Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-08-13, 19:32
bAN napisał/a:
Kosztem osób prywatnych jadą firmy bo z tych mają jakieś normalne pieniądze
Myślę że pieniądze mają te same, a nawet może za doręczenie do osoby prywatnej odrobinę większe (niektóre firmy pobierają albo pobierały dodatkową opłatę za doręczenie do osób prywatnych) ale pewnie statystycznie doręczenie do osoby prywatnej zajmuje więcej czasu niż do firmy.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Inna sprawa że firmy i instytucje (często do 15.00) są otwarte w pewnych godzinach i to też może być jakiś tam priorytet poza tym klient biznesowy to poważniejszy interes (więcej paczek) zazwyczaj niż osoba prywatna zwłaszcza w kurierce.
Inna sprawa że firmy i instytucje (często do 15.00) są otwarte w pewnych godzinach i to też może być jakiś tam priorytet poza tym klient biznesowy to poważniejszy interes (więcej paczek) zazwyczaj niż osoba prywatna zwłaszcza w kurierce.
ano właśnie. i z większości firm również paczki zabierają, z niektórych więcej, z niektórych mniej ale zawsze to dodatkowe pieniądze.
*** ourson skoro tak myslisz to zapytaj chłopaka co paczki doręcza czy tak jest. DHL jako firma może tak ma ale facet co paczki roznosi to pewnie ma od sztuki płacone. Ale ja zapytam jak tylko bede miał ku temu okazje chodź z tym ciężko bo u mnie są przeważnie jak ja już jestem po pracy.
Od niedostarczonej paczki w terminie kurier ma płacone zdecydowanie mniej, więc dziwi fakt, że nie dostarczają i robią problemy.
Ja polecam GLS i Grzesia, z którym zawsze idzie się dogadać, zdecydowanie najlepszy kurier, jakiego znam. Przede wszystkim człowiek. Kuriera też trzeba zrozumieć, nie od nich zależy, ile mają paczek do rozwiezienia i dlaczego zbyt duży teren na jednego kuriera. To jest naprawdę ciężki kawałek chleba. Ja osobiście staram się im iść na rękę, bo rozumiem ich pracę. Wystarczy porozmawiać, jak wygląda ich praca.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-08-13, 20:12
bAN, ja nie twierdzę że tak jest z os prywatnymi - tak tylko wnioskowałem na podstawie cen paczek - wiem na pewno że mają płacone od sztuki, ale doręczenie kilku sztuk pod jeden adres już mają inaczej liczone. Zapytam przy okazji.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lip 2006 Posty: 285 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-08-13, 22:02
Ja się nikogo nie czepiam i często, jak dzwoni do mnie kurier i pyta się, czy jestem w domu, albo czy mógłbym być wtedy i wtedy, to jeśli tylko mogę idę mu na rękę, lub proszę kogoś o pomoc. Natomiast, jeżeli dzwoni do mnie kurier w środku zimy i mówi (podkreślam, nie prosi) żebym przyszedł odebrać laptopa kilometr dalej, bo on tam czeka, to uważam to za nieporozumienie. Szczególnie, jeżeli sytuacja się powtarza.
Nie mam potrzeby otrzymania mojej paczki zaraz z samego rana jako pierwszy. Ale zależy mi, żeby cenne rzeczy, które zamawiam nie walały się po samochodach i magazynach, bez żadnego nadzoru. Niech sobie kurier przyjedzie, kiedy mu pasuje danego dnia, ale nie dzwoni do mnie, że będzie juto, po weekendzie czy za tydzień. Zapłaciłem za dostarczenie paczki tego dnia, bo widocznie tego potrzebowałem i on nie jest od decydowania o tym, czy ja ją już potrzebuję, czy nie.
Korzystam często z usług firm kurierskich, naprawdę różnych, małych i dużych, bo często to sprzedawca, a nie ja ich wybiera. Jednak tylko ze strony DHL i tylko w Wieluniu spotkało mnie takie traktowanie.
Podaję adres firmy w Wieluniu, ponieważ wydawało mi się (i chyba czytałem na stronach firm kurierskich), że takie przesyłki są realizowane w pierwszej kolejności, bo prawdopodobieństwo, że firma jest otwarta o 10 jest większe, niż zastanie kogoś o tej godzinie w domu.
_________________ Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo. Jean de Gribaldy
Chyba niekoniecznie jest tak, jak piszecie z tymi firmami. Wyobrażasz sobie, że kurier jeździ dwa razy tę samą trasę - najpierw firmy, potem osoby prywatne?
no oczywiście że nie. Bardziej mi chodziło o relacje osiedla- reszta miasta.
Jak z kurierami gadałeś to doskonale wiesz że jak z rana paczki nie doręczą na bloki to jesli nie masz jakiegos normalnego kontaktu z nimi to z wieczora przesyłki nie dostaniesz.
Nie ma opcji żeby kurier był w Wieluniu o 8. Linie kurierskie nocne są rozpakowywane z ciężarówek nawet do 8.15, a do Wielunia trzeba dojechać z Kalisza, Częstochowy bądź Sieradza. A są paczki z terminem doręczenia do 9 rano dnia następnego roboczego. Kurier za paczkę dostaje średnio 5zł kara za niedostarczenie do 9 rano to 20 zł. Co robi kurier? Sam musi podpisać odbiór żeby zarobić cokolwiek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum