Wysłany: 2013-03-29, 22:32 Re-instalacja systemu na laptopie.
Cześć!
Ostatnio wyskakują mi jakieś błędy i chciałem się w święta zabrać za system.
Problem w tym, że nie wiem jak. Skoro nie mam oryginalnej płyty (jak chyba większość użytkowników laptopów).
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak przeinstalować system?
Od razu jak przynosisz lapka ze sklepu, musisz wykonać kopie zapasową. Nie wskaże Ci jak to uczynić, ponieważ sam używam innego systemu. Wtedy kiedy już będziesz miał wykonaną płytę CD/DVD, instaluj system z tej płyty. Laptopy zakupowane wraz z systemem, w zdecydowanej większości posiadają oddzielną partycję RECOVERY, z której można przywrócić komputer do stanu w jakim to był zakupiony. Istnieje możliwość edycji partycji RECOVERY, jeżeli ją modyfikowałeś, to oczywiście przywracając kompa z tej partycji, uzyskasz taki stan systemu jaki zapisałeś edytując tą partycję.
Co to za laptop? Z reguły recovery odpala się jakimś klawiszem przed uruchomieniem systemu.
Inna bajka, często to pada (wystarczy ruszyć układ partycji) i wtedy zaczyna się zabawa. Choć i takie przypadki odzyskiwałem - ale kosztowało to trochę czasu i grzebania.
Swego czasu miałem lapka Compaq. Na stronie producenta po wpisaniu konkretnego modelu była możliwość zamówienia za drobną odpłatnością (kilkadziesiąt zł) systemu, który był dodawany do tego konkretnego laptopa.
O kurde! Nie wiedziałem, że to takie proste!
Dziękuję bardzooo!
Zabiorę się za to dzisiaj lub jutro i dam znać jak poszło.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum