Oficjalną informację o zmianie numeru DK8 na odcinku Walichnowy-Piotrków Tryb można znaleźć na stronie GDDKiA (w/w odcinek stanie się przedłużeniem istniejącej DK74)
Wątpię aby dublowali numer trasy europejskiej E67, myślę że bardziej prawdopodobne jest pojedyncze oznaczenie jedynie nr "74"
Załączam mapkę z numeracją dróg krajowych i wojewódzkich po wybudowaniu S8 i obwodnicy północnej.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-11-16, 09:42
Stefan, a wiadomo co będzie z numeracją po wybudowaniu "74" jako przedłużenia S8 (bo węzeł Łódź-Południe ma zdaje się opcję na S74 do Tomaszowa? Co zresztą byłoby jeszcze fajniejszym ułatwieniem dojazdu do Wawy
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Oficjalny rządowy i planowany przebieg S74 jest taki jak w załączniku i kończy się w Sulejowie. Odcinek Sulejów-Tomaszów-Łódź funkcjonuje praktycznie tylko "łódzkich" planach. Za wcześnie mówić o zmianie numeracji po wybudowaniu tego łódzkiego skrótu S74. Wydaje mi się niezbędna będzie wówczas reorganizacja numeracji na szerszą skalę ... trudno zakładać co wymyślą. Odcinek DK74 Piotrków-węzeł "Wieluń" powinien utrzymać status krajówki jednak co do oznaczenia numerowego ... to na tyle odległa sprawa że trudno cokolwiek powiedzieć. Jeżeli ten podstawowy fragment S74 jest planowany po 2020 to nie da się chyba określić kiedy miałby powstać dodatkowy "łódzki skrót" ;-P
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 25 Mar 2012 Posty: 329 Piwa: 19/2 Skąd: hamburg
Wysłany: 2014-11-16, 17:07
No tak wygląda; chociaż można pojechać starą trasą (DK91). I tak powinno być szybciej niż przebijanie się do Strykowa, przynajmniej jeśli o chodzi o dojazd do na południe Warszawy (sprawdzałem już kilka wersji). Opcjonalnie można wjechać z S8 na A2 na węźle Wiskitki (z tym, że tam też bywają korki).
http://mapa.targeo.pl/Map...81a44f20f5aac42
po co się pchać do Warszawy S8 , lepiej jechać przez Pajęczno-Kleszczów do DK1 i tak już sypiesz 2 pasmówką do Warszawy, a jazda starą 8 przez Szczerców to masakra
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Osobowe też wrócą...
To tylko kwestia czasu że viatoll będzie obowiązywał w osobówkach. Infrastrukturę bramkową mamy. System viaauto też. Więc cieszmy się dopóki jest "za darmo" (przecież już jest opłata drogowa w paliwie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum