ja jeszcze nie byłem załatwić tej sprawy, ale narazie się tym nie przejmuję.
Jeśli mnie złapie Policja cóż, będę miał pecha , pójdę jak się zwolnią kolejki
_________________ >>>...całe życie to jedna wielka gra...<<<
Wysłany: 2006-06-27, 09:41 Mandat lub pouczenie, ale bez holowania
W piątek upływa termin wymiany praw jazdy na dokumenty nowego wzoru. Do wymiany zobowiązani są posiadacze praw jazdy wydanych na starych drukach. Kierowcy, którzy nie wymienią dokumentu, w przypadku kontroli muszą liczyć się z otrzymaniem mandatu lub pouczenia.
Policjanci informują, że kierujący, który nie dokonał w wyznaczonym terminie wymiany prawa jazdy nie będzie traktowany jak kierowca, który prowadzi pojazd po drogach publicznych nie mając do tego uprawnień.
Jednak czyn ten będzie traktowany jako wykroczenie z art. 97 k.w, za które przewidziano pouczenie lub mandat w maksymalnej wysokości do 500 zł.
Kierujący pojazdem silnikowym, który pomimo istniejącego wymogu, nie dokonał w wyznaczonym terminie wymiany prawa jazdy nie naraża się jednak na holowanie pojazdu na koszt właściciela.
Jeśli jednak w trakcie kontroli drogowej kierujący okaże dokument starego wzoru musi się liczyć z zatrzymaniem przez policjanta dokumentu i wydania pokwitowania uprawniającego do kierowania pojazdem w ciągu 7 dni.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2006-06-28, 18:43
I to Polska właśnie.
Zastanawiam się, dlaczego tak wielu kierowców nie wymieniło praw jazdy.
Z drugiej strony wymiana prawa jazdy pociąga za sobą koszty. Niekiedy dość znaczne, szczególnie dla osób starszych. Wraz z wymianą prawa jazdy muszą one poddać się badaniom lekarskim, a to oznacza wydatek kolejnych 60,- złotych.
Zatem protesty lekarzy i domaganie się podwyżek płac uważam za niesłuszne.
Życzyłbym sobie i innym, aby klienci byli obligowani ustawą do kupna usług.
Ja muszę się przyznać, że nie wymieniłem "prawka" tylko i wyłącznie z własnego zaniedbania, ale mam zamiar to naprawić w przyszłym tygodniu (myślę, że nie będzie za późno)
_________________ >>>...całe życie to jedna wielka gra...<<<
mysle ze juz jest za pozno, chyba ze nie zamierzasz jezdzic po 1 lipca to mozesz poczekac, Polcja bedzie kontrolowac czesciej niz do tej pory ... Nie bedzie upomnien tylko mandaty za brak waznego "prawka" ...
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Wysłany: 2006-07-08, 17:13 Obowiązek wymiany praw jazdy nie obowiązuje?
"Życie Warszawy": Otwiera się furtka dla kierowców, którzy zapomnieli wymienić prawa jazdy na nowe. Eksperci uważają, że rozporządzenie nakazujące wymianę dokumentów mogło zostać wydane niezgodnie z prawem.
Rozporządzenie podpisał w 2002 r. ówczesny minister infrastruktury Marek Pol. Określono w nim, że wymiana papierowych praw jazdy na plastikowe będzie przebiegać stopniowo, a ostatni termin - dla dokumentów wydanych przed 1 lipca 1999 r. - upłynie 30 czerwca 2006 r. Co się stanie, jeśli kierowca dokumentu nie wymieni? Będzie musiał liczyć się z mandatem. W rozporządzeniu napisano bowiem, że po upływie terminu "dokumenty podlegające wymianie tracą ważność".
I właśnie ten zapis wzbudza kontrowersje ekspertów. Uważają, że - zgodnie z prawem o ruchu drogowym - minister może w rozporządzeniu ustalić terminy wymiany, ale nie utraty ważności praw jazdy.
- Przepis dotyczący wydawania rozporządzenia jest w ustawie jednoznaczny - uważa mec. Agnieszka Fedor z kancelarii prawnej Wierciński, Kwieciński, Baehr. - Co więcej, w innym miejscu ustawy napisano, że prawa jazdy "zachowują ważność do czasu ich wymiany", co sugerowałoby, że jeśli ktoś dokumentu nie wymieni, nadal może się nim posługiwać - dodaje.
Rozporządzenie zostało więc wydane niezgodnie z ustawą. Czy może to być argumentem w sądzie dla kierowcy, który chce odwołać się od kary za prowadzenie samochodu bez nowego dokumentu? Mec. Kazimierz Pawelec, autor komentarza do prawa o ruchu drogowym, uważa, że tak. - Jeżeli ustawodawca czegoś nie zabronił, to nie można za to karać - uważa.
- W samej Warszawie na starych dokumentach wciąż jeździ około 100 tysięcy osób - uważa kom. Zbigniew Urbański z Komendy Głównej Policji.
Jeśli policja zacznie teraz tę rzeszę kierowców dotkliwe karać, a sądy zostaną zalane ich odwołaniami, zaskoczony nie będzie poseł PO Edward Maniura z Sejmowej Komisji Infrastruktury. - Gdy za ministra Pola nowelizowano ustawę, członkowie komisji informowali, że przepisy dotyczące wymiany praw jazdy są obarczone błędami - mówi.
Jest jednak szansa na to, że policja będzie wobec kierowców pobłażliwa. Przewodniczący PO Donald Tusk zaapelował bowiem w piątek do szefa MSWiA Ludwika Dorna o niekaranie mandatami kierowców nieposiadających nowego prawa jazdy. - Być może nawet pół miliona ludzi nie wyjedzie na wakacje, bo minister uważa, że trzeba ich karać. To przyzwoici obywatele, którzy często nie z własnej winy dokumentu nie mogli odebrać - powiedział.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum