Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-11-02, 14:17
nie wiem czy coś poprawiali, ale można było oddać głosy z różnych przeglądarek. Do tego można oddać głos z różnych urządzeń - telefon, tablet, komputer. Na dodatek nie muszą to być głosy tylko z jednego miasta. Nie ma zakazu głosowania na inne miasto. Więc nie wysuwałbym chyba tak daleko idących oskarżeń... Wydaje mi się że nawet dobrze zorganizowana akcja w szkołach - i masówka wśród uczniów może przynieść podobny efekt. Ale oczywiście nie wykluczam tego że ktoś złamał regulamin.
sprawdziłem - to nie wymaga jakiejś szczególnej umiejętności żeby oddać więcej głosów
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Miasto, które jest na pierwszym miejscu, ma głosy od prawie 50% swoich mieszkańców. Moim zdaniem to jest niemożliwe, ktoś po prostu znalazł sposób na sztuczne nabijanie głosów i z tego korzysta.
Ze sztucznym raczej ciężko, sprawdziłem tą stronke pod różnymi kątami i jedynie Tor Browser raz na 10 prób dodawał głos. Przycisk jest ogólnie zrobiony jako "radio" więc dużo się trzeba nabawić by nabijać głosy.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-11-02, 20:02
jakub_sadowa, ja po prostu wyczyscilem przegladarke, zresetowalem IP i idzie. Czyli prosty program "klikający" mysza w danym polu, potem restart ip, czyszczenie przegladarki i od nowa. Tylko jak awansujemy to trzeba przestawić pole do kliku
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Wysłany: 2013-11-02, 22:31
Spooky, widzę że dzielnie pracujesz
Ciekawy jestem czy zumi skorzysta z zapisu w Regulaminie o wycofaniu podejrzanych glosów - bo rzeczywiście przyrost głosów lidera jest mocno zastanawiający...
8. Jedna osoba może oddać tylko jeden głos na dane miasto. Zabronione jest zwiększanie ilości głosów poprzez działania niezgodne z Regulaminem, w tym zwłaszcza poprzez wykorzystywanie systemów masowych głosowań lub innego rodzaju automatycznych urządzeń i programów komputerowych powodujących naliczanie głosów nie oddanych bezpośrednio przez osoby fizyczne w sposób przewidziany w Regulaminie. Organizator uprawniony jest do wykluczenia głosów oddanych w sposób sprzeczny z niniejszym Regulaminem.
9. Ilość głosów dzielona jest przez liczbę mieszkańców danego miasta (wg danych z GUS z 2011 roku), a wynik tego dzielenia, wyrażony w procentach decyduje o miejscu na liście rankingowej.
REGULAMIN Turnieju miast napisał/a:
15. Wszelkie reklamacje dotyczące sposobu przeprowadzenia Plebiscytu Uczestnicy mogą zgłaszać na piśmie na adres Organizatora. Reklamacja powinna zawierać: imię, nazwisko i dokładny adres Uczestnika, jak również dokładny opis i powód reklamacji. Reklamacje rozpatrywane będą w terminie 14 dni od dnia ich otrzymania przez Organizatora.
Czyżby zgłaszanie nadużyć w regulaminie, miało się odbywać właśnie tą drogą?
Innej się nie dopatrzyłem.
Wysłany: 2013-11-06, 18:01
jakub_sadowa napisał/a:
Krotoszyn i Rawa Mazowiecka mają po 109% teraz, jestem ciekaw jak na to organizatorzy zareagują
Teoretycznie to nie jest niemożliwe. Np na Wieluń zagłosowała całkiem spora grupa Olsztynian Organizatorzy - zakładam że nie zareagują bo nie da się rozróżnić chyba w sposób jednoznaczny głosów "nielegalnych"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum