Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-07-22, 22:34 Demokracja wg PSL
[quoteINFO: 3% ze swojej pensji ma płacić w PSL każdy, kto dzięki partii dostał pracę - donosi "Gazeta Wyborcza".
Decyzja Rady Naczelnej PSL jeszcze z 25 lipca 2003 r. określa dokładnie, kto ma oddawać partii 3% od swojej pensji. Są w niej też zapisy dyscyplinujące: kto nie odda 3%, straci rekomendację Stronnictwa, czyli pracę w urzędzie.
P. Krzysztof Kosiński, rzecznik PSL, wyjaśnia, że pieniądze uzyskane dzięki stosowaniu uchwały nie są księgowane osobno, lecz zalicza się je do darowizn, które partia dostaje na cele statutowe. To w sumie 2 mln zł rocznie. P. Kosiński zapewnia, że wpłaty są dobrowolne[/quote]
Czy kogoś to wogóle dziwi?
Dobrowolnosc wpłat to nawet sam prezes poswiadczyl. Ze wpłaca dobrowolnie bo przecież nic i nikt mu nie grozi. .. najwyżej go nie wystawia na listach... czyli dobrowolnie korumpuje kolegów
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2014-07-23, 15:34
Ja to rozumiem tak, że nie chodzi tutaj o coś na kształt koleżeńskiej protekcji typu; pan poseł poprzez swoje stanowisko i znajomości załatwił kumplowi pracę w rzeźni. Ale ten sam pan poseł z ramienia partii obejmuje stanowisko w danym resorcie i to pan poseł od tego momentu przekazuje partii tzw. darowiznę w postaci 3% swoich zarobków. Czemu się zatem dziwić?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pytanie czy te 3% muszą płacić tylko posłowie i radni PSL, czyli stanowiska typowo polityczne. Gorzej jak dotyczy to też szeregowych urzędników, np pracowników samorządu, KRUS, ARR, ARiMR itp. Wtedy z PSL powstaje taki pośrednik pracy. I o zatrudnieniu urzędnika decydować zaczyna jego przynalezność partyjna a nie umiejętności (w sumie to tak jest, ale teraz wychodzi na jaw, że jednym z powodów tego jest ta opłata).
W innym temacie krytykujecie Mateusza, że załatwia pracę za granica za jakąś tam prowizję (osoba prywatna pomaga dostać pracę w prywatnej firmie). A nie boli niektórych, że PSL za regularnych haracz załatwia pracę swoim ludziom (partia załatwia pracę w urzędach opłacanych z budżetu). Jakby tego było mało - te partie dostaja dodatkowo miliony zł z budżetu na swoją działalność!
Nie można tutaj mówić o "prywatnych korzyściach", a poza tym takie sprawy już badała prokuratura w PiS i Samoobronie i nie stwierdziła znamion przestępstwa, więc sorry - ale to jest pomówienie. Poza tym takie dobrowolne darowizny i składki ma każda partia polityczna, włącznie z twoim KNP. Myślisz, że w jaki sposób finansują swoją działalność? I tak jest to zdrowsza sytuacja niż finansowanie działalności przez sponsorów w postaci przedsiębiorców i korporacji jak w USA, gdzie wprost za taką pomoc oczekują konkretnych korzystnych dla siebie zmian w przepisach.
Możesz sobie mnie nazywać głupkiem do woli, w końcu celowo taki mam nick, ale takie osobiste wycieczki sprawiają, że to ty robisz z siebie aroganckiego kretyna.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-07-24, 15:52
Cytat:
Piechociński powiedział we wtorek, że sam jako poseł płaci co miesiąc 400 zł. Zaznaczył jednak, że robi to dobrowolnie. "Jakbym nie odprowadzał, to najwyżej nie umieszczą mnie na liście wyborczej" - podkreślił.
Czyli jak nie będzie odprowadzał to może nie mieć osobistej korzyści z bycia posłem.
Zresztą sprawa bardziej dotyczy osób zatrudnionych z rekomendacji PSL - czyli urzędników a nie wybieranych posłów czy samorządowców.
To że nie ma przestępstwa nie oznacza że jest to w porządku.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Możesz sobie mnie nazywać głupkiem do woli, w końcu celowo taki mam nick, ale takie osobiste wycieczki sprawiają, że to ty robisz z siebie aroganckiego kretyna.
Taki sobie nick wybrałeś to jak mam Cie nazywać? Specjalnie wytłuściłem słowo "głupek" żeby było wiadomo o co chodzi
glupek napisał/a:
I tak jest to zdrowsza sytuacja niż finansowanie działalności przez sponsorów w postaci przedsiębiorców i korporacji jak w USA, gdzie wprost za taką pomoc oczekują konkretnych korzystnych dla siebie zmian w przepisach.
A sądzisz że u nas jest może inaczej? Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszelkiej maści grupy nacisku wpływały na przepisy.
PSL za 2012 r. otrzymał z budżetu prawie 12 mln zł. I tak rok w rok. Na co są przeznaczone te pieniądze?
Taki sobie nick wybrałeś to jak mam Cie nazywać? Specjalnie wytłuściłem słowo "głupek" żeby było wiadomo o co chodzi
"Nasz forumowy głupek napisałby"
Widziałeś kiedyś by ktokolwiek zwracał się np "nasz forumowy red"? Sugerujesz, że w społeczności na forum jest osoba ogólnie znana jako głupia, wręcz pełniąca funkcję głupka (przymiotnik: forumowy). I nie zgrywaj wariata, że miało być inaczej
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2014-07-25, 08:26
Takie nazywanie to norma, kiedy ktoś ma nick tego typu.
- nasz forumowy Marcin
- nasz forumowy Grzegorz
- nasz forumowy maszynista
- nasz forumowy mężczyzna
Wysłany: 2014-07-25, 08:36
mcdek, glupeka nie bierzesz pod uwagę tego że jak napiszę
"mcdek powiedziałby..." to wiadomo o kogo chodzi
a jak napiszę
"głupek powiedziałby..." to nie wiadomo czy chodzi o użytkownika o takim nicku czy po prostu o statystycznego głupka? i może stąd podkreślenie że chodzi o użytkownika forum (tym bardziej że w tamtym momencie ten użytkownik w tym wątku jeszcze się nie wypowiadał)
Pierdu, pierdu... Mam ci rozebrać semantycznie twoją wypowiedź, żeby udowodnić intencje? Zresztą mcdek napisał to już wystarczająco wyraźnie, a dalsze tłumaczenie i prostowanie przypomina wypowiedź Kamińskiego o łasce Sikorskiego - żałosne. Miej chociaż na tyle odwagi cywilnej, żeby przyznać, że chciałeś mi "trochę" dowalić i nie wypieraj się tego co napisałeś.
red napisał/a:
glupek napisał/a:
I tak jest to zdrowsza sytuacja niż finansowanie działalności przez sponsorów w postaci przedsiębiorców i korporacji jak w USA, gdzie wprost za taką pomoc oczekują konkretnych korzystnych dla siebie zmian w przepisach.
A sądzisz że u nas jest może inaczej? Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszelkiej maści grupy nacisku wpływały na przepisy.
PSL za 2012 r. otrzymał z budżetu prawie 12 mln zł. I tak rok w rok. Na co są przeznaczone te pieniądze?
Po pierwsze - u nas jest inaczej - finanse partyjne są kontrolowane przez PKW i każda nieprawidłowość (np. wpłaty przekraczające limit, czy fikcyjne wpłaty od osób prywatnych jak u Palikota) może skutkować karami - jak w przypadku PSLu, gdzie nakazano zwrócić dotacje z powodu głupiego błędu polegającego na rozliczeniu kampanii z tego samego konta, co bieżące wydatki.
Po drugie - sprawdź sobie, te informacje są upubliczniane. Mogę cię zapewnić, że w przeciwieństwie do innych partii nie finansują ochrony dla prezesa i piją za swoje, a nie podatników.
Jak myślisz, dlaczego do parlamentu dostają się ludzie pokroju "naszych regionalnych posłów", a nie tacy jak Ty ? Wyglądasz na osobę dużo mądrzejszą.
Jeżeli pijesz do mnie, to muszę Cię zapytać, za co mnie tak nie lubisz?
Wiem z czym się to je i dziękuję - ja wolę swój wolny czas spędzić z żoną i dziećmi, a ponadto nie bawi mnie to, że połowa ludzi będzie udawać moich najlepszych przyjaciół, a druga połowa będzie na mnie pluć ani mnie nie znając, ani nie mając do tego powodów.
Poziom mojego (słowo wymoderowano) jeszcze nie jest wystarczająco wysoki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum