Wydaje mi się, że lepiej byłoby, gdyby pomnik tą "główną stroną" został skierowany w stronę ulicy. Tak czy siak na pewno przykuwa uwagę. Czy potrzebny czy nie...ciężko stwierdzić
Może się czepiam, ale zasad bezpieczeństwa przy ustawianiu pomnika to ni w ząb nie widać. Pomiędzy wiszącym na pasach odlewem latają jacyś ludzie wystrojeni w garnitury, wolna amerykanka:D
Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 363 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wie(życzka)luń
Wysłany: 2013-08-31, 00:24
Przed paroma minutami przejeżdżałem a w zasadzie omijałem bo droga od Pl.Legionów zamknięta do Ratusza. Efekt podświetlenia robi wrażenie. Sam pomnik narazie taki "dziki".
Uroczystość poprowadzi Piotr Szwedes, a nie jak wcześniej zapowiadano Małgorzata Kożuchowska
Pani Kożuchowska w piątek była zajęta promowaniem nowego odcinka serialu "rodzinka.pl". Zapewne przewidywane zmęczenie prasowym wieczornym pokazem nowego odcinka spowodowało, że p. Kożuchowska odwołała udział w wieluńskich uroczystościach. W sumie oficjalny powód odwołania przyjazdu do Wielunia: "względy rodzinne" w jakiś sposób koresponduje z tytułem promowanego serialu "rodzinka.pl"
_________________ Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów, pesymista obawia się, że może to być prawdą.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 240 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: przybył do Wielunia
Wysłany: 2013-09-01, 22:14
.
Pomnik odsłonięty
Jednym się podoba innym nie
A ja tak z nudów przeglądam ten temat ;
Stefan napisał/a:
Dla mnie ten pomnik równie dobrze może w ogóle nie powstac i z tego powodu płakał nie będę.
Ryszard Kmita napisał/a:
... Natomiast jeśli chodzi o pomnik "Wieczna Miłość", to wydaję się, że staje się on dla nas wszystkich tylko wirtualnym zjawiskiem ...
Mama napisał/a:
...Przynajmniej wiemy dlaczego artysta uparł się zniszczyć starówkę wieluńską...
miko 005 napisał/a:
... Wieluń nie chce pańskiej „Wiecznej miłości”, Wieluń nie chce takiego wielunianina, który pod płaszczykiem troski o to miasto, chce z tego samego miasta wyciągnąć jak najwięcej dla siebie. Po prostu Wieluń, jak większość miejsc na świecie nie tolerują takich ludzi jak pan.
Ferbik napisał/a:
... Ten pomnik to będzie chyba z platyny, bo jest droższa od złota i wagowo by się zgadzało...
Stefan napisał/a:
...Zaczyna to być już nieco żałosne, tzn te żale do wszystkich że świat (nawet ten nasz mały i prowincjonalny) nie kręci się wokół jednego, póki co w 100% wirtualnego projektu....
Nevermind napisał/a:
NIE dla Pomnika i tyle w tym temacie.
Pat44 napisał/a:
...... A o to mi, kurna chodzi, że wywalili kupę pieniędzy na coś tak obrzydliwego, podczas gdy w Wieluniu jest jedna publiczna toaleta...
bAN napisał/a:
...chce mieć chłop impreze z pompą w Kielcach niech sie tam bawi ...
Małe wyjaśnienie - nie chcę się nikomu narażać
To tylko kilka wybranych na chybił trafił opinii
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2013-09-02, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2013-09-02, 10:26
Wojciech Kilar został laureatem Nagrody Pokoju "Wieczna miłość". Kapituła wyróżniałago go za promowanie w świecie "wartości sprzyjających pokojowemu współistnieniu, a w szczególności współpracy, wzajemnego szacunku i harmonii"
Więcej informacji później
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wojciech Kilar został laureatem Nagrody Pokoju "Wieczna miłość". Kapituła wyróżniałago go za promowanie w świecie "wartości sprzyjających pokojowemu współistnieniu, a w szczególności współpracy, wzajemnego szacunku i harmonii"
Wszystko super ładnie brzmi, a konkretnie za co go wyróżniono? Poza tym przed chwilą przeczytałam że nagroda została wręczona w Kielcach. WTF? Z jakiej racji w Kielcach?
Byłem wczoraj obejrzeć pomnik "Wieczna Miłość" i wg mnie:
1) jest to kolejne miejsce po fontannie na Placu Legionów (za którą chcieli co niektórzy zlinczować Burmistrza Adamskiego) przy którym mieszkańcy i przyjezdni będą sobie robili najczęściej pamiątkowe zdjęcia z Wielunia,
2) osobiście upiekł bym dwie pieczenie na jednym ogniu i postawił ten pomnik w parku na miejscu fontanny z którą nie wiemy co zrobić, miejsce równie dobre, bo na przeciwko zbombardowanego 1 września 1939r. szpitala i w sąsiedztwwie ruchliwej ulicy czyli w miejscu gdzie pomnik rzucał by się w oczy przejezdnym,
3) nie podoba mi się wykończenie wkoło - jak dla mnie skromna kostka betonowa, porównując do otoczenia pomnika Papieża, z którym nie było przez 10 lat szumu tylko szybkie i konkretne działanie to naprawdę skromniutko, przecież przy tych kosztach 50 m kw. granitu to nie jakaś kolosalna kwota,
4) zastanawia mnie czy górna głowa ma jakieś odwodnienie, oglądałem dokładnie czy może są jakieś dziurki w nosie ale nie ma, może jest jakaś rynna przez te talerze ale i tak nos jest niżej niż reszta głowy, więc choćby tam może woda zalegać. Nie mniejszy problem może być z zalegającym śniegiem, a to już może grozić katastrofą budowlaną.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2013-09-02, 21:50
zbigie napisał/a:
Nie mniejszy problem może być z zalegającym śniegiem, a to już może grozić katastrofą budowlaną.
Rzeźba nie jest na wylot pusta, na górze ma "daszek" siatkę, przez którą rzeźba może fajnie wyglądać zimą
Wojciech Kilar laureatem Nagrody Pokoju "Wieczna Miłość"
Polski kompozytor, Wojciech Kilar otrzymał w niedzielę wieczorem w Kielcach statuetkę Nagrody Pokoju "Wieczna Miłość". Wyróżnienie, którego inicjatorem jest znany artysta plastyk Wojciech Siudmak, wręczono po raz pierwszy.
Jak tłumaczył Siudmak, data wręczenia nagrody w rocznicę wybuchu II wojny światowej nie jest przypadkowa. Dzień wcześniej w rodzinnym Wieluniu (Łódzkie) odsłonięto jego rzeźbę "Wieczna Miłość" przedstawiającą zbliżone do siebie twarze kobiety i mężczyzny, które mają przypominać dwie planety, zawieszone w przestrzeni Kosmosu.
Rzeźba stanęła na skwerze przed wieluńskim ratuszem, blisko miejsca, które jako pierwsze zostało zbombardowane przez Niemców 1 września 1939 roku. Jak mówi jej autor, jest ona "świadectwem tego, że potrafimy przekształcić tragedię w gest pokoju dla świata", a jej przesłaniem jest "pokojowe współistnienie".
Statuetka wręczona Wojciechowi Kilarowi jest miniaturą rzeźby odsłoniętej w Wieluniu. Kompozytor został nagrodzony za "promowanie w świecie wartości sprzyjających pokojowemu współistnieniu a w szczególności współpracy, wzajemnego szacunku i harmonii".
W skład kapituły przyznającej "Nagrodę Pokoju" oprócz inicjatora Wojciecha Siudmaka wchodzą także francuski kompozytor muzyki filmowej Francis Lai oraz amerykański noblista z dziedziny fizyki prof. Frank Wilczek. Kilar jest pierwszym laureatem Nagrody Pokoju "Wieczna Miłość", która ma być przyznawana co roku.
Wojciech Kilar urodził się w 1932 roku we Lwowie. Jest uznawany za jednego z najwybitniejszych współczesnych kompozytorów. Szczególne uznanie zdobył komponując muzykę do wielu filmów m.in. Andrzeja Wajdy, Kazimierza Kutza, Krzysztofa Kieślowskiego czy Romana Polańskiego. W 2012 roku został odznaczony Orderem Orła Białego "w uznaniu znamienitych zasług dla kultury polskiej, za wybitne osiągnięcia w pracy twórczej".
Pomysłodawca "Nagrody Pokoju", Wojciech Siudmak urodził się w Wieluniu w 1942 roku. Od ponad 40 lat współpracuje z wielkimi agencjami wydawniczymi science fiction i galeriami sztuki we Francji, RFN, Wielkiej Brytanii, USA i Japonii. Uprawia malarstwo, grafikę, rzeźbę, tworzy ilustracje książkowe i plakaty.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum