Pomógł: 15 razy Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 659 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-09-24, 20:23
dusiu, jeśli nie macie sprzętu na wykonanie pomiaru ciśnienia to się chyba lepiej za to nie zabierać.
Pomiary u Was wynosiły 11, 11, 6, czwarty nie mogliście wykręcić świecy. Diagnoza - pierścienie do remontu. Po dzisiejszych pomiarach na porządnym sprzęcie: 14, 14, 12.5, 14. Czwartą świecie wykręcili w warsztacie bez większych problemów...
Specjalizujecie się w czymś innym, robicie dobrze ok, nie mówię ogólnie ale jeśli ktoś chce wykonać w SpaCar pomiar ciśnienia sprężania zdecydowanie odradzam.
czujnik/miernik do pomiaru ciśnienia sprężania posiada chyba każdy 'Pan Henio'-mechanik, nawet ten który zatrzymał się w epoce Polonezów i Ursusów C-360, więc to żadna filozofia.
Jeśli pierścienie tzw olejowe są zapieczone i silnik chla olej litrami ciśnienie sprężania z reguły jest bardzo dobre (komprecha po byku) bo to właśnie ten olej doszczelnia komorę spalania.
dusiu, jeśli nie macie sprzętu na wykonanie pomiaru ciśnienia to się chyba lepiej za to nie zabierać.
Pomiary u Was wynosiły 11, 11, 6, czwarty nie mogliście wykręcić świecy. Diagnoza - pierścienie do remontu. Po dzisiejszych pomiarach na porządnym sprzęcie: 14, 14, 12.5, 14. Czwartą świecie wykręcili w warsztacie bez większych problemów...
Specjalizujecie się w czymś innym, robicie dobrze ok, nie mówię ogólnie ale jeśli ktoś chce wykonać w SpaCar pomiar ciśnienia sprężania zdecydowanie odradzam.
D@vid,
Sprężanie w Twoim silniku gdy był nowy powinno być na poziomie 12.5 - 13.5. Nie dziwi Cię, że w tej chwili po kilkunastu latach jest 14. Faktycznie musiał być to profesjonalny sprzęt do mierzenia ciśnienia. Takie ciśnienie może wynikać jedynie gdy nie trzymają uszczelniacze zaworowe, ale silnik na każde przejechane 100km spalalby wtedy ponad litr oleju.
Pzdr
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2013-10-08, 07:57
Kiedy można spodziewać się otwarcia serwisu w Wieluniu ? Chętnie skorzystał bym z usług ale serwis w Stawie z uwagi na godziny jego otwarcia i godziny mojej pracy jest dla mnie nieosiągalny. Fajnie gdybyście uruchomili serwis w Wieluniu.
Ha ha rozbawiłeś mnie stanmarc dusiu rzuć wszystko i przenoś się do Wielunia, przecież to prawie jak pstryknięcie palcami. Chyba zadzwonię do Galerii Jurajskiej żeby się przenieśli do Wielunia, bo mi szkoda czasu na dojazdy do Częstochowy...
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2013-10-08, 10:31
mafik, chyba Cię Dusiu niedługo zaskoczy
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2013-10-08, 12:23
mafik napisał/a:
Ha ha rozbawiłeś mnie stanmarc dusiu rzuć wszystko i przenoś się do Wielunia, przecież to prawie jak pstryknięcie palcami. Chyba zadzwonię do Galerii Jurajskiej żeby się przenieśli do Wielunia, bo mi szkoda czasu na dojazdy do Częstochowy...
Widzę kolego,że chyba nie polubiłeś SpaCar na Facebook'u albo nie czytujesz co u nich nowego
Poza tym nie miałem na myśli odległości pomiędzy Wieluniem a Stawem ale godziny pracy serwisu i moje godziny pracy. Nie mam możliwości urwania się z pracy aby odstawić auto do mechanika. Muszę to robić przed albo po pracy. Z tej też przyczyny ucieszyły mnie facebook'okowe wieści o planach otwarcia serwisu SpaCar w Wieluniu.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2005 Posty: 407 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-10-08, 13:23
dusiu napisał/a:
Sprężanie w Twoim silniku gdy był nowy powinno być na poziomie 12.5 - 13.5. Nie dziwi Cię, że w tej chwili po kilkunastu latach jest 14.
To nie do końca jest prawda. Producent podaje pewne widełki ale to nie znaczy, że silnik nie może być "lepszy" i trzymać lepsze parametry. Producent podaje moc silnika np. 110KM a na hamowni wychodzi 118 i to nie jest przekłamanie tylko gift z którego trzeba sie cieszyć
Widzę kolego,że chyba nie polubiłeś SpaCar na Facebook'u albo nie czytujesz co u nich nowego
Poza tym nie miałem na myśli odległości pomiędzy Wieluniem a Stawem ale godziny pracy serwisu i moje godziny pracy. Nie mam możliwości urwania się z pracy aby odstawić auto do mechanika. Muszę to robić przed albo po pracy. Z tej też przyczyny ucieszyły mnie facebook'okowe wieści o planach otwarcia serwisu SpaCar w Wieluniu.
W takich sytuacjach mamy samochód zastępczy.
Otwarcie serwisu w Wieluniu... wkrótce;) Poinformuje wszystkich wcześniej.
Nadmienie, że serwis w Wieluniu otwarty będzie od 7.00 do 19.00.
Małe zdjęcie tego co już jest;)
Sprężanie w Twoim silniku gdy był nowy powinno być na poziomie 12.5 - 13.5. Nie dziwi Cię, że w tej chwili po kilkunastu latach jest 14.
To nie do końca jest prawda. Producent podaje pewne widełki ale to nie znaczy, że silnik nie może być "lepszy" i trzymać lepsze parametry. Producent podaje moc silnika np. 110KM a na hamowni wychodzi 118 i to nie jest przekłamanie tylko gift z którego trzeba sie cieszyć
Mike, zbyt wiele zębów zjadłem na tych niby giftach z fabryki;) Jest coś takiego jak błąd pomiarowy na hamowni a i "tunerzy" lubią trochę wyniki podkręcić, żeby klient płacący ponad 1000zł czuj niewiarygodną satysfakcję;)
Oczywiście nie będzie to miało miejsca na hamowni w SpaCar;)
Otwarcie serwisu w Wieluniu... wkrótce;) Poinformuje wszystkich wcześniej.
Nadmienie, że serwis w Wieluniu otwarty będzie od 7.00 do 19.00.
Małe zdjęcie tego co już jest;)
A to gdzie dokładnie będzie ten serwis w Wieluniu? Nie doczytałam się na facebooku
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2013-10-09, 06:28
Szkoda że stanowiska dla większych motorynek nie ma , bym miał wszystko pod ręką
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum