Prace idą szybko. Jestem ciekam wyglądu budynku po jego wykończeniu. Ten obok po lewej mi się bardzo podoba, jest chyba najładniejszy w centrum miasta jak nie w całym mieście!
Nad drugim i ostatnim piętrem zaczął pojawiać się strop. Do pełnej wysokości brakuje więc tylko kilku cegieł i konstrukcji dachu. W tym tempie ze stanem surowym zamkniętym powinni spokojnie zdążyć gdzieś do połowy listopada.
Prace przy budowie "kamienicy niebieskiej” idą pełną parą. Wczoraj zamontowano ostatni strop
Autor: Michał Kiczka. Opublikowano 23 października 2013.
Ponad 5 mln 371 tys. złotych unijnego dofinansowania do budowy kompleksu „Pijarska” otrzymała wieluńska firma „SGM”. W pasażu handlowym pomiędzy ulicami Barycz i Królewską trwają już kosmetyczne prace wykończeniowe. Natomiast budowa kamienicy przy ul. Królewskiej idzie pełną parą. Wczoraj zamontowano strop na ostatnim poziomie kondygnacji. To oznacza, że w listopadzie - zgodnie z planem - ten budynek powinien być w stanie surowym zamkniętym. A to był jeden z warunków, aby uzyskać całość unijnego dofinansowania. Ci jednak, którzy myślą, że kamienica, jak wcześniej, będzie niebieska, muszą o tym zapomnieć. Tłumaczy prezes SGM, Marek Szydłowski:
- Raczej będzie na pewno zrobiona w takich pastelowych kolorach. Tam jest wymóg konserwatorski, to znaczy, jeżeli chodzi o elewację, tam są bardzo bogate sztukaterie. To jest kamienica w stylu secesyjnym. My mamy obowiązek, przynajmniej jeżeli chodzi o elewację, odnowić ją w takim stanie, w jakim była ona pierwotnie, czyli na początku XX wieku. Prawda jest też taka, że zakres budowy kamienicy jest trochę mniejszy niż pasażu, więc mam nadzieję, że uda nam się to terminowo zrealizować.
W kamienicy według planów ma się znajdować trzygwiazdkowy hotel, restauracja i na drugim piętrze część handlowa. Budowa kompleksu „Pijarska” według założeń miała pochłonąć 9,5 mln złotych, ale już wiadomo, że ta kwota została przekroczona.
"Niebieska" już właściwie ma fasadę (wprawdzie bez kolorystyki i przysłoniętą rusztowaniami ).
Poniżej znalezione w lokalnych mediach fotki wnętrza kamienicy niebieskiej oraz podwórka (nie jest źle ale zarówno wewnątrz jak i tyłach zostało trochę do zrobienia)
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2014-05-15, 13:47
Można już oglądać fasadę budynku. Rewelacyjnie wykonane.
niebieska.jpg
Plik ściągnięto 266 raz(y) 243,97 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pewnie to kwestia gustu a podobno o gustach się nie dyskutuje, ale do mnie jakoś ten kolor niebieski w sąsiedztwie pasażu w jasnych kolorach pastelowych zwyczajnie nie przemawia.
Jaro, ale to jest rekonstrukcja kamienicy niebieskiej, więc nie mogła być w różowym kolorze.
We mnie odezwały się wspomnienia i aż zaparło dech, jak zobaczyłem fotkę.
Jaro, ale to jest rekonstrukcja kamienicy niebieskiej, więc nie mogła być w różowym kolorze.
Ferbik, ja to wszystko rozumiem, ale przed laty tuż obok kamienicy niebieskiej nie było takiego pasażu i w takich barwach, dlatego myślę, że trzeba było iść z duchem czasu.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2014-05-15, 23:13
Prawdopodobnie to jeszcze nie jest efekt ostateczny. Wieczorem ponownie zasłonięto elewację. Pożyjemy, zobaczymy
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum