Korwin Mikke sie myli w pewnych kwestiach. Kapital ma narodowość moim zdaniem. Firma będąca w rękach Polaka z reguły inwestuje w Polsce. Jak napisalem na przykładzie FIAT który pomimo wyższych kosztów uciekł do Włoch.
Kapitał nie ma narodowości. Popatrz na największe technologiczne koncerny. Wszyscy optymalizują działalność, zlecają pracę wg kapitału ludzkiego, logistyki i kosztów. To, że w Polsce nie ma gospodarki takiej jak w RFN, Ameryce, Francji zawdzięczamy naszym słowiańskim genom. Po prostu jesteśmy uwstecznieni ewolucyjnie i pomimo, że jest to twierdzenie politycznie niepoprawne, jest ono prawdziwe. Spójrz na listę: http://en.wikipedia.org/w...nies_by_revenue
Widzisz tam polską flagę? Nie ma i prędko nie będzie, nie zanosi się na to. Oni mają procesory, oprogramowanie, auta wysokiej jakości. A my? My mamy kiełbasę wódkę i bigos, a szczytem osiągnięć jest Fakro produkujące okna dachowe. Kapitał zaczyna się od ludzi oddolnie, oni go tworzą. Nie politycy. Większość firm technologicznych powstawała w garażu. Nie ma w tej chwili odgórnych przeszkód które powodowałyby blokadę przedsiębiorczości w naszym ukochanym kraju.
Pat44 dla Ciebie Biedronka to "market z prawdziwego zdarzenia"?? hmmm
Oj tak, te sklepy otworzyły nam ciemnym oczy na wielki świat.
Jestem tylko tępym burakiem z małego grajdołu w środku Polski i chociaż trochę świata widziałem, to tylko z perspektywy robola w fabryce. Najelegantsze salony sprzedaży to dla mnie różne Lidle, Kauflandy, Albert Heiny i C1000. Moje dochody w Polsce kształtują się na poziomie minimum egzystencji (nie mylić z "socjalnym"), więc mój gust, smak i zmysł estetyczny, chcąc nie chcąc, kształtują takie właśnie sieci dla nędzarzy. Nie wiem kim ty jesteś i gdzie się zaopatrujesz, ale dla mnie "butiki" z Kaliskiej są stanowczo za drogie. Gucci i Armani to nie dla mnie.
Cóż za błyskotliwa riposta. jak zwykle rozpieprzasz temat swoimi głupimi uwagami.
nie wiem dlaczego nie lubisz ludzi którzy do czegoś doszli, albo przynajmniej próbują. pewnie żal Ci dupsko najzwyczajniej ściska. Ja takich ludzi nie musze lubić ale ich przynjemniej szanuje za swoją prace a nie nazywam" burakami". Ale to już temat na inną dyskusje.
nie wiem dlaczego nie lubisz ludzi którzy do czegoś doszli, albo przynajmniej próbują
To ja pisałem coś o ludziach, których nie lubię?To ci nowina! A ty do której kategorii należysz? Już jesteś bywalcem najlepszych galerii i salonów, czy dopiero "próbujesz"?
Cytat:
pewnie żal Ci dupsko najzwyczajniej ściska
"Ściska", bo do czegoś doszedłeś, czy też "ściska", bo "przynajmniej próbujesz"? A do czego "dochodzisz"? Do pogardy dla ludzi odwiedzających Biedronkę?
Cytat:
Ja takich ludzi nie musze lubić ale ich przynjemniej szanuje za swoją prace a nie nazywam" burakami"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum