Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2005 Posty: 407 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-10-10, 09:52
dusiu napisał/a:
Mike, zbyt wiele zębów zjadłem na tych niby giftach z fabryki;) Jest coś takiego jak błąd pomiarowy na hamowni a i "tunerzy" lubią trochę wyniki podkręcić, żeby klient płacący ponad 1000zł czuj niewiarygodną satysfakcję;)
Oczywiście nie będzie to miało miejsca na hamowni w SpaCar;)
Ty wiesz swoje a ja swoje... z tą różnicą, że ja traktuje auta hobbystycznie i nie mam interesu, żeby wciskać ludziom nieprawde z tunerami jest jak z mechanikami jedni są uczciwi inni niekoniecznie...
tak więc czekam z niecierpliwością na "uczciwą" hamownię SpaCar, bardziej uczciwą niż jakakolwiek hamownia do tej pory w Polsce...
Mike, zbyt wiele zębów zjadłem na tych niby giftach z fabryki;) Jest coś takiego jak błąd pomiarowy na hamowni a i "tunerzy" lubią trochę wyniki podkręcić, żeby klient płacący ponad 1000zł czuj niewiarygodną satysfakcję;)
Oczywiście nie będzie to miało miejsca na hamowni w SpaCar;)
Ty wiesz swoje a ja swoje... z tą różnicą, że ja traktuje auta hobbystycznie i nie mam interesu, żeby wciskać ludziom nieprawde z tunerami jest jak z mechanikami jedni są uczciwi inni niekoniecznie...
tak więc czekam z niecierpliwością na "uczciwą" hamownię SpaCar, bardziej uczciwą niż jakakolwiek hamownia do tej pory w Polsce...
mike, ja rowniez nie mam interesu wciskac nieprawdy. pewnie nie raz byles na hamowni. czy widziales, zeby tunerzy np wpisywali szerokosc i rozmiar opon? jak myslisz na przykladzie tego samego samochodu raz zalozymy opony 195/50r15, nastepny pomiar na oponach 175/70r13. moc tego auta bedzie taka sama? juz nie wspominam o mieszance opon, cisnieniu w oponach itd
ja wiem swoje ty wiesz swoje...
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2013-10-10, 13:12
Jako laik w kwestiach motoryzacyjnych mogę powiedzieć, że rozmiar opon ma wpływ na spalanie i to niemały. Zmieniłem w kompaktowym aucie stalowe felgi z oponami 176/65R14 na aulufelgi z oponami 195/65R15 i spalanie wzrosło ok. 1 litra na 100 km. Obecnie mam opony 195/50/R15 i spalanie zmalało nieco w porównaniu do 195/65R15.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lip 2005 Posty: 407 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-10-10, 17:47
opony nie mają żadnego znaczenia na hamowni: żadnego! straty na napędach są samoistnie obliczane on line gdy auto wyhamowuje z max. obrotów - liczą się przełożenia auta w większości hamownia ma je w pamięci zapisane.
Na hamowni byłem wczoraj wypluło mi na razie 480KM i 610Nm...straty na kołach 86KM przy 4x4
dlatego jeżdże na hamownie gdzie nikt w Polsce nie podważy wyniku http://www.jetronik.pl/
ale co ja będę pisał mało się znam...
opony nie mają żadnego znaczenia na hamowni: żadnego! straty na napędach są samoistnie obliczane on line gdy auto wyhamowuje z max. obrotów - liczą się przełożenia auta w większości hamownia ma je w pamięci zapisane.
Na hamowni byłem wczoraj wypluło mi na razie 480KM i 610Nm...straty na kołach 86KM przy 4x4
dlatego jeżdże na hamownie gdzie nikt w Polsce nie podważy wyniku http://www.jetronik.pl/
Obciążeniem dla silnika są: masa rolek i opory toczenia oraz opory mechanizmu napędowego.
Moc i moment mierzone są jako funkcje przyśpieszenia samochodu na rolkach (moc, moment na kołach) oraz jego zwalniania (moc i moment strat). Ich suma tworzy wynik przedstawiający moc i moment obrotowy silnika.
Prawdę piszesz, że hamownia ma zapisane przełożenia w pamięci - każda ingerencja w skrzynie biegów, opony, most napędowy powoduje duże przekłamania.
mike napisał/a:
I tu muszę przyznać Ci rację i nie będę z tym polemizował;)
Oddałem dzisiaj auto na wymianę tarcz, klocków, końcówki drążka kierownicy i wyregulowania zamka klapy silnika. Niestety strasznie się zawiodłem. Nie dość, że zrobiono mi wszystko jak należy, to jeszcze policzono mnie tak, jak studenta. Nie wiem skąd dusiu bierze te ceny, ale to skandal! Taniej się nie da! I jeszcze na chama w cenie wciśnięto mi przegląd klimatyzacji. Niestety, ale będę zmuszony za chwilę wymienić przednie amortyzatory i z wielkim bólem oddam auto do SpaCar. Nie będę podawał ceny, bo nie chcę zabić konkurencji. Dziękuję! I polecam z czystym sumieniem!
Oddałem dzisiaj auto na wymianę tarcz, klocków, końcówki drążka kierownicy i wyregulowania zamka klapy silnika. Niestety strasznie się zawiodłem. Nie dość, że zrobiono mi wszystko jak należy, to jeszcze policzono mnie tak, jak studenta. Nie wiem skąd dusiu bierze te ceny, ale to skandal! Taniej się nie da! I jeszcze na chama w cenie wciśnięto mi przegląd klimatyzacji. Niestety, ale będę zmuszony za chwilę wymienić przednie amortyzatory i z wielkim bólem oddam auto do SpaCar. Nie będę podawał ceny, bo nie chcę zabić konkurencji. Dziękuję! I polecam z czystym sumieniem!
Dzięki wielkie za opinie. Walczę jak lew o jak najlepsze ceny dla klientów.
Wraz z otwarciem nowej siedziby zrewolucjonizujemy usługi motoryzacyjne w Wieluniu;)
Już słyszałem, że pewien kierowca rajdowy chce przyjechać na otwarcie...
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2014-07-16, 15:31
Otwarte już ?? , dodzwonić się do Ciebie nie można . Mam temat kliknij gdzieś .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum