Jak co roku, 1 września o godzinie 4:40 uroczyście uczczono pamięć mieszkańców Wielunia poległych w rozpoczynającym II wojnę światową ataku hitlerowskich Niemiec na Polskę. Dokładnie 76 lat temu mieszkańców miasta zbudził bowiem hałas samolotów Luftwaffe, które zrzuciły na bezbronny Wieluń kilkaset bomb, doprowadzając do śmierci ponad tysiąca osób.
Uroczystości rocznicowe odbyły się przy ul. Piłsudskiego, przed budynkiem obecnej szkoły, a dawniej szpitala pw. Wszystkich Świętych, który jako jeden z pierwszych stał się celem niemieckich bombowców. W wydarzeniu wzięli udział świadkowie i kombatanci, przedstawiciele miast partnerskich, szkół i instytucji, a także żołnierze Kompanii Reprezentacyjnej Wojska Polskiego. Mimo wczesnej pory, przed upamiętniającym ofiary nalotów pomnikiem przy ul. Piłsudskiego licznie zgromadzili się też mieszkańcy miasta. Wszyscy zgromadzeni mogli podziwiać bardzo rozbudowaną część artystyczną, przygotowaną przez Wieluński Dom Kultury.
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Sie 2006 Posty: 300 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-09-01, 20:52
W tym roku nie było Prezydenta, ale Andrzej Duda na pewno zawita do nas na obchody upamiętniające te tragiczne wydarzenia w kolejnych latach swojej prezydentury.
W tym roku nie było Prezydenta, ale Andrzej Duda na pewno zawita do nas na obchody upamiętniające te tragiczne wydarzenia w kolejnych latach swojej prezydentury.
Oj tak, na pewno... kiedyś przez Wieluń będzie przejeżdżał.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2015-09-02, 08:56
Zawita, pewnie gdzieś tak przed następnymi wyborami na urząd prezydenta I wtedy wyznawcy swego guru doznają zbiorowego orgazmu
Z drugiej strony to się trochę zdziwiłem, że prezydenta nie było w Wieluniu, przecież Msza Święta była celebrowana. To, że szarego ludu się nie obawia to wiem, ale że nie wystraszył się kleru?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Sie 2006 Posty: 300 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-09-02, 20:18
Zawita na pewno. Gdyby to pewnie od niego zależało byłby w tym roku już. Z tego co ja słyszałem brakło czasu by służba BOR dobrze zabezpieczyła tą wizytę
Wysłany: 2015-09-03, 20:31
Może to ze względu na okres wyborczy, musi być lepsza obstawa. Myślę, że wszyscy zdają sobie sprawę z tego jak trzeba dobrze przygotować miejsce by bezpiecznie mógł przyjechać Prezydent - także doczekamy się spokojnie wizyty Andrzeja Dudy w Wieluniu ponownie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum