Red w radiu wczoraj słyszałem o tym że firma Energy Eco będzie sprzedawać solary - wiesz coś o nich? Warto o tym w ogóle myśleć w ich kontekście?
Firma Energy Eco z tego co wiem nie zajmuję się solarami. Na lokalnym rynku znana jest z inwestycji w wiatraki (podobno spora część dużych wiatraków w okolicy jest ich inwestycją). Z tego co słyszałem planują wejść w ogniwa fotowoltaiczne (lub jak kto woli fotowoltaniczne), a to coś zupełnie innego niż tzw solary (kolektory słoneczne). Solary służą do grzania wody, ogniwa fotowoltaiczne do produkcji prądu.
Inwestycja w fotowoltaikę może być wkrótce ciekawa z uwagi na planowane zmiany w przepisach i możliwość odsprzedawania prądu własnej produkcji do zakładów energetycznych. Ale to jak na razie melodia przyszłości.
michal_saper, zaręczam ci, że zawsze staramy się doradzić klientom najlepsze dla nich rozwiązania, które niekoniecznie są dla nas najkorzystniejsze finansowo.
Zapraszamy już dziś na trzecią edycję Targów Energetyki Odnawialnej w ramach Europejskich Dni Słonecznych.
Impreza odbędzie się przed budynkiem Zespołu Szkół nr 2 przy ul. Traugutta (Mechanik) w godzinach 10-17.
Szczególnie serdecznie zapraszamy na wspólne stoisko firmy Solar System Polska oraz największego producenta kolektorów słonecznych w Polsce - firmy Hewalex.
Dla odwiedzających nasze stoisko atrakcyjne rabaty - kolektory słoneczne nawet o 20% taniej!!!
Na lokalnym rynku znana jest z inwestycji w wiatraki (podobno spora część dużych wiatraków w okolicy jest ich inwestycją).
Firma ENERGY ECO nie postawiła jeszcze żadnego wiatraka w naszych okolicach, więc nie ma sensu roznosić plotek i pisać "podobno", "słyszałem" itd... konkrety!
Firma ENERGY ECO nie postawiła jeszcze żadnego wiatraka w naszych okolicach, więc nie ma sensu roznosić plotek i pisać "podobno", "słyszałem" itd... konkrety!
Konkretnie to trochę się zagalopowałem. Rzeczywiście firma nie postawiła żadnego wiatraka w naszych okolicach. Zamierza ich postawić 62 sztuki ale faktycznie - jak na razie żaden nie stanął. Sory.
Kompletna instalacja solarna (36 rur próżniowych, zasobnik
poj. 300 litrów, centrala solarna, elementy przyłączeniowe)
z montażem już od: 11.900 zł – dotacja 45% NFOŚiGW =
6.545 zł
Cena zawiera podatek VAT w wysokości 8%.
OFERTA WAŻNA DO WYCZERPANIA ZAPASÓW !!!
Autoryzowany instalator Ulrich:
„Solar System Polska” Sp. z o.o., Wieluń, ul. Głowackiego 3
tel. 508 33 55 99
red jest jakaś opcja żeby dostać dofinansowanie do zakupu pieca CO na Eko ?
Piec na ekogroszek jest sam w sobie mało EKO więc raczej na żadne dotacje z funduszy proekologicznych nie można liczyć. Można jedynie dostać dotację na piece na biomasę, kotły gazowe, olejowe i pompy ciepła ze środków WFOŚiGW w Łodzi. Dotacja nie jest może powalająca, bo 40% kosztów kredytu zaciągniętego na ten cel, ale ludzie z tego korzystają. Info masz na stronie poniżej (pierwszy program od góry):
http://www.wfosigw.lodz.pl/osoby_fizyczne.php
Po pierwsze baterie słoneczne a kolektory słoneczne to są dwie zupełnie inne rzeczy. Jesli ktoś nie odróżnia jednego od drugiego to nie mamy nawet pola do dyskusji.
Po drugie - zielona energia nie jest z zasady ekonomiczna. To co ekologiczne nie będzie rynkowo tak konkurencyjne jak rozwiązania nieekologiczne. Żywność ekologiczna, filtry ograniczające emisje spalin (np DPF) nie jest ekonomiczne. Ale węgiel kiedyś się skończy a zapotrzebowanie energetyczne jest coraz większe.
Po trzecie - Max Kolonko nie odkrył ameryki - jesteśmy zobowiązanie przez UE do produkcji 20% energii z OZE do 2020 r. Stąd m.in. programy dotacyjne dla kolektorów słonecznych oraz nowo powstająca ustawa o OZE.
Jak juz pisałem - gdyby zastosować podejście czysto ekonomiczne, to najlepiej palić śmieci w piecu do grzania wody. Zysk podwójny bo śmieci "utylizujemy" i przy okazji mamy ciepła wodę w kranie.
Wiesz co red, mam już dosyć tych Unijnych bredni, które non stop wciskają ludziom...
Dziura ozonowa - TO WASZA WINA, bo co ? bo palicie węglem i śmieciami w piecach...haha
Szkoda że nigdzie w mediach nie powiedzieli o dziesiątkach prób atomowych wykonanych w atmosferze, co w wyniku wybuchu spalało nieodwracalnie Ozon...dopiero po latach jak jak się skapowali o co chodzi, to winę postanowili zgonić na ludzi, bo kto by tam rządy wielkich Państw podejrzewał o takie coś. Drzewa przez masę firm meblowych są wycinane na potęgę, miasta są stale powiększane, a okoliczne tereny leśne stojące ku temu na drodze niszczone, wtedy to nie nazywa się niszczeniem ekosystemu, to się wtedy nazywa Rozwój Infrastruktury i nikt za nic nie musi płacić...ale jak Kowalski wytnie drzewo na własnym podwórku bez pozwolenia to 5tys kary ot tak.
Wracając do głównego tematu, średnio po jakim czasie zwracają się koszta tej inwestycji ?
Bo coś nie bardzo wierzę tym słupkom dostępnym na stronie...wolałbym uzyskać jakąś opinię osób użytkujących ten sprzęt...
Jak UE coś daje, to ma w tym interes...nic nie ma za darmo, a jaki interes tutaj ? a może naprodukowali tego na potęgę, nie chciało się sprzedać, to teraz wymyślono plan dofinansowania, oraz plan uzyskania 20% 'zielonej' energii...kto jest w stanie wycenić dokładnie wartość takiego kolektora ? to nie jest ze złota...może firmy to wypuszczające po 5 tys. z tym wliczonym dofinansowaniem zarabiają na tym jeszcze na czysto 3 tys... ? interes marzenie i dla UE która zyskuje rynek zbytu i zapewne profity ze sprzedaży i dla firm produkujących ten towar.
I ja z niczym nie walczę, nie jestem przeciwnikiem ekologii, ale jak widzę co UE wymyśla to aż się w brzuchu przewraca...tak jak to mawia jedna osoba "banda durniów i hipokrytów".
Wielki Szu, nie wiem co ma do tego dziura ozonowa, ale chyba przyznasz, że palenie śmieciami a nawet węglem nie jest zbyt ekologiczne.
Kary za wycinkę drzew były w Polsce chyba przed wejściem do UE więc nie wiem co to ma do rzeczy.
Wielki Szu napisał/a:
Wracając do głównego tematu, średnio po jakim czasie zwracają się koszta tej inwestycji ?
Bo coś nie bardzo wierzę tym słupkom dostępnym na stronie...wolałbym uzyskać jakąś opinię osób użytkujących ten sprzęt...
Specjalnie dla Ciebie postaram się wykonac jakąs analizę na podstawie dostępnych mi danych. A dla osób zainteresowanych jak to działa - firma Hewalex uruchomiła niedawno opcję zdalnego monitoringu instalacji solarnej. Referencyjną instalację wraz z aktualnymi parametrami można zobaczyć pod tym linkiem:
http://www.hewalex.pl/strony/monitoring.html
Wielki Szu napisał/a:
a może naprodukowali tego na potęgę, nie chciało się sprzedać, to teraz wymyślono plan dofinansowania, oraz plan uzyskania 20% 'zielonej' energii...kto jest w stanie wycenić dokładnie wartość takiego kolektora ? to nie jest ze złota...może firmy to wypuszczające po 5 tys. z tym wliczonym dofinansowaniem zarabiają na tym jeszcze na czysto 3 tys... ? interes marzenie i dla UE która zyskuje rynek zbytu i zapewne profity ze sprzedaży i dla firm produkujących ten towar.
Muszę cię zmartwić - jeśli chodzi o kolektory słoneczne, to liderami sprzedaży w Polsce są krajowi producenci na czele z firmą Hewalex (prawie 1/4 rynku). Spora część rynku należy też do importerów kolektorów rurowych z Chin, więc jak widać europejscy producenci u nas nie poszaleli.
Natomiast jeśli chodzi o ceny, to wolny rynek zweryfikuje szybko jakiekolwiek zmowy cenowe. Ceny kolektorów nie wzrosły wraz z wprowadzeniem dotacji. Więc znowu strzał kulą w płot!
Chcesz kupić kolektor z 45 % dopłatą – szybko podejmij decyzję
Chociaż program finansowy wspierający zakup kolektorów powoli dobiega końca, to na publiczne dopłaty może jeszcze liczyć ok. 15 tysięcy instalacji.
Do końca programu pozostało jeszcze 80 mln zł. To niewiele, biorąc pod uwagę zaoferowane przez Fundusz pierwotnie 300 a ostatecznie 450 mln zł. Jeszcze w tym roku, od 1 października zacznie obowiązywać zapowiedziana w lipcu zmiana parametrów programu, od której zależy wielkość dofinansowania zestawu kolektorowego. Sposób naliczania jest taki sam jak do tej pory. Jednakże powierzchnię całkowitą (brutto) paneli słonecznych stosowaną dotychczas zastępuje się powierzchnią czynną (apertury) – odpowiedzialną za bezpośrednie wytwarzanie ciepła w zestawie. Z punktu widzenia zainteresowanego posiadaniem tego coraz popularniejszego urządzenia, współpraca z wybranym bankiem oraz załatwianie niezbędnych dokumentów są takie same jak przed wprowadzeniem zmiany.
Wg danych szacunkowych wprowadzone zmiany pozwolą na dopłaty do zakupu 3 tysięcy dodatkowych zestawów kolektorowych, ale dopłata jednostkowa będzie trochę mniejsza. Pieniądze jednak nie limitują wielkości zestawu. To indywidualne potrzeby rodziny, oraz zapotrzebowanie na ciepłą wodę decydują o zainstalowanej mocy urządzeń oraz rodzaju zastosowanej technologii. Fundusz zaleca aby przed podjęciem decyzji o zakupie kolektora dokonać analizy ofert rynkowych firm oferujących takie urządzenia oraz banków współpracujących z NFOŚiGW, a następnie wybrać optymalny kolektor. A jest z czego wybierać. Spośród pół tysiąca rodzajów kolektorów sprzedawanych w Polsce, wiele z nich posiada certyfikaty jakości spełniające wysokie wymogi programu. Przy okazji warto wspomnieć, że kolektory, które będą podłączone do instalacji ogrzewających budynki a nie tylko wodę do celów użytkowych, także mogą liczyć na dopłaty.
Ponadto od tego roku każdy kolektor zakupiony i zainstalowany na posesji lub budynku z publicznym wsparciem ma 5-letnią gwarancję na użytkowanie wszystkich podzespołów oraz 3-letnią rękojmię na dobrą pracę urządzenia. To dodatkowa korzyść z podjętej decyzji o współpracy z NFOŚiGW. Przy wysokich parametrach niezawodności najważniejszy pozostaje dobry projekt i właściwy montaż całego zestawu. Na terenie kraju pracuje wiele firm instalatorskich, których jakość usług została również potwierdzona certyfikatem potwierdzającym przeszkolenie przez konkretnego producenta czy dostawcę zakupionego kolektora. Wykazując dbałość w spełnieniu najwyższych kryteriów na każdym etapie inwestycji otrzymamy urządzenie, które przez wiele lat zmniejszać nam będzie bieżące rachunki za energię. Badania ewaluacyjne prowadzone na zlecenie Funduszu potwierdzają, że takie oszczędności są odczuwalne, a ponad 90% właścicieli jest zadowolonych z zainstalowania solarów. Co ciekawe, kolektor poprawia również komfort życia. Wskazuje na to okresowe zastępowanie nimi pieców węglowych. I chociaż węgiel jest u nas tańszy od innych nośników energetycznych, a taka inwestycja spłaca się najdłużej, po takie rozwiązanie sięgnęło już prawie 60% klientów spośród 50 tysięcy inwestorów indywidualnych i wspólnot mieszkaniowych.
Sorki - moje niedopatrzenie. Nie usunąłem numeru stacjonarnego ze strony po rezygnacji z niego.
Już zleciłem aktualizację.
Ale komórki aktualne zawsze i wszędzie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum