Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-06-22, 10:26
mam pytanie: nalot był jakoś około 4 rano. A w artykule stoi "Podczas tego pierwszego ataku zginęło wielu ludzi zebranych na rynku". Co o tak wczesnej porze ludzie robili na rynku? No chyba że wtedy handlowało sie całodobowo???
mam pytanie: nalot był jakoś około 4 rano. A w artykule stoi "Podczas tego pierwszego ataku zginęło wielu ludzi zebranych na rynku". Co o tak wczesnej porze ludzie robili na rynku? No chyba że wtedy handlowało sie całodobowo???
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Sty 2006 Posty: 235 Skąd: koniec świata
Wysłany: 2006-06-22, 15:02
Majk-el odpowiedź masz w pierwszym akapicie jak zauważył Morgoth. Targ przed wojną miał wieksze znaczenie dla kupców i dla mieszkańców bo nie było supermarketów. Ludzie przybywali nieraz z bardzo odległych stron na furmankach i na piechotę, często dzień wcześniej lub w nocy aby zająć dogodne miejsca. Handel rozpoczynał się zaraz o świcie (współcześnie również).
ps
Tekst b. obrazowy i... bez emocji, czysty komercyjny materiał prasowy. Nie wszystkie piątki są targowe. Pozdrawiam
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Sty 2006 Posty: 235 Skąd: koniec świata
Wysłany: 2006-06-22, 15:21
Ja nawet o 11 nie chodzę ale znam dynamicznych emerytów, którzy skoro świt biegną na targ. Nalot natomiast był troszkę później niż podajesz bo 4.43 a to prawie piąta (a jak wiesz prawie robi wielką różnicę ). Weź do tego jeszcze poprawkę co do okoliczności życiowych z 1 poł. XX w. np. fakt, ze nie było wiele lodówek a niektórzy chcieli mieć na rano świeży towar.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-06-23, 08:39
Mama napisał/a:
Weź do tego jeszcze poprawkę co do okoliczności życiowych z 1 poł. XX w. np. fakt, ze nie było wiele lodówek a niektórzy chcieli mieć na rano świeży towar.
[ Dodano: 2006-06-23, 00:41 ]
dobra - zatem i ja idę na śniadanie
dzięki za interpretacje historii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum