David, jak mogłeś się dać...;) Ciekawe kiedy dojdzie do sytuacji jak w "Misiu". Policja będzie stawiać tekturowe domy, żeby sztucznie stworzyć teren zabudowany...:) Posypią się mandaty!!
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2013-10-29, 07:09
dusiu napisał/a:
David, jak mogłeś się dać...;)
Ostatnio naprawdę jeżdżę wolno, nie wyciagam nawet anteny od CB, ale niestety, czlowiek się zamyślił i bach. Oczywiście radiowóz tak ukryty za ogordzeniem, że nie sposób go zauważyć nawet z 50m. Jak to jest, słyszałem, że taki partol powinien być widoczny. Prawda to, czy mit?
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Wysłany: 2014-04-10, 20:12 W Wieluniu pojawi się nieoznakowany policyjny motocykl?
Cytat:
Komendant wieluńskiej policji zabiega o nieoznakowany motocykl z wideorejestratorem.
Wygląda na to, że nadrogach powiatu wieluńskiego pojawi się kolejny postrach kierowców. Od kilku miesięcy policjanci poruszają się nieoznakowanym radiowozem z nowoczesnym wideorejestratorem. Ale na tym mundurowi nie poprzestają. Szef wieluńskiej komendy zabiega jeszcze o "tajny" motocykl.
- Myślę, że już w sezonie letnim będzie się poruszał po drogach powiatu wieluńskiego - mówi mł. insp. Grzegorz Dzierzkowski, Komendant Powiatowy Policji w Wieluniu. - Jeśli dostaniemy ten motocykl, to myślę, że wyposażenie policjantów ruchu drogowego będziemy mieć na poziomie dobrym lub bardzo dobrym. I oby przekładało się to na zwiększenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym na terenie powiatu, a szczególnie na jak najmniejszą ilość wypadków.
Teraz policjanci z wieluńskiej drogówki mają do dyspozycji dwie oznakowane maszyny na dwóch kółkach. Nowy motocykl nie dość, że nie będzie rzucał się w oczy, to jeszcze ma być wyposażony w wideorejestrator.
Przypomnijmy, że jesienią ub. r. wieluńska komenda otrzymała nieoznakowanego opla insignię. Tylko od stycznia do 14 marca ujawniono dzięki niemu 926 wykroczeń i nałożono 814 mandatów.
To co dziś działo się na drogach w Wieluniu przerosło moje najśmielsze oczekiwania.
Z osiedla Wyszyńskiego na ulicę Kaliską jechałem samochodem 25 minut...
Co się takiego ciekawego wydarzyło, przeczytajcie poniższy artykuł:
Cytat:
Gigantyczne korki w Wieluniu
Korki w Wieluniu to żadna nowość, jednak dzisiaj miasto zostało kompletnie sparaliżowane.
Gigantyczne zatory tworzyły się dosłownie z każdej strony Wielunia. Zdezorientowani kierowcy wysiadali z samochodów. Wszyscy przyzwyczaili się do korków, szczególnie w piątki, ale to, co działo się dzisiaj, przerosło najgorsze wyobrażenia. Zresztą zdumienia nie kryli tylko siedzący za kółkiem.
- Nie wie pan, co się dzieje? Cały życie mieszkam w Wieluniu, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem – skomentował przechodzień na ulicy Piłsudskiego. Na całej jej długości stały auta. Podobnie było na Kopernika, Sieradzkiej, Śląskiej, 18 Stycznia, Częstochowskiej, Głowackiego, Traugutta. Kierowcy donosili, że przejazd od skrzyżowania do skrzyżowania zajmuje 45 minut.
Sytuacja była tak dramatyczna, że na skrzyżowaniu przy Statoilu ruchem zaczęli kierować policjanci, mimo że sygnalizacja świetlna normalnie działała. Część jednego pasa Sieradzkiej przy samym skrzyżowaniu była wyłączona z ruchu. Rozwiązanie zagadki? W ocenie policji, przeszkoda nie wyjaśnia tak wielkiego paraliżu komunikacyjnego.
- Policjanci starają się udrożnić ruch na drogach krajowych, którego natężenie jest dzisiaj wyjątkowo duże. Zawsze w piątki tworzyły się korki, ale nigdy aż takie wielkie. Przez cały dzień odbieramy telefony od zdenerwowanych kierowców – relacjonował oficer dyżurny wieluńskiej komendy. - Szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Nie było żadnego wypadku, który zablokowałby ruch. Jeśli chodzi o Sieradzką, to zapadła się droga, nic groźnego.
Z pewnością stało się to utrudnieniem, ale nie tłumaczy tak ogromnego natężenia ruchu.
Źródło
Nie rozumiem dlaczego piszą, że to nie jest wina zablokowanego pasa na ul. Sieradzkiej. Przecież jeżeli wolny był pas tylko dla lewoskręcających, a stanął na nim ktoś jadący w kierunku Sieradza to on często miał czerwone światło i stał, a za nim stali również ci którzy chcieli skręcić w lewo i mieli zielone światło. Tak było również wtedy jak na ul. Kopernika przed skrzyżowaniem z Kaliską był zablokowany pas. Jechałem od ul. Piłsudskiego do Wojska Polskiego 45 minut.
W takim przypadku powinien być uruchomiony inny tryb świateł, że zielone jest dla prosto jadących i w lewo skręcających jednocześnie. Na zdjęciu widać, że tak było na sieradzkiej teraz, ale to tylko było pewnie chwilowe, bo normalnie jak tam jechałem to było zielone w lewo, czerwone na wprost i wszyscy stali, bo gość akurat chciał jechać prosto z pasa dla lewoskręcających. Mam nadzieję, że obwodnica i S8 odciąży nam miasto.
"Jutro od 6.00 do godz. 6.00 w piątek policjanci przeprowadzą 24-godzinne, ogólnopolskie działania pod nazwą "Alkohol i Narkotyki". Działania policjantów ukierunkowane będą na przeprowadzenie kontroli maksymalnej ilości kierowców i wyeliminowanie z ruchu tych, którzy kierują pojazdem pod wpływem alkoholu lub środków odurzających. Akcja ma na celu poprawę bezpieczeństwa w ruchu drogowym, a zwłaszcza zmniejszenie liczby wypadków drogowych. Policjanci z drogówki wykorzystają w działaniach dostępny sprzęt służący do ujawniania zabronionych substancji w organizmach kierowców."
Źródło: radiozw.com.pl
Czy nie uważacie, że takie akcje nie powinny być "zapowiadane" i ogłaszane??
Czy nie uważacie, że takie akcje nie powinny być "zapowiadane" i ogłaszane??
Powinny być ogłaszane. Właśnie chodzi o dotarcie z przekazem do największej liczby ludzi, czyli o prewencję.
Czyli wg. Ciebie lepiej żeby kierowca w tym właśnie dniu nie wsiadł za kółko, bo jest duża szansa że go złapią, a każdy następny dzień już może jeździć po kielichu... Chyba lepiej, żeby złapać takiego "pijaka" na gorącym uczynku i dać mu nauczkę, a prewencję to sobie w Centrum jakimś pokazem czy prezentacją można zrobić ku przestrodze!!
Oczywiście to tylko moje zdanie:)
czy wg. Ciebie jak go nie złapią dzisiaj to juz go nigdy nie złapią?? A jak kogoś zatrzymają za 3 dni to juz nei jest "na gorącym uczynku" ?? i jak to jest zatrzymac kogoś za kierownicą pijanego nie "na goracym uczynku" ?? nie to że sie czepiam po prostu zaciekawił mnie ten konkretny zwrot
i te groźne wykrzykniki na końcu. zabrzmiały jak rozkaz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum