Wysłany: 2011-02-24, 21:05
Szczerze w wieluniu teraz nie ma widoków na przyszłość... kończyć szkołe i uciekać. Masz wtyki masz - masz wszystko, taka smutna prawda.
_________________ Nieustanna walka i dążenie po swoje
Wyznaczone cele przepędzają paranoje. Twardo tu stoję bo pewien jestem swego. Z podniesioną gardą nikt mi nie odbierze tego. Co nauczyło życie tysiącem dni. Nie raz konkretnie pozmazywały ślady krwi wiesz.
Na pewno po staremu, ale zdecydowanie do przodu. Ciężko stwierdzić ilu ludzi jest w tej chwili zatrudnionych, ale biorąc pod uwagę sezon na produkcję TV, na pewno więcej niż zwykle.
Wysłany: 2017-02-25, 23:13 107 osób do końca kwietnia straci pracę w koreańskim Neotech
Cytat:
Koreański Neotech likwiduje fabrykę w Wieluniu. Połowa parku maszynowego już została wywieziona z obiektu. Jak się okazuje, produkcja komponentów do sprzętu RTV przestała się opłacać koreańskiemu właścicielowi z uwagi na nasycenie rynku tego rodzaju asortymentem. Dlatego wygaszana jest linia produkcyjna. W związku z tym do końca kwietnia pracę straci 107 osób. Pismo w sprawie zwolnień grupowych trafiło do Powiatowego Urzędu Pracy w Wieluniu 1 lutego. Mówi dyrektorka PUP-u w Wieluniu, Beata Pilarczyk:
- Firma Neotech informuje nas, że z powodu likwidacji działalności zamierza zwolnić 107 pracowników. 65 pracowników ma miesięczne wypowiedzenie i będzie zwalniana 28 lutego, a 42 osoby z dniem 30 kwietnia. My dysponujemy dość pokaźną kwotą na aktywizację zawodową osób bezrobotnych. Jest to prawie 8,5 mln zł. I w ramach tych naszych środków będziemy próbowali aktywizować te osoby, które do nas trafią i zarejestrują się. Znajdziemy pracodawcę, który zechce zatrudnić pracownika wsparty tymi środkami Urzędu Pracy. I zatrudnić akurat te osoby z Neotechu, bo to też nie jest tak, że jeśli my mamy środki, to akurat te osoby mamy polecić. Będziemy oczywiście starać się im pomagać. Ale to nigdy takiej pewności niestety nie ma.
Produkcja w wieluńskiej fabryce Neotechu ruszyła w drugiej połowie 2007 r. W szczytowym okresie firma zatrudniała ok. tysiąca osób. Zakład przy ul. Fabrycznej w Wieluniu produkował przede wszystkim obudowy telewizorów dla LG Electronics.
Czy pracowników wieluńskiego Neotechu przejmie inna firma?
Jest duża szansa, że pracownicy Neotechu, koreańskiej firmy, która przez wiele lat funkcjonowała w Wieluniu, nie stracą pracy. Temat „wyprowadzenia” się Neotechu z Wielunia poruszono na wczorajszej sesji Rady Miejskiej. Burmistrz, Paweł Okrasa uspokajał nastroje radnych, mówiąc, że sąsiednia firma jest w stanie nie tylko przejąć pracowników, ale i kupić hale po Neotechu.
„Jakie wykonał pan działania w celu zatrzymania u nas firmy Neotech?” - dopytywał podczas sesji radny Wojciech Psuja.
Burmistrz Okrasa o tym, że firma Neotech planuje rezygnację z działalności w Wieluniu, wiedział już na początku 2015 roku:
- Firma mnie już wtedy informowała, kiedy byłem na spotkaniu z zarządem spółki, że planują w ogóle wycofanie swojego biznesu z Polski. Ja, rozmawiając z nimi, prosiłem ich, żeby, jeżeli już będą mieć taką decyzję definitywną, ostateczną, można się było z nimi w tej kwestii spotkać, tak żebyśmy mogli zagospodarować ludzi i ewentualnie ten teren, który oni zajmują.
Tak też się stało. Jesienią zeszłego roku doszło do spotkania, na którym zarząd ostatecznie powiedział, że firma zamyka działalność w Wieluniu. Burmistrz zorganizował wtedy kolejne spotkanie z zarządami firm sąsiadujących z Neotechem:
- Pytając ich o to, czy są w stanie zagospodarować halę, teren i ludzi. I taka deklaracja jednego z sąsiadów się pojawiła. Są w tej chwili prowadzone rozmowy szczegółowe o tym, żeby kupić ten teren i wszystkim pracownikom dać pracę. Tak że tutaj nie powinno być żadnych negatywnych skutków zarówno dla budżetu Gminy Wieluń, jak i dla pracowników. Bo ci pracownicy, czyli 107 pracowników będzie miało na chwilę obecną zaproponowaną pracę w innych zakładach wieluńskich. I wydaje mi się, że zrobiłem w tej sprawie tyle, ile trzeba było zrobić.
Czy 107 pracowników, którzy stracą pracę w Neotechu, otrzyma zatrudnienie w innej wieluńskiej firmie? Czas pokaże. Na tę chwilę Powiatowy Urząd Pracy w Wieluniu dostał zawiadomienie o zwolnieniach grupowych.
Firma w Wieluniu funkcjonowała od prawie 10 lat. Obecnie część parku maszynowego jest już wywieziona, a pracownicy dostali wypowiedzenia. Firma produkowała przede wszystkim obudowy telewizorów dla LG Electronics.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sty 2011 Posty: 55 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: wies
Wysłany: 2017-04-05, 10:18
Chciałbym być tym zwolnionym z Neotechu i skorzystać z oferty aktywizacji zawodowej skoro PUP jest gotów przeznaczyć na moje szkolenia, średnio, aż 80000zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum