ZIP, czyli Zintegrowany Informator Pacjenta (zip.nfz.gov.pl), jest ogólnopolskim serwisem udostępniającym zarejestrowanym użytkownikom historyczne dane o ich leczeniu i finansowaniu leczenia, gromadzone od 2008 r. przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Co zyskujesz rejestrując się w ZIP
Szybki dostęp do informacji o Twoim prawie do świadczeń zdrowotnych. Wiedzę o leczeniu i udzielonych świadczeniach oraz o przepisanych lekach. Informację o kwotach, które zostały przekazane na sfinansowanie Twojego leczenia. Żeby mieć dostęp do informacji o swoim leczeniu, danych medycznych i finansowaniu udzielonych świadczeń zapoznaj się z zasadami korzystania z ZIP, a następnie wejdź na stronę rejestracji i wypełnij zamieszczony formularz. Po wypełnieniu wniosku udaj się z dowodem osobistym do oddziału NFZ w celu uzyskania danych dostępowych (identyfikator użytkownika oraz tymczasowe hasło). Po ich otrzymaniu możesz zacząć korzystać z serwisu. Zarówno rejestracja jak i korzystanie z serwisu są bezpłatne.
Ważne! Żeby korzystać z serwisu nie wystarczy rejestracja na stronie internetowej. Informacje o Tobie udostępniane w Informatorze są tak zwanymi "danymi wrażliwymi" i zgodnie zasadami ochrony danych osobowych oraz wytycznymi GIODO, podlegają szczególnej ochronie. Dlatego wymagana jest Twoja osobista wizyta w siedzibie Funduszu (np. w Łodzi)
Jak szybko zobaczę informacje o leczeniu?
Informacje o Twoim leczeniu pojawią się w serwisie po upływie co najmniej 24 godzin od otrzymania loginu i hasła oraz będą aktualizowane raz na dobę.
____
Mam od kilku dni dostęp do swojego konta. Możemy zobaczyć ile kosztowały nasze wizyty u lekarzy, ile NFZ dopłacił do naszej recepty, jak bardzo drogie jest nasze zdrowie Zarejestrowałem się w siedzibie NFZ w Łodzi. Dostałem login i hasło. 24 godziny później już mogłem korzystać ze stronki. Na razie można tylko osobiście się zarejestrować.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2013-11-25, 23:07
Ja zarejestrowałam sie kilka miesięcy temu, ale nie mam kiedy jechać do Sieradza(bo i tam możemy ) żeby odebrać login.
ps. w jakim sensie osobiście? Ja weszłam na stronę ZIP i tam wszystko wypełniłam, wysłałam i dostałam powiadomienie, ze mam sie zgłosić po login do Sieradza (wybierasz siedzibę)
..... Wiedzę o leczeniu i udzielonych świadczeniach oraz o przepisanych lekach. Informację o kwotach, które zostały przekazane na sfinansowanie Twojego leczenia.....
.... Możemy zobaczyć ile kosztowały nasze wizyty u lekarzy, ile NFZ dopłacił do naszej recepty, jak bardzo drogie jest nasze zdrowie .....
Coś takiego jak ZIP może sprawić, że nasza wiedza ... o naszym leczeniu będzie ... pełniejsza
Przykład pierwszy z brzegu :
..."Część mieszkańców, którzy uzyskali dostęp do Zintegrowanego Informatora Pacjenta przeciera oczy ze zdumienia. W bazie, do której dostęp umożliwił Narodowy Fundusz Zdrowia znajduje się historia leczenia każdej dorosłej osoby z ostatnich pięciu lat. W województwie lubuskim już niemal 10 tys. osób zarejestrowało się w systemie i są też pierwsze sygnały od pacjentów zaniepokojonych informacjami, które znaleźli na swoim koncie – potwierdza rzecznik lubuskiego oddziału NFZ Sylwia Malcher-Nowak" ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum