Czy "Amerykanka" i najstarsze zabudowania "Cukrowni" z uwagi na swą wartość kulturową i historyczną powinny być otoczone szczególną troską władz miasta - innymi słowy: czy władze powinny podjąć zdecydowane działania zapobiegające ich dewastacji.
Witam. Jak pewnie większość wie prace dotyczące uruchomienia kruszarni, betoniarni i nowoczesnej wytwórni prac bitumicznych na terenie dawnej cukrowni idą powolutku do przodu. Jak osoba interesująca się koleją zdałem parę tygodni temu relacje z odbudowy bocznicy wychodzącej ze stacji Wieluń-Dąbrowa. Treść zamieszczam poniżej i zapraszam do jej lektury każdego kogo interesuje co się tutaj obecnie dzieje. Warto zaznaczy iż od tamtej pory co nie co się jeszcze działo, konkretnie uzupełnienie tłucznia, jest to jednak sprawa mniej znacząca. Natomiast na terenie zakładu nic wielkiego przypominającego na przykład gigantyczna betoniarkę narazie brak.. Pozdrawiam
Treść 2012-11-26:
Po 11 miesiącach od rozpoczęcia praz związanych z odbudową bocznicy dawnej cukrowni "Wieluń" a obecnego przedsiębiorstwa pod nazwą Trans-Żwir prace powoli dobiegają końca. Jako że Stację mam "za płotem" postanowiłem zdać krótką relację cóż tu się działo oraz podzielić się moimi zdjęciami.
W ciągu ponad miesiąca zakończono odbudowę od granicy prawie aż po sam zakład oraz zaczęto montować 2 rozjazdy na terenie przedsiębiorstwa. Od tego dnia nie odwiedzałem z aparatem terenów cukrowni.
https://picasaweb.google.com/101892363593366318627/160312
W okresie marzec-sierpień niewiele się działo. Okolice 7 kwietnia 2012 przedstawiające gotowe rozjazdy na terenie zakładu-to jedyne znaczące zdjęcie które mi się udało zrobić telefonem w tym czasie.
W tym okresie czekano.. na co? Na remont toru nr5 (wymiana ok 900 podkładów). Miał on się docelowo rozpocząć na początku czerwca. Suma sumarum rozpoczął się w lipcu i trwał ponad miesiąc.
1 sierpnia 2012 drogowcy uzupełnili brakujące mocowania na odcinku Wk1-granica (to taki bonus)
https://picasaweb.google.com/101892363593366318627/010812
Kolejny miesiąc "nicnierobienia". W dniu 23 listopada 2012 przyjechała a raczej została przyciągnięta kolejna podbijarka tym razem wyrównać tor od granicy czyli tą podsypkę którą wysypano w październiku.
https://picasaweb.google.com/101892363593366318627/241112
26 listopada około godziny 16 słowacka firma TSS Grade skończyła swoje zadanie i Stonka zabrała ów podbijarkę w kierunku Śląska
http://www.youtube.com/watch?v=GtXXjwaBj1M
Obecnie pozostał tylko odbiór techniczny bocznicy i można czekać tym razem na jakiekolwiek transporty.
Chciałby z tego miejsca podziękować Patrykowi (znanego w sieci jako patryket22) za wszelkie cynki związane z bocznicą. Mam nadzieję że relacja jest w miarę przejrzysta i chronologiczna. To by było na tyle.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2013-01-06, 21:09
Świetna relacja.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
bardzo przykro mi to pisać ale te budy już dawno powinni wyburzyć. miałem wątpliwą przyjemność pospacerować sie po tych ruderach i co tu gadać. zresztą każdy może tam sie przejść i obaczyć. do czasu aż komuś na łeb coś spadnie i wtedy problem bedzie.
Elegancka miejscówka dla wszystkich którzy chcą sie zabawić z dala od miasta. Naprawde polecam, cisza i spokój...
Nie wiem kto za ten teren odpowiada, ale jak dla mnie to powinnno byc jakoś zabezpieczone a tam kompletnie nic. Pełno wesołuch dziur i sypiące sie dachy.
Wysłany: 2013-12-16, 09:27
Zdjęcia sprzed miesiąca
1.JPG
Plik ściągnięto 68 raz(y) 228,44 KB
2.JPG
Plik ściągnięto 135 raz(y) 153,84 KB
3.JPG
Plik ściągnięto 76 raz(y) 247,71 KB
4.JPG
Plik ściągnięto 67 raz(y) 188,73 KB
5.JPG
Plik ściągnięto 85 raz(y) 253,14 KB
6.JPG
Plik ściągnięto 129 raz(y) 208,76 KB
7.JPG
Plik ściągnięto 55 raz(y) 179,38 KB
8.JPG
Plik ściągnięto 78 raz(y) 202,34 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wysłany: 2014-03-17, 16:38
Czyli już się zaczyna wyburzanie hali? Szkoda. Ciekawe czy zostanie chociaż obiecany symboliczny kawałek budynku hali.
Osobiście nie pasuje mi to na wyburzenie tej hali. W tym miejscu było już wcześniej pękniecie, albo samo się zawaliło, albo ktoś powiększył tą dziurę być może ze względu na bezpieczeństwo.
27.01.12
Pomógł: 2 razy Wiek: 55 Dołączył: 04 Wrz 2009 Posty: 69 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: okolice wielunia
Wysłany: 2014-03-25, 19:57
Symbol wieluńskiej cukrowni się sypie......
Zawalił się fragment ściany jednego z najcenniejszych architektonicznie budynków dawnej wieluńskiej cukrowni.
Dawna hala produkcyjna wieluńskiej cukrowni, symbol zakładu, wkrótce może się zawalić. W ostatnim czasie samoistnie odpadł spory fragment ściany budynku. Tak przynajmniej twierdzi zarządca terenów przy ulicy Długosza.
- Nie rozbieramy budynku, sam się sypie - mówi Rafał Major reprezentujący właściciela byłej cukrowni, którym jest firma Trans-Żwir z Giżycka.
Inwestor nie ukrywa jednak, że jego zamiarem jest rozbiórka budynku, który jest w katastrofalnym stanie. Na to musi wyrazić zgodę konserwator zabytków, a ten nie podziela opinii, że obiekt nadaje się tylko do zburzenia.
Więcej na ten temat w jutrzejszym wydaniu "Nad Wartą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum