Wieluńscy policjanci wyjaśniają okoliczności wypadku drogowego do którego doszło 30 stycznia 2015 roku w Wieluniu na ulicy 18 – tego Stycznia. Jak wynika ze wstępnych ustaleń około godziny 6.30, 86– letnia mieszkanka powiatu wieluńskiego przechodząc przez jezdnię została potrącona przez kierującego fordem maverick 56 – letniego mieszkańca powiatu wieluńskiego. Piesza została przewieziona do szpitala gdzie na skutek doznanych obrażeń zmarła. Kierowca forda był trzeźwy.
Policjanci apelują do kierowców o zachowanie szczególnej ostrożności, a do pieszych uczestników ruchu drogowego o rozwagę podczas przechodzenia przez jezdnię.
Przypominamy! Człowiek idący z odblaskiem jest widoczny w światłach samochodu z odległości około 150 metrów. Bez tego elementu kierowca jest w stanie zauważyć go dopiero z odległości około 40 metrów. Od 31 sierpnia 2014 r. piesi, którzy po zmroku poruszają się poza obszarem zabudowanym, powinni mieć na sobie element odblaskowy.
Tuż przed godziną 17-stą, doszło do kolejnego zdarzenia na drodze tym razem z udziałem samochodu ciężarowego doszło na ulicy Sieradzkiej, nieopodal skrzyżowania z ulicą Kaliską i Wojska Polskiego.
Niestety na tą chwilę nie znam bliższych szczegółow.
EDIT:
Cytat:
Śmiertelne potracenie kobiety na skrzyżowaniu ulicy Sieradzkiej i Kaliskiej w Wieluniu. Policjanci pod nadzorem prokuratora wyjaśniają okoliczności wypadku, do którego doszło około godziny 17:00. Sprawca uciekł. Mundurowi proszą świadków zdarzenia o zgłaszanie się na wieluńską komendę lub kontakt pod numerem 997.
Na tej trasie są poważne utrudnienia. Ruch odbywa się wahadłowo.
Powiem tyle, wypadek makabryczny. Kobieta prawdopodobnie wtargnęła na jezdnię na wysokości Orlenu (tam zaczynają się ślady), a skończyła jak na zdjęciach widać, na środku skrzyżowania.
jak mnie (słowo wymoderowano) takie stwierdzenie , jechał ciężarówka to nawet nie widział że kogoś potracił, podobnie było na ul. Traugutta na przejściu na światłach , co innego gdyby jechał osobówką ...
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Wg komentarzy na spottedwielun.info - koło osiemdzisiątki. Ale informacja nie jest potwierdzona, szczególnie że w wypadku o 6 rano zginęła 86-latka więc ktoś mógł pomylić fakty.
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-01-31, 14:02
Na aptece Pana Burchacińskiego jest szerokokątna kamera, więc z namierzeniem sprawcy nie będzie problemu, chyba....., że kamara ta jest nieczynna. Inna sprawa jeśli to by TIR to kierowca chwilowy wstrząs mógł potraktować jako dziurę w jezdni. Takie zdarzenia miały już chyba miejsce w naszym powiecie.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 155 Piwa: 13/1 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-01-31, 15:46
Niestety. Prawdopodobnie monitoring w Wieluniu jest w większości przypadków tylko chwytem marketingowym mającym promować bezpieczeństwo w mieście - BZDURNA inwestycja. Dodam tylko, że ok rok temu doszło na tym skrzyżowaniu do stłuczki i monitoring podobno nic nie zarejestrował (chyba po prostu nie działał).
Chwała lokalnym radcom
_________________ Są równi i równiejsi - Ludzie zróbmy z tym coś
Pomogła: 2 razy Wiek: 35 Dołączyła: 04 Cze 2013 Posty: 183 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-01-31, 18:55
Dziś ok.godziny 18:40 doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego z Sienkiewicza. Rannych chyba nie było. Nic więcej nie wiem, bo usłyszałam tylko dźwięk stłuczki jak byłam już obok USC wracając z psem ze spaceru i zobaczyłam z daleka, że zderzyły się 2 samochody.
_________________ "W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca".
Prawdopodobnie monitoring w Wieluniu jest w większości przypadków tylko chwytem marketingowym mającym promować bezpieczeństwo w mieście - BZDURNA inwestycja. Dodam tylko, że ok rok temu doszło na tym skrzyżowaniu do stłuczki i monitoring podobno nic nie zarejestrował (chyba po prostu nie działał)
Kamery pracują w trybie obrotowym. Nie jest możliwe, aby zawsze zarejestrowała zdarzenie, bo w tym czasie może rejestrować inny obszar. Jednak wiele razy były przydatne. Jak dla mnie kamery w większości przypadków się sprawdzają.
Czy w sprawie ostatniego śmiertelnego wypadku wiadomo coś więcej? Odnaleziono samochód który brał udział w tym zdarzeniu? Orientujecie się czy odnaleziono ciężarówkę pod którą jakiś czas temu wszedł pieszy na ul. Traugutta na przejściu obok Ani?
Z relacji świadków wypadku wynika że podczas pościgu uciekający, prawdopodobnie mieszkańcy powiatu Wieruszowskiego, zderzyli się czołowo z nadjeżdżającym z naprzeciwka renault laguna.
W wyniku zderzenia tico zostało zmiażdżone i wylądowało na boku kilkadziesiąt metrów dalej. Na ulicy leżało kilka butelek po piwie, które z relacji gapiów wyleciały z ściganego auta. Renault laguna, który uczestniczył w kolizji został uszkodzony w o wiele mniejszym stopniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum