Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2015-03-06, 11:10
Ta cała sprawa z poborami opłat na S8, może gminom przysporzyć wiele kłopotów, a to za sprawą przejęcia, czy narzucenia im z góry dawnych dróg należących do GDDKiA.
TIR-y jeśli wrócą w ramach oszczędności na stare drogi, będą skutecznie niszczyć nawierzchnię, za którą zapłaci gmina, czyli chyba my Zobaczymy jak się to skończy.
Dzisiaj sceptyków powstania obwodnicy północnej nie trzeba chyba już przekonywać o jej roli w skali miasta
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
No i się zaczęło. Pod Raczynem spychy już pracują.
Co to jest "spych"?
Bardzo przepraszam za mój kolokwializm. Już Panu tłumaczę o co mi chodziło.
Spych - czytaj spycharka gąsienicowa. Jeśli to za mało to posłużę się teorią.
Spycharka gąsienicowa - to ciągnik gąsienicowy, zaliczany do grupy maszyn do robót ziemnych. Maszyna ta przeznaczona jest do wykonywania prac ziemnych w budownictwie ogólnym lub przemysłowym, górnictwie odkrywkowym i skalnym, energetyce (hałdowanie węgla kamiennego w elektrociepłowniach), leśnictwie, w sektorze komunalnym (składowiska odpadów), portach oraz kolejowych terminalach przeładunkowych.
Wykorzystywana głównie do odspajania gruntu, wykonywania wykopów, przemieszczania urobku na bliskie odległości, zagęszczania podłoża, niwelacji i profilowania terenu oraz innych prac przy użyciu lemiesza, zrywaka, zaczepu i innych specjalistycznych osprzętów.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Spycharka
Mam nadzieję, że odpowiedziałem Panu na pytanie w sposób zadowalający.
Pierwsze koparki wjechały na plac budowy północnej obwodnicy Wielunia
Budowa rozpoczęła się od prac ziemnych w rejonie trzech węzłów przyszłej obwodnicy - Biała, Raczyn i Jodłowiec. Na całej długości trasy wykonawca zbuduje drogę serwisową, którą będą się poruszać ciężarówki dostarczające piach, kruszywo, asfalt. W pierwszym etapie inwestycji ważne jest również wykonanie przepraw tymczasowych przez rzekę Pyszna, która przecina obwodnicę w trzech miejscach. Droga ma być skończona do kwietnia 2017 roku.
- Kluczowe roboty, jakie muszą zostać wykonane w 2015 roku, to część węzła Biała. W jego obrębie musimy wyremontować stary most. Ważne są również pozostałe dwa węzły. Prace zostaną podzielone na etapy w taki sposób, by była możliwość skierowania ruchu z obecnych dróg krajowych na nowo zbudowane obiekty - mówił przed rozpoczęciem robót Marcin Molik, kierownik budowy z ramienia spółki Strabag, której GDDKiA w Łodzi zleciła wykonanie trasy.
Umowa na budowę trasy na północ od Wielunia opiewa na prawie 178 mln zł. Wykonawca ma na zrealizowanie zadania 19 miesięcy, nie licząc okresów zimowych (od 15 grudnia do 15 marca). Oznacza to, że jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, droga o długości 13,2 km będzie gotowa do kwietnia 2017 roku.
Obwodnica ma odciążyć drogę krajową nr 74 (do niedawna ósemka) z ruchu tranzytowego. Co prawda po otwarciu S8 pod koniec ubiegłego roku ruch w Wieluniu znacząco się zmniejszył, jednak można spodziewać się powrotu ciężkich pojazdów po wprowadzeniu opłat viaTOLL na całej ekspresówce, co ma nastąpić z końcem czerwca tego roku.
Obwodnica będzie miała trzy pasy ruchu po 3,5 metra szerokości każdy - dwa w jednym kierunku i jeden w przeciwnym (naprzemiennie). Po nowej trasie będzie się można poruszać z maksymalną dozwoloną prędkością 100 km/h. W obrębie drogi powstanie łącznie 20 obiektów mostowych oraz 11 km dróg dojazdowych i serwisowych.
Teraz to jest tak potrzebna ta obwodnica, jak kolczyk w miejscu rozrodczym kobiety.
No co? Burgermeister będzie miał się czym chwalić w następnej kampanii (mimo, że nie ma z nią nic wspólnego)...
Ja zawsze twierdziłem, że w Wieluniu zamiast obwodnicy są potrzebne 2 - 3 większe ronda - i taniej, i bez efektu degradacji ekonomicznej miasta.
Ale panowie, przecież za chwilę viaTOLL wchodzi na S8. W tej chwili stanowisko czy potrzebna, czy nie jest nierealne do postawienia, dopiero badania po wprowadzeniu e-myta na resztę odcinka ósemki mogłyby by temu potwierdzić/zaprzeczyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum