Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2013-01-24, 13:21
Zacznijmy od tego, że te nagrody są już "cały czas", więc wszystkie komentarze w tym temacie są najlepszym przykładem na nowy temat zastępczy jakim zajmują się media a tym samym część z nas.
Nie przypominam sobie aby rok, dwa czy pięć lat temu by ktokolwiek bulwersował się z powodu tych samych nagród. Jednak wtedy też one był - w czasie kryzysu i w czasie stosunkowo dobrej sytuacji gospodarczej.
red napisał/a:
panteon, jakby tobie dawali 40 tys premii to byś nie wziął?
red, Jakbyś został radnym to robiłbyś to samo co teraz krytykujesz? To chyba kwestia sumienia.
Wiek: 49 Dołączył: 18 Mar 2012 Posty: 94 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-01-25, 10:58
red napisał/a:
panteon, jakby tobie dawali 40 tys premii to byś nie wziął?
Nie rzecz w tym kto otrzymał, tylko KTO dał premię.
Pani Kopacz jest Marszałkiem Sejmu RP ( II osoba w państwie ) i regulamin, regulaminem, ale to ona decyduje o przyznaniu premii i jej wysokości.
W sytuacji jaka panuje w kraju, to co zrobiła jest oburzające. POkazała dobitnie, gdzie ma resztę społeczeństwa i jego problemy.
Dla mnie to głupie i puste babsko, nadające się bardziej do "garów" lub geszeftu "na" straganie niż do pełnienia tej funkcji. Pieniądze zaś widać nie dzielą politycznie i bez względu na podziały partyjne, kasiorkę ciągnie się do siebie, łapczywie. ( to o wszystkich biorących )
p.s. Co do tego czy ja bym wziął ? Nie wiem. Nie jestem politykiem ale....teoretycznie rzecz biorąc. Polityk musi liczyć i patrzeć długofalowo. Jestem pewien, że gdyby ktoś z ofiarowanych, zanim rozpętała się medialna afera, sam i dobrowolnie zrezygnował z premii i przekazał ja na jakiś cel ( np. WOŚP ) zyskałby uznanie i został zapamiętany. Przy okazji następnych wyborów mogłoby mieć znaczenie. Problem w tym, że nasze polityczne miernoty pchają się do władzy tylko po to, by się właśnie "nachapać" i to ich zaślepia. Reszta się nie liczy. ( Mam na względzie każdy szczebel władzy a im wyżej tym gorzej, jak widać.
Napiszę to jeszcze raz, tym razem na forum:
po tym, jak Kopacz odpowiedziała na pytanie, czy taka premia to nie jest przesada - że sejm to tez miejsce pracy ja wychodzę z takiego założenia, że owszem, ale to my jako społeczeństwo daliśmy tym nierobom pracę, premia owszem, należy się pracownikowi, ale za dobrze wykonaną pracę, a nie za robienie w ch. pracodawcy i klienta w jednym czyli społeczeństwa. To jest jakiś absurd. Przy następnych wyborach ja pokażę, że wolę nikogo nie zatrudniać. Żłoby...
Ferbik, jak pokażesz? Nie pójdziesz na wybory? W prezydium sejmu zasiadają członkowie praktycznie KAŻDEJ partii w sejmie, i jakoś nie słyszałem, żeby KTOKOLWIEK z członków prezydium jakoś głośno protestował, że premia którą otrzymał jest za duża lub wręcz zbędna. Fakt - przyznała ją marszałek z PO i to duży minus dla tej partii, ale o ile wiem każdego roku przyznawane są premie - raczej mniejsze niż tegoroczne. I każdego roku jest poruszenie wśród opinii publicznej. I każdego roku nic to nie zmienia...
Sejm przeznaczy 3 mln złotych na pomnik katastrofy smoleńskiej. Kolejne pomniki teraz będziemy budować, w kolejce czekają: pierwszej matce rzeczpospolitej Jadwidze K, Glemp także powinien mieć jakiś pomnik.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2013-01-25, 17:00
lukaszz_1 napisał/a:
Sejm przeznaczy 3 mln złotych na pomnik katastrofy smoleńskiej.
lukaszz_1, jak słusznie zauważyłeś, Sejm przeznacza te pieniądze. Dlaczego zatem obwiniać tym czynem Platformę Obywatelską, czy chociażby rząd?
Po drugie, ile katastrof tej rangi mieliśmy w historii Polski? Pomniki są po to aby w pewien sposób edukować. Nad iloma wydarzeniami przeszlibyśmy obojętnie, pewnie nawet nie słysząc o nich, gdyby tak pozbyć się wszystkich pomników, albo nie stawiać nowych . A jak stykamy się z pomnikiem, to mamy taki instynkt (przynajmniej ja), żeby w związku z tym poszperać głębiej i poszerzyć swoją wiedzę na temat, który ów pomnik przedstawia.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
miko 005, po cholerę wydawać taką kasę na pomnik, który już gdzieś tam powstaje?
3 miliony w czasie kryzysu? Polska to bardzo bogaty kraj. Od setek lat kradną i jeszcze jest co.
jest tylko jedno ale... marszałek Kopacz przyznała ta premię sama sobie.
Właśnie cały myk polega na tym, że marszałek Kopacz przyznała premie wicemarszałkom, a wicemarszałkowie przyznali premię marszałek Kopacz.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2013-02-28, 10:12
Cytat:
Powrót psychuszek - zmiany w ustawie o ochronie zdrowia psychicznego
Rząd Donalda Tuska forsuje nowe prawo pozwalające na przymusowe leczenie psychiatryczne osób, które nie popełniły żadnego przestępstwa - informuje "Gazeta Polska Codziennie". Przeciwko projektowi zmian protestują psychiatrzy, prawnicy i opozycja. – To może oznaczać powrót psychuszek – uważa Stanisław Piotrowicz z PiS.
Pomysł zmian wzbudza wiele kontrowersji w środowisku psychiatrycznym. Prof. Janusz Heitzman, prezes Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego wskazuje, że jeśli rząd wprowadzi przepis, będzie można "zamknąć człowieka, bo inaczej myśli i wznosi antyrządowe okrzyki".
Z kolei zdaniem dr. Piotra Kładocznego z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, stworzenie nowych przepisów "daje pole do nadużyć". - W myśl przepisów to państwo będzie decydowało, kto jest niebezpieczny i kogo trzeba izolować. W przyszłości może to doprowadzić do sytuacji, w której państwo będzie zamykać ludzi na wszelki wypadek – argumentuje Kładoczny.
Podobnie uważa Stanisław Piotrowicz, poseł PiS, wskazując, że wprowadzenie takiego prawa może być wykorzystywane do usuwania osób niezgadzających się z władzą. – Psychuszki służyły do usuwania ze społeczeństwa osób z różnych względów niewygodnych dla rządzących – mówi.
Jan Rulewski, senator PO, który w czasach komunizmu w Polsce był ofiarą psychuszki, zaleca ostrożność. - Komuna dowodziła, że jestem chory psychicznie. Lekarze skierowali mnie na obserwację, a następnie na oddział psychiatryczny w Grodzisku Mazowieckim. Usłużni lekarze bez badań wystawiali mi „żółte papiery”. Dzisiaj w demokratycznym kraju nad takimi decyzjami mamy kontrolę sądów, ale nie zawsze działa ona tak, jak byśmy chcieli – mówi Rulewski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum