Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-03-12, 20:55
I jeszcze jeden przepis - też fajny i szybki - tym razem nieco bardziej "fit";-)
Ryba pieczona w folii z warzywami
Kawałek ryby (ja zazwyczaj robię to z Czarniakiem - "dorszem grenlandzkim" - polecam sklep rybny na Sieradzkiej mają bardzo ładne kawałki bez zbędnej glazury) - choć robiłem to też z LIDLowym łososiem. Jesli jest zamrożona ryba to ją rozmrażamy
Warzywa - marchewka, cebula szalotka (można dostać w LIDLu) i seler naciowy - ja daję mniej więcej 1 średnią marchewkę i jedną łodygę selera naciowego na porcję ryby, ale zdarza mi się więcej. Jedno i drugie myjemy, obieramy i tniemy - marchewkę na półkrążki, seler na plasterki - nie za grube a cebulę w kostkę.
Robimy masełko czosnkowe - masło, rozgnieciony czosnek, sól pietruszka - wszystko na oko i do smaku - jak ktoś lubi czosnek może dać go trochę więcej jak nie to tylko tak dla podkreślenia smaku. Masła musi być wg mnie conajmniej 1,5 -2 łyżeczki na porcję ryby.
I teraz przygotowujemy pakuneczki:
na środek arkusza folii aluminiowej kładziemy rybę, następnie posypujemy warzywami a na wierzch dajemy masełko. Folię dość szczelnie owijamy tworząc takie małe pakuneczki. Najlepiej boki folii podnieść do góry, a miejsce łączenia podwinąć tak jak się podwija materiał przy szyciu - żeby maksymalnie uszczelnić całość. Wiem - są rękawy do pieczenia, ale jakoś mi nie wychodzi w nich tak dobrze ta ryba - chyba za dużo przestrzeni w nich jest
No i tak przygotowane pakuneczki do piekarnika (ponownie ca 180 st ewentualnie troszkę mniej jeśli z termoobiegiem) na ok 30 min.
Do tego gotuję tylko ryż - bo warzywa już są przy rybie.
Po rozcięciu folii można wyjąć samą rybę i warzywa lub całość razem z masełkiem.
Smacznego
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Dominika, podsmaż sobie np. dzień wcześniej kurczaka w przyprawie gyros i na liściu sałaty z dobrym sosem czosnkowym i pomidorkiem na pewno będzie to odskocznia od zwykłych, nudnych kanapek
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-05-30, 09:44
Dominika, jakaś sałatka? np kuskus z warzywami (w zasadzie do wyboru do koloru - ogórek, pomidor, papryka, kukurydza, groszek - co kto lubi) do tego jakaś zielenina - ja lubię pietruszkę, ale może być coś bardziej intensywnego - np tymianek. sos - no to też zależy może być trochę majonezu, jogurt albo oliwa + pieprz, sól.
Przepisu jednego nie mam generalnie baza - kuskus + dodatki głównie wedle zasady co akurat jest pod ręką
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Potrzebuję sprawdzone przepisy na wiśniówkę, malinówkę, orzechówkę.
Zgłoś się do Dawida
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2013-07-10, 20:34
red napisał/a:
Zgłoś się do Dawida
Dzisiaj "zalałem" porzeczkówkę Robię ją pierwszy raz i mam nadzieję, że bedzie super. Dominika, call me jutro do południa, to wszystko Ci powiem, jak na spowiedzi
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Ja mogłabym Wam polecić słodkie ziemniaki pieczone w mundurkach... I teraz powstaje pytanie, czy można gdzieś owe ziemniaki w Wieluniu dostać? Nie mieszkam teraz w tym mieście i nie wiem czy zaopatrzyć się w nie "u siebie" i przywieźć do domu? Czy jednak w Wieluniu jest szansa aby je dostać?
I teraz powstaje pytanie, czy można gdzieś owe ziemniaki w Wieluniu dostać? Nie mieszkam teraz w tym mieście i nie wiem czy zaopatrzyć się w nie "u siebie" i przywieźć do domu? Czy jednak w Wieluniu jest szansa aby je dostać?
Dołączyła: 30 Lis 2006 Posty: 24 Skąd: sercem z Paryża
Wysłany: 2013-08-26, 14:15 szybki obiadek
Makaron z cukinią, chilli, pomidorem i ziołami
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę
1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w plastry grubości 0,5 cm
1/4 chilli, pokrojonego w cienkie plasterki, wypestkowanego
świeże zioła: tymianek, oregano, rozmaryn
garść makaronu spaghetti, ugotowanego al dente
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, podsmażyć minutę. Dodać pomidora, cukinię i zioła.
Dodać makaron, dokładnie wymieszać na patelni i przełożyć na talerze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum