Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2013-02-17, 16:31 Poseł na Sejm RP Mieczysław Łuczak
Poseł Łuczak w dziesiątce najbardziej wpływowych osób w Łódzkiem
Poseł ziemi wieluńskiej Mieczysław Łuczak zajął 10. miejsce w plebiscycie "Dziennika Łódzkiego" na najbardziej wpływowe osoby regionu łódzkiego
Plebiscyt wygrał po raz kolejny łodzianin Cezary Grabarczyk, wicemarszałek Sejmu, szef Platformy Obywatelskiej w Łodzi i regionie. Otrzymał 222 punktów. Drugie miejsce zajęła wojewoda łódzka Jolanta Chełmińska (116 pkt.), a trzecie marszałek województwa Witold Stępień (108 pkt.). Poseł Mieczysław Łuczak utrzymał się w pierwszej dziesiątce. Szef Polskiego Stronnictwa Ludowego w Łódzkiem otrzymał 26 punktów. Publicysta "Dziennika Łódzkiego" Marcin Darda tak charakteryzuje parlamentarzystę:
"Na jego imieninach w Osjakowie podobno dyrektorzy szpitali w Łódzkiem nie odmeldowali się w takiej liczbie jak przed rokiem. Może dlatego, że w PSL zapowiada się na zmiany. Fakt, że wicepremier Janusz Piechociński bywa na imieninach u wicemarszałka województwa Dariusza Klimczaka, też ma tu znaczenie.
Ale jowialnego szefa PSL nie sposób nie docenić, zresztą głosy w plebiscycie dostał głównie od polityków PO, więc o uprzejmości nie może być mowy. Może w Łodzi wpływy ma ograniczone, ale w powiatach duży mir. Zresztą nawet w Łodzi, gdy strażnicy miejscy na koła aut Łuczaka i Jana Tomaszewskiego (PiS) założyli blokady, mandat zaproponowali tylko Tomaszewskiemu. Łuczaka puścili. Przypadek? Może..."
Pierwszy etap plebiscytu to wytypowanie przez redakcję "DŁ" 50 kandydatów, pretendujących do miana najbardziej wpływowych. Następnie poproszono czołowe postaci życia publicznego w naszym regionie o wytypowanie osób z tej listy (bądź wskazanie własnych kandydatów) . Każdy z elektorów mógł wskazać pięć nazwisk, przy czym istotna była ich kolejność.
Za pierwsze miejsce przyznawaliśmy pięć punktów, za drugie cztery, za trzecie - trzy i tak dalej.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-17, 17:03
Cytat:
Ale jowialnego szefa PSL nie sposób nie docenić, zresztą głosy w plebiscycie dostał głównie od polityków PO, więc o uprzejmości nie może być mowy. Może w Łodzi wpływy ma ograniczone, ale w powiatach duży mir.
Jak czytam takie zdania to mi się szkoła przypomina i takie zadania na jęz. polskim typu:
wybierz 5 słów ze słownika wyrazów obcych i ułóż z nimi zdania
A pytanie dotyczy pracy na rzecz kraju/regionu/powiatu/PSL-u/krewnych i znajomych ?
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Ostatnio zmieniony przez ourson 2013-02-17, 17:08, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-20, 15:39
Mały komentarz kolegi klubowego Pana Łuczaka - który w gruncie rzeczy zapewne opisuje dobrze pracę 95% posłów...
niestety nie da się wkleić bezbośrednio - a wypowiedź jest nominowana w plebiscycie Srebrne Usta 2012 i do odsłuchania na stronach radiowej Trójki - oczywiście chodzi o min rolnictwa Stanisława Kalembę
Teraz kolej na Europarlament... Tam to można kasę zarobić. Pan poseł wie jak się nie narobić i zarobić. A później dziwimy się, że przepisy unijne takie dziwne (skoro tacy jak on i podobni do niego je ustalają).
_________________ Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów, pesymista obawia się, że może to być prawdą.
POSEŁ OSZALAŁ!
4 tys. zł zasiłku dla byłych posłów! Skandal!
Jeśli ten pomysł przejdzie, to będą to najwyższe zasiłki dla bezrobotnych w historii. Niestety, nie dla wszystkich – bo tylko dla byłych posłów. Poseł PSL Mieczysław Łuczak (59 l.) wykombinował właśnie, by jeśli on sam, lub jego koledzy nie zostali wybrani, to dostawaliby aż 4 tys. zł zasiłku. Cóż, wybory się zbliżają, a wiele wskazuje na to, że rozeźleni na polityków Polacy przegonią z Sejmu wielu z nich...
– Bogactwo posłów to medialne mity. Ja się z tego śmieję. Są posłowie, którzy na miesiąc nie mają więcej niż 7400 zł. I to są wielkie pieniądze? No przepraszam bardzo – oto niedola pracy w Sejmie według posła Polskiego Stronnictwa Ludowego. Mieczysław Łuczak w rozmowie z dziennikarzem Faktu wyznaje jak na spowiedzi, że pensja i dieta, czyli ok. 10 tys. zł na rękę to „śmieszne pieniądze”.
– Często w samorządach więcej się zarabia niż w Sejmie. Trzeba dążyć do tego, żeby zarabiać jak najwięcej – dodaje Łuczak, który – według oświadczenia majątkowego – zarabia niemal 15 tys. zł miesięcznie, zgromadził na koncie ponad 170 tys. oszczędności, ma dwa samochody, gospodarstwo rolne i 280-metrowy dom. Biedy nie ma.
Ludowiec twierdzi także, że posłowie, którym wyborcy nie przedłużą mandatu w wyborach, zostają na lodzie. – Po jednej kadencji to jeszcze poseł znajdzie pracę, ale po dwóch czy trzech kadencjach kto zatrudni takiego posła? – pyta. I natychmiast znajduje receptę na uzdrowienie sytuacji. – Wystarczyłby zasiłek w wysokości średniej krajowej. Wszyscy o tym szepcą, ale oficjalnie nikt się do tego nie przyzna. Bo żeby to wprowadzić, to trzeba mieć trochę odwagi – mówi... odważnie. Na ile liczy zatem Łuczak? Średnia pensja sięga obecnie niemal 4 tys. zł. O takim zasiłku zwykły Polak nie ma nawet co marzyć.
źródło: fakt.pl ale wszędzie o tym piszą
Nasz szanowny biedny poseł czuje że grunt mu się pali pod nogami i na kolejną kadencje nie ma co liczyc i szybko kombinuje co by tu zrobic zeby sie nie narobic a zarobic..
Skoro lepiej się zarabia w Samorządzie to jakiego ch... startował do Sejmu;/ Trza było siedzieć w Starostwie albo w Gminie Osjaków skoro jest tak dobrze "niżej"
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2014-06-02, 15:02
Sprostowanie posła Łuczaka
Kilka słów sprostowania.
Słuchanie z pojmowaniem treści jednak jest sztuką !
Niestety wyrwane z kontekstu zdania powodują, że artykuł jest jaki jest.
Gazeta też może zabić!
Oczywiście mówiłem o 4 tys. zł., ale w odniesieniu do takich sytuacji jak posła, który podczas pełnienia mandatu utracił zdrowie i nie może samodzielnie funkcjonować.
Kiedyś pisano, że latam samolotem do domu - młodzi nawet chcieli wyznaczyć miejsce zrzutu...
Można i w ten sposób dyskredytować człowieka- Ci, którzy mnie znają zapewne się uśmiechają. Żyję dostatnio, ale nie nad stan, bo wiem jak się pracuje na pieniądze. Posłem nie jestem od urodzenia, nie obca mi łopata, widły, czy też tak często wymieniany pług, nigdy nie wstydziłem się pracy i się jej nie boje.
Szanowni Państwo po tylu latach pracy, z moim doświadczeniem mogę stwierdzić z całą pewnością, iż nie jestem samobójcą, by wyjść z taką inicjatywą.
Ciekawe komu tak bardzo zaszedłem za skórę?
Info: facebook
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum