkolonej kadry. Tak więc, życie samo wskazuje, gdzie są największe braki i zaniedbania.
Uważam, że z prawdą mija się także każdy który twierdzi: „kto nie chce, niech nie daje”. Jeżeli dobrze pamiętam, To w tym roku jednymi z głównych sponsorów Orkiestry były „Play” i „Lidl”. Chwała im za to, lecz przecież prawda jest taka, że za ten sponsoring zapłacą ich klienci (chcąc nie chcąc). A można też przypuszczać, że firmy te (i wielu innych sponsorów) nie zapomną o odpisach darowizn od dochodu, co troszeczkę umniejszyłoby wielkość naszego tegorocznego PKB. Nie są to moje zarzuty pod ich adresem. Wiem, że takie ich prawo.
Dodam jeszcze tylko zaangażowanie samorządów, policji, straży miejskiej, placówek kulturalnych telewizji ogólnopolskiej i wielu lokalnych stacji TV i radia. W zasadzie wszystkie te instytucje które wymieniłem, są w całości, lub w większej czy mniejszej części finansowane z publicznych pieniędzy. Tak więc znów, pośrednio – chcąc, nie chcąc – każdy z nas dołożył się do zbiórki WOŚP. :)
Mój wniosek z tego jest taki, że każdy z nas, jeśli nawet wiesza psy na Orkiestrze, ma pełne moralne prawo do bycia ratowanym przy pomocy każdego sprzętu w każdej publicznej placówce zdrowia. :grin:
Ps. Nie chcę nikomu sprawiać przykrości ani też nikogo zniechęcać do działania, ale porównanie ubiegłorocznego budżetu NFZ (71,900,000,000) prawie 72 miliardy, z ubiegłorocznym całym „urobkiem” orkiestry, coś ok. 50,6 milionów, daje nam proporcje ok. 1400 do 1. A mówiąc bardziej obrazowo – aby orkiestra zdołała uzbierać jednoroczny budżet NFZ potrzebowałaby na to ok. 1400 lat! :shock: Czyli z naszej perspektywy, chyba rzeczywiście do końca świata. Życzę Orkiestrze jak najlepiej, ale kazdy spokojnie może sobie ocenić czy rzeczywiście ma ona tak duże znaczenie dla istnienia polskiej służby zdrowia jak to sądzi dość spora część naszego społeczeństwa. Dziękuję za uwagę.

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2013-01-21, 15:15   

Kolego - nie chcę - nie daję. Nie daję do puszki WOŚP, nie daję na tacę. Lub odwrotnie. Tu mam wybór. Natomiast kupując zakupy w Lidliu czerpię z tego korzyść, a co zrobią z moimi, a w zasadzie już nie moimi pieniędzmi nie mam wpływu.
Podkreślam tu mam wybór. Chciałbym, aby było podobnie z ZUSem. Tu dopiero jest "sponsoring". :sad:

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2013-01-21, 16:47   

patafil, można też na głucho zabarykadować się we własnych czterech kątach i mieć wszystko i wszystkich w nosie, można. Ale można też pokazać całemu światu, że potrafimy się jednoczyć. I taki dzień jak ten, w którym gra WOŚP, jest najlepszym tego dowodem na jedność po polsku.
My jako społeczeństwo mamy naprawdę mało okazji do tego typu zachowań. Bardziej lubimy skakać sobie do oczu, a tylko coś naprawdę przerażającego jest w stanie nas połączyć bez względu na wyznania religijne, czy przynależność partyjną. Ale przecież nie co roku mamy katastrofy typu "smoleńska", nie co roku umiera "nasz papież".
W takich przypadkach jak WOŚP, czy CARITAS ważniejsze od kwot pieniężnych są ludzkie reakcje, a te jak na razie stają na wysokości zadania. I to powinno być dla nas pozytywnym bodźcem na przyszłość, a nie zawracanie sobie głowy problematyką np. ile z tego idzie do kieszeni Owsiaka.

Jeśli chodzi o mnie, to pewnie ten nadchodzący rok też nie oszczędzi nas w jakiś kataklizm, który pozbawi kogoś dachu nad głową, za przyczyną CARITASU, pomogę. Coś złego spotka jakąś rodzinę w moim otoczeniu, z inicjatywy parafii kościelnej, też pomogę. Za rok zagra po raz kolejny WOŚP i ja po raz kolejny bez chwili namysłu i z wielką dumą na twarzy wrzucę do puszki swoje zaskórniaki. Mam nadzieję, że takich jak ja w tym roku będzie naprawdę wielu i to pozwala mi pozytywnie spojrzeć na ludzi, których tak często mijam każdego dnia w swoim życiu.

red 
Moderator

Wysłany: 2013-01-21, 23:56   

patafil napisał/a:
Nie wiem, co sensownego zawierają w sobie opinie (niektóre wprost, inne zaś w domyśle) niektórych forumowiczów takiego typu jak: „Kto nie chce, niech nie daje”. Albo - (to nie cytat, lecz wnioski z paru wypowiedzi) jeśli ktoś nie daje i pomstuje na Orkiestrę, to należy mu wypominać fakt korzystania ze sprzętu oklejonego czerwonym serduszkiem lub inaczej, że powinien okazywać jakąś szczególną wdzięczność za korzystanie z takiego sprzętu . Oj, chyba nie do końca to tak w realu wygląda :| . Jeśli najważniejsza w tym wszystkim byłaby ilość posiadanego sprzętu, to najwięcej posiadają go jego producenci i firmy nim handlujące. Niby fizycznie on jest (w magazynach i hurtowniach), ale sam leczył nie będzie. Niestety jednak żeby tym sprzętem leczyć, potrzebne są nie tylko pieniądze na jego zakup ale także najróżniejszej maści placówki służby zdrowia, środki na ich utrzymanie (remonty, ogrzewanie, energia, konserwacja i przeglądy sprzętu itd), wykształcona (mniej lub bardziej) kadra do jego obsługi a przede wszystkim kontrakty na wykonywanie poszczególnych zabiegów czy badań. Nie sądzę abym musiał komukolwiek tłumaczyć z czyich pieniędzy to wszystko jest utrzymywane przez 365 dni w roku. Ja nie miałbym odwagi komukolwiek sugerować jakiejkolwiek „honorowej” rezygnacji z badań czy leczenia. Przypomnę - ubiegłoroczny budżet NFZ sięgał prawie 72 miliardów złotych.
Posiadanie jak największej ilości różnych sprzętów jest ważne. Jednak, nie tylko to jest ważne. Nie wiem jak inni forumowicze, ale ja bardzo często słyszę z mediów o stojących bezczynnie np. tomografach albo nawet całych oddziałach SOR czy OIOM wypasionych po uszy sprzętem. Dlaczego nie funkcjonują? Najczęściej jest to spowodowane niewielkim kontraktem (lub zupełnym jego brakiem) czy też problemem ze znalezieniem odpowiednio wykwalifikowanej i przeszkolonej kadry. Tak więc, życie samo wskazuje, gdzie są największe braki i zaniedbania.
O ile mi wiadomo, to WOŚP gruntownie sprawdza jak jest wykorzystywany ich sprzęt i wyciąga z tego wnioski. Stara się nie dopuszczać do takich sytuacji żeby sprzęt stał bezużytecznie przez pół roku.
patafil napisał/a:
Uważam, że z prawdą mija się także każdy który twierdzi: „kto nie chce, niech nie daje”. Jeżeli dobrze pamiętam, To w tym roku jednymi z głównych sponsorów Orkiestry były „Play” i „Lidl”. Chwała im za to, lecz przecież prawda jest taka, że za ten sponsoring zapłacą ich klienci (chcąc nie chcąc). A można też przypuszczać, że firmy te (i wielu innych sponsorów) nie zapomną o odpisach darowizn od dochodu, co troszeczkę umniejszyłoby wielkość naszego tegorocznego PKB. Nie są to moje zarzuty pod ich adresem. Wiem, że takie ich prawo.
Tyle że tego typu firmy mają zazwyczaj z góry założony jakiś budżet na reklamę i sponsoring, i jesli nie wydadzą tego na WOŚP to np dadzą większe gaże za występ w reklamach dla Okrasy czy Pascala czy też innych. Z tego wszystkiego wolę żeby dali kasę na WOŚP.
patafil napisał/a:
Dodam jeszcze tylko zaangażowanie samorządów, policji, straży miejskiej, placówek kulturalnych telewizji ogólnopolskiej i wielu lokalnych stacji TV i radia. W zasadzie wszystkie te instytucje które wymieniłem, są w całości, lub w większej czy mniejszej części finansowane z publicznych pieniędzy. Tak więc znów, pośrednio – chcąc, nie chcąc – każdy z nas dołożył się do zbiórki WOŚP.
Wydaje mi się, że wiele osób robi to bezinteresownie (nie wszyscy). Jeśli np ja wyjdę w niedzielę na 8 godzin z puszką zbierać na WOŚP to przecież nie jest to jednoznaczne z tym, że gdybym nie wyszedł to mógłbym cała swoją dniówkę (np 100 czy 200 zł) wyłożyć z kieszeni na WOŚP. Podobnie jest z wieloma osobami zajmującymi się obsługą imprezy, chociaż oczywiście nie ze wszystkimi.
patafil napisał/a:
Mój wniosek z tego jest taki, że każdy z nas, jeśli nawet wiesza psy na Orkiestrze, ma pełne moralne prawo do bycia ratowanym przy pomocy każdego sprzętu w każdej publicznej placówce zdrowia.
Prawo oczywiście ma. Czy moralne - kwestia jego moralności.
patafil napisał/a:
Nie chcę nikomu sprawiać przykrości ani też nikogo zniechęcać do działania, ale porównanie ubiegłorocznego budżetu NFZ (71,900,000,000) prawie 72 miliardy, z ubiegłorocznym całym „urobkiem” orkiestry, coś ok. 50,6 milionów, daje nam proporcje ok. 1400 do 1. A mówiąc bardziej obrazowo – aby orkiestra zdołała uzbierać jednoroczny budżet NFZ potrzebowałaby na to ok. 1400 lat! :shock: Czyli z naszej perspektywy, chyba rzeczywiście do końca świata. Życzę Orkiestrze jak najlepiej, ale kazdy spokojnie może sobie ocenić czy rzeczywiście ma ona tak duże znaczenie dla istnienia polskiej służby zdrowia jak to sądzi dość spora część naszego społeczeństwa.
Ale ja nigdy bym nie twierdził, że WOŚP ma zastąpić publiczną służbe zdrowia. To byłoby już kuriozum. WOŚP jedynie ją uzupełnia i myslę, że takie działania należy wspierać. Nawet jeśli część pary idzie w gwizdek, to i tak pewnie adekwatnie więcej tej pary ucieka bokiem przy publicznej służbie zdrowia.

michal_saper 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 12/25
Wysłany: 2013-01-22, 00:49   

patafil napisał/a:

Uważam, że z prawdą mija się także każdy który twierdzi: „kto nie chce, niech nie daje”.

To prawda sama w sobie. Spójrz choćby od czego zaczęła się dyskusja ? Wbija się desperado, i jako pierwszy swój post pisze co na sercu leży. Przecież tutaj temat jest krótki, nie wspierasz Twoja WOŚP Twoja sprawa, nikt z tego Cię nie będzie rozliczać. Bo jak ma ktoś (w moim odczuciu) głosić pierdoły, to lepiej niech te kilka złotych przeznaczy sobie na browca, i dziób zamknie. Jednocześnie nie odbierając prawa do decyzji, tym którzy mają ochotę wspomóc WOŚP. Koło się zamyka, to każdego indywidualna sprawa. Choć w gruncie rzeczy idzie zauważyć, że osoby które są na ANTY, są jakby bardziej nieposkromione w swoich poglądach, i to one mają co roku największy problem w udowodnieniu swoich racji.

patafil 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2013-01-22, 23:12   

Przepraszam, że piszę do wszystkich moich adwersarzy jednocześnie (ogion, red, Michał_saper), robię to tylko z braku czasu. Cieszy mnie, że nikt nie kwestionuje pełnego prawa wszystkich nas do korzystania(w razie potrzeby) z każdego sprzętu medycznego :) . Rozumiem, że moja argumentacja w poprzednim poście przekonała wahających się. A jeśli jeszcze są wątpiący, dodam kilka innych danych (matematyka to prawdziwa królowa nauk!) otóż każdy statystyczny Polak odprowadza rocznie do NFZ (jakość jego gospodarności to już zupełnie inny temat) ok. 1800 – 1900 zł. Zaś do Orkiestry – wraz z zagranicą ok. 1,40 zł. Trochę głupio byłoby za taką sumę czuć się ważniejszym. Piszę tu również o sobie bo – jak już wspomniałem – mnie również zdarza się coś dorzucić.
Nie wiem z jakich powodów próbujecie zawęzić „prawdziwe” dawanie na orkiestrę tylko do puszki. Ale chwalicie się za to całą zebraną sumą zdobytą wszelkimi kanałami (np. także aukcje czy sms-y). Czyli, że jednak wszystkie te pieniądze są dla was jednakowo ważne. I słusznie! Rozumiem, że nawet te które orkiestra zebrała z pomocą (także finansową) wszelkich instytucji publicznych. I też słusznie! Dla jasności – nie mam nic przeciwko współpracy z takimi instytucjami. W dzisiejszych czasach jest to nie do uniknięcia organizując taką akcję. Ale powtórzę niepopularny w waszym gronie fakt, że w ten sposób wszyscy się dokładają, czy chcą czy nie chcą, do tej wielkiej zbiorczej puchy. Nie jest to zarzut pod niczyim adresem. Wiem, że się tego nie da uniknąć, i wiem, że nikt nie robi tego po to aby dokuczyć przeciwnikom. Ale takie są fakty. Nic tu nie pomogą zaklęcia typu: „chcesz dajesz, nie chcesz, nie dajesz”. Od dawna trwają zabiegi Orkiestry ( nie mam zielonego pojęcia z jakim skutkiem) o zwolnienie zakupionego sprzętu z podatku VAT. (Nie rozstrzygam tutaj czy słusznie, czy niesłusznie). Starania takie oznaczają, że orkiestra oczekuje datków ze środków publicznych. Tego tez nie śmiem rozstrzygać – słusznie czy niesłusznie. Oznaczają jednak także (jeśli się powiodą zabiegi) dokładanie się każdego z nas, czy chce czy nie chce, do wielkiej zbiorczej puchy. I przeciwko temu osobiście też nic nie mam. Z resztą zapewne tak jak i wy. Bo wiem, że nikt nie zrobiłby tego akurat tylko po to aby dokuczyć przeciwnikom. Napisałem już kiedyś, że mam dużą dozę sympatii dla deklarowanego celu Orkiestry.
Ogion z uporem maniaka powtarza, że KK wspiera się tylko tacą. I znów ta sama bzdura : „chcesz dajesz, nie chcesz nie dajesz na KK”. Ktoś inny wskazuje na niegospodarność w służbie zdrowia. A to jest akurat święta prawda! Podam tylko jeden przykład: kaplice i etaty kapelanów w szpitalach. Z czego to finansowane jest? Nie - Ogion , nie z tacy. Kontrakty w szpitalach na leczenie pacjentów są pomniejszane o tyle aby starczyło dla czarowników. W skali kraju jest tego tyle co połowa rocznej zdobyczy Orkiestry. Jeśli dobrze poszperacie, to znajdziecie w budżecie Polski miliardy dawane na kościół. To dopiero jest sponsoring! :shock: Prawda Ogion? Ja bym te pieniądze przeznaczył na leczenie ludzi. Ale podkulam kitę i spuszczam uszy bo jest demokracja i większość ustaliła sobie inne priorytety. :cry:
Ktoś tutaj na forum oświadczył (cytuję z pamięci): „jest akcja, są pieniądze, jest sprzęt. Reszta mnie nie interesuje”. Takie deklaracje to dla mnie zwykła dziecinada i bujanie w obłokach. Każdy zysk jest okupiony jakimś kosztem. Zysk orkiestry też. (No chyba, że jest ona jakimś fenomenem ekonomicznym). I to nie tylko na etapie już jego dystrybucji ale także na etapie zdobywania. I dopiero po odjęciu tego kosztu (z etapu zdobywania środków)można podać całą sumę zbiórki. Czy się to komuś podoba czy nie. Z tym, że wam się to raczej „nie podoba”. Ale to już wasz problem.
Ostatnio zmieniony przez patafil 2013-01-23, 00:15, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu