Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2006-04-09, 15:12
A czy pomoc drugiej osobie nie wynika z samego faktu, że jesteśmy w prawie 100% narodem chrześcijańskim?
To oczywiście teoria, gdyż praktyka obnaża nasze wielkie zakłamanie.
Stąd przysłowie: "Modli się pod figurą, a diabła ma za skórą".
Ostatnie kilkanaście lat pracowałem w usługach. Oprócz należnego zarobku miałem satysfakcję, że mogłem pomóc drugiemu człowiekowi.
I zmowu przysłowie:"Dobry zwyczaj, nie pożyczaj".
Zgodnie z tą mądrością, trafiali do mnie klienci, którzy coś pożyczyli i to się zepsuło. Byli bardzo zakłopotani i niejako zmuszeni do naprawy. Niejednokrotnie bardzo drogiej.
I tu był problem.
W takich sytuacjach wielkim sukcesem dla mnie było, gdy minimalizowałem koszty naprawy lub - po zbadaniu urządzenia - stwierdzałem winę własciciela, co prowadziło do rozłożenia kosztów na obu użytkowników. Oczywiście po uprzedniej negocjacji w tej sprawie.
To też pomoc drugiemu człowiekowi, gdzie pieniądz zastąpiony został czymś o wiele cenniejszym - wdzięcznością oraz satysfakcją. Tego nie można kupić za żadne pieniądze.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-04-09, 18:52
Cytat:
To też pomoc drugiemu człowiekowi, gdzie pieniądz zastąpiony został czymś o wiele cenniejszym - wdzięcznością oraz satysfakcją. Tego nie można kupić za żadne pieniądze.
to bardzo fajnie jak ktos docenia twoja pomoc.
ja czesto pomagam znajomym, znajomym znajomych itd, ale rzadko sie zdarza, ze ktos naprawde podziekuje.
ciagle ktos czego chce, a ja nie potrafie odmowic kosztem tego nie mam czasu zrobic tego co powinnam, np do pracy
i co z tego mam?
na szczescie moja babcia ciagle mi powtarza ze nalezy zbierac dobre uczynki do miseczki i tylko dlatego to robie
I jak się zrobiło miło też pozdrawiam swoją kochaną babcię która powtarza to samo ale innymi słowami Brwo daff że znajdujesz czas dla innych .... dużo osób nie potrafi tego
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Dzis też zadarzyło mi się wyciągniąć pewną niewiastę z opresji ale raczej sympatyczna staruszka to nie była.... tylo moja przyjaciółka Obie zostałysmy zaatakowane perzez krwiorzerczego psa - sarenkę Mały wredny psiak rzucił się do nogi mojej kumpeli a ja odważnie wybawiłam ją z opresji wrzeszcząc na to niepozorne ale jakże niebespieczne stworzenie Po ostatecznej rozgrywce nie ucierpiał żaden pies ani człowiek
Dziś po raz klejny miałam okazje pomoc. Tym razem zostałam poproszona o pomoc w dzwiganiu ciezkiej torby. Przy okazji wysłuchalam, co pania nurtowało. Odprowadziłam ja pod same drzwi. Od razu mi się humor polepszył.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2006-06-05, 11:06
Zawsze wszystkim staraliśmy się pomóc i zawsze potem w podziękowaniu dostawaliśmy tzw kopa.Być może trafiamy na takie osoby .Zawsze po takim kopie powtarzam sobie ,, nigdy nikomu juz nie pomogę '' a i tak nawet niewiem kiedy znów łamię swoje postanowienie.Tacy już jestesmy dwie dobre dusze które czasem niektórzy ranią. Ale warto pomagać bo być może my kiedyś........
A ja dzis dałam 2 zł.pewnej staruszce, chociaż przypuszczam że raczej przepije, niz kupi sobie coś do jedzenia. To oczywiście żaden wyczyn z mojej strony , ale ciekawa jestem co myslicie o tym, dawać kasę żebrającym czy raczej nie?
Mnie ostatnio rozbroił koleś (uśmiałem się do łez). Podchodzi, mówi: "daj pan ze 2zł na bułkę... nie na alkohol!" i rozchyla pazuchę od kurtki pokazując zawartość i krzycząc: "winko już mam!"
Dałem
Wysłany: 2006-06-23, 19:44
też lubię uczciwych
a tym pod kościołem, co niby na chore dzieci zbierają, albo tym co sprzedawają krzyżówki wcelu uzyskania kasy na leczenie tez dajesz?
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-06-23, 19:46
Każdy przypadek jest indywidualny. Raz daję, innym razem nie. Zależy to od chwili, od tego jak z oczu proszącego patrzy
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
baltazar, dokładnie jak mówisz. Tylko, że często zdarzają się przekręciaki bazujący na naiwności innych. Na pewno nie kupię nigdy żadnych krzyżówek, z których dochód niby wspomaga chore na raka dziecko a tak naprawdę to chwyt z drukarni, która próbuje nadrobić zaległości
Wysłany: 2006-06-23, 19:51
Ja tych od krzyżówek, kartek itp unikam, ale tym co np z dziećmi siedza pod delikatesami rzucam, bo myślę że im szybciej zbiora kasę, tym prędzej zabiorą te dzieciaki do domu..
Ryfka, nie bądź naiwna - zwłaszcza na ludzi romskiego pochodzenia. Byłem świadkiem jak zbierali na jedzenie. Babka kupiła im słodkie bułki to wyrzuciły bo chciały kasę a drugi przypadek, jak uzbierały i poszły do Mac Donalda na coca-colę... brak słów...
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-06-23, 19:53
Ferbik napisał/a:
Na pewno nie kupię nigdy żadnych krzyżówek, z których dochód niby wspomaga chore na raka dziecko a tak naprawdę to chwyt z drukarni, która próbuje nadrobić zaległości
Racja. Jakiś czas temu rozpisywała się na ten temat GW. Zatrważające jest jednak to, że całe kolonie naiwniaków w to wierzą.
[ Dodano: 2006-06-23, 20:54 ]
Ferbik napisał/a:
zwłaszcza na ludzi romskiego pochodzenia
To akurat nie ma chyba większego znaczenia. Rom, Polak czy Ukrainiec.
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
Ryfka [Usunięty]
Wysłany: 2006-06-23, 19:56
No dobra, ale na sto takich przypadków jak opisałeś, może jeden uratuje kogoś od głodu to te 99 razy naciągactwa warto przeboleć. Tak uważam, może naiwnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum