Wysłany: 2015-01-15, 20:34 Mieczysław Łuczak viceprezesem NIK-u
Cytat:
Mieczysław Łuczak, poseł PSL z Wielunia, zostanie wiceprezesem NIK
Mieczysław Łuczak, poseł PSL z Wielunia, zostanie wiceprezesem Najwyższej Izby Kontroli. Wniosek o jego powołanie złożył u marszałka Sejmu prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski, a w czwartek (15 stycznia) tę kandydaturę pozytywnie zaopiniowała sejmowa Komisja Kontroli Państwowej.
O tym, że to Łuczak będzie wiceprezesem NIK w miejsce ustępującego Mariana Cichosza, pisaliśmy już w lipcu zeszłego roku, ale nikt tych informacji wówczas nie potwierdzał. Prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski w rozmowie Mieczysławem Łuczakiem uzgodnił, że w wypadku powołania na stanowisko wiceprezesa, Łuczak nie będzie nadzorował kontroli z zakresu rolnictwa, gospodarki, oraz pracy i spraw socjalnych, czyli dokładnie tych spraw, za które w rządzie odpowiadają ministrowie z PSL.
Mieczysław Łuczak musi złożyć mandat poselski, zrzec się funkcji prezesa struktur PSL w województwie łódzkim, oddać legitymację partyjną. Jego miejsce w Sejmie zajmie Elżbieta Nawrocka, radna sejmiku.
Źródło
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2015-01-15, 20:52
A tak źle wróżono panu Łuczakowi Tacy ludzie zawsze spadają na "cztery łapy"
Pisząc "tacy" miałem na myśli to, że tak naprawdę to Łuczak nie był zamieszany w żadną większą aferę polityczną, nie za bardzo można się było do niego przyczepić. Jego grzechem była chyba tylko przynależność do tak nielubianego ale prawie zawsze wychodzącego na swoje, PSL-u.
I chyba faktycznie jego dalsza przyszłość jako posła w następnej kadencji stała pod znakiem zapytania, dlatego trzeba było jakoś ratować bądź co bądź "nieumoczonego" posła A przy okazji będzie "wtyczka" w NIK-u
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2015-01-15, 21:54
Tak oto pani Nawrocka z Wieruszowa zostaje nowym posłem w miejsce pana Łuczaka. Miejsce radnej sejmiku województwa łódzkiego zajmie pani Zięba-Gzik ze Zduńskiej Woli.
I chyba faktycznie jego dalsza przyszłość jako posła w następnej kadencji stała pod znakiem zapytania, dlatego trzeba było jakoś ratować bądź co bądź "nieumoczonego" posła A przy okazji będzie "wtyczka" w NIK-u
O jego przyszłość trzeba było się nie martwić - daleko mu było do politycznej śmierci.
A co do "wtyczki" w NIKu, to uwierz mi, że tyłkiem trzęsą wszyscy, z częścią zielonych włącznie.
Bardziej się zastanawiam, kto będzie się bił (i kto wygra) o zwolnione stanowisko prezesa wojewódzkiego PSL
Kamol napisał/a:
To ja już dzisiaj zgłaszam propozycje na Idiotyzm 2015.
Jakie to typowe - jeszcze nic nie zrobił, a już można go opluć...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2015-01-16, 19:49
glupek napisał/a:
miko 005 napisał/a:
(...)A co do "wtyczki" w NIKu, to uwierz mi, że tyłkiem trzęsą wszyscy, z częścią zielonych włącznie.(...)
Dlaczego część zielonych [zwolennicy Polskiego Stronnictwa Ludowego — przyp. hiszpan] trzęsie tyłkiem ? Co złego zrobili ? O których zielonych mowa ?
Widzę, że jesteś "w temacie" więc zadam Ci pytanie. W kilku słowach, jeśli możesz. Jakie predyspozycje ma Łuczak do piastowania stanowiska viceprezesa NIK-u ?
(...)A co do "wtyczki" w NIKu, to uwierz mi, że tyłkiem trzęsą wszyscy, z częścią zielonych włącznie.(...)
Dlaczego część zielonych [zwolennicy Polskiego Stronnictwa Ludowego — przyp. hiszpan] trzęsie tyłkiem ? Co złego zrobili ? O których zielonych mowa ??
Bo w KAŻDA instytucja czy organizacja, bez względu na to kto nią zarządza, popełnia błędy - czy to z powodu zwykłych błędów ludzkich, czy to z niewiedzy, ignorancji, czy w końcu w niektórych przypadkach ze złej woli. Nie ma znaczenia czy zarządza nią PSL, PiS, PO, KNP, czy episkopat - tam gdzie są ludzie, tam popełniane są błędy. Tylko od woli kontrolującego zależy jak się przyłoży do kontroli, czy będzie złośliwy i jaki ma humor. Z moich dotychczasowych doświadczeń z NIKiem wynika, że ich kontrolerzy kontrolują literalnie - tj. wyłącznie to, co jest przedmiotem kontroli, żeby uniknąć oskarżeń o złośliwość lub stronniczość. Ale nawet tam pierdołę można opisać jako zbrodnię przeciwko ludzkości. A Łuczak jest bezkompromisowy - niektórzy w związku z tym oskarżają go o chamstwo lub brak kultury, ale on po prostu nie będzie patrzeć na przynależność partyjną, a na kaliber zarzutów. I jak będzie trzeba po prostu zawiadomi prokuraturę i właściwe służby.
hiszpan napisał/a:
Widzę, że jesteś "w temacie" więc zadam Ci pytanie. W kilku słowach, jeśli możesz. Jakie predyspozycje ma Łuczak do piastowania stanowiska viceprezesa NIK-u ?
Po pierwsze - nie jest skorumpowany - żeby zasiadać, a wręcz przewodniczyć komisjom Obrony Narodowej, czy Służb specjalnych musiał być sprawdzony przez ABW, CBA, czy kontrwywiad wojskowy. Tam nie może być nikogo, kto budzi jakiekolwiek wątpliwości i kogo można choćby spróbować szantażować czymś co kiedyś zrobił. Ma "poświadczenie bezpieczeństwa" na takim poziomie, że w Polsce posiada je może kilkadziesiąt osób.
Po drugie - przez lata zasiadając w sejmowych komisjach bezpośrednio kontrolował m.in. jednostki podległe MON, służby specjalne, etc.
Po trzecie - wprowadzał reformę samorządową od poziomu wójta, starosty, poprzez posłowanie i szefowanie PSLowi w Łódzkiem ma know how i doświadczenia na każdym szczeblu samorządu.
Po czwarte - to nie on będzie bezpośrednio audytorem - on ma zarzadzać podległymi mu pracownikami, a to, patrząc na funkcjonowanie np. starostwa za jego czasów i teraz, jak by go nie obsmarowywać, potrafi.
Jest też parę innych kwestii, ale nie napiszę o nich, bo bym się sam ujawnił
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2015-01-18, 14:52
glupek napisał/a:
Po pierwsze - nie jest skorumpowany - żeby zasiadać, a wręcz przewodniczyć komisjom Obrony Narodowej, czy Służb specjalnych musiał być sprawdzony przez ABW, CBA, czy kontrwywiad wojskowy.
Czyli znasz innych, skorumpowanych, o których powiadomiłeś wraz z Panem Łuczakiem odpowiednie organy, tak?
Po pierwsze - nie jest skorumpowany - żeby zasiadać, a wręcz przewodniczyć komisjom Obrony Narodowej, czy Służb specjalnych musiał być sprawdzony przez ABW, CBA, czy kontrwywiad wojskowy.
Czyli znasz innych, skorumpowanych, o których powiadomiłeś wraz z Panem Łuczakiem odpowiednie organy, tak?
A o sso chosi??
Z wątku czy mojej wypowiedzi nie wyłania się żadna logiczna podstawa do takich wniosków. Mógłbyś jakoś biednemu głupkowi wyklarować w jaki sposób doszedłeś do wniosków pozwalających na takie pytanie?
Ale skoro pytasz - nie, nie znam nikogo takiego, co do kogo mógłbym świadczyć przed organami, że jest skorumpowany, bo już pisałem tu wielokrotnie, że nie oddzywam sie, jeśli nie mam dowodów. Łuczaka pytaj sam - ja też w tej kwestii mógłbym podpierać się tylko plotkami, a nie jestem jego rzecznikiem.
Poza tym rozumiem, że rozwiałem choć trochę wątpliwości związane z jego kompetencjami?
Zapraszamy na fanpage zwolenników ZSL i narodowego agraryzmu. Tylko ZSL tylko fachowcy i uczciwi ludzie.
Szukasz pracy w Srarostwie, AMiRR czy KURS? Nie masz wymaganego stażu ani wyższego wykształcenia administracyjnego? Aplikuj już dziś! Legitymacja ZSL otwiera drogi i szerokie horyzonty!
Przyjmujemy do pracy w srarostwie nawet po politologii Częstochowskiej(tryb korespondencyjny) oraz z wykształceniem podstawowym. Wymóg opłacone składki członkowskie ZSL.
Zapraszamy na fanpage zwolenników ZSL i narodowego agraryzmu. Tylko ZSL tylko fachowcy i uczciwi ludzie.
Szukasz pracy w Srarostwie, AMiRR czy KURS? Nie masz wymaganego stażu ani wyższego wykształcenia administracyjnego? Aplikuj już dziś! Legitymacja ZSL otwiera drogi i szerokie horyzonty!
Przyjmujemy do pracy w srarostwie nawet po politologii Częstochowskiej(tryb korespondencyjny) oraz z wykształceniem podstawowym. Wymóg opłacone składki członkowskie ZSL.
Dam ci drobną radę. Nie pisz po pijaku, bo poziom dowcipu wywołuje bardziej zażenowanie niż uśmiech.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum