Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-08-07, 15:12
kilka dni temu na autostradzie wjechalismy (z prędkością 100 km/h) na taką gumową podstawę od znaku, cud, ze nic sie nie urwało, ale jakiś ciul jechał wczesniej i kilka znaków rozpirzył i nie posprzątał...
Tak tak... ja się jeszcze boję, w sumie to się nie boję, ale czasem się zdarza, że jakiś wariat drogowy wyprzedza z naprzeciwka kolumnę aut i zatrzymuje się przede mną na moim pasie
Sporym zagrożeniem są kierowcy którzy jadąc nie myślą
Ostatnio jadąc nad morze miałem kilka sytuacji gdzie kierowca jadący zna przeciwka w kolumnie samochodów dosłownie kilka metrów przedemną wyjeżdża mi na czołówkę wymuszając mój zjazd na pobocze a wystarczyła by chwila mojej nie uwagi lub brak refleksu
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2006-08-09, 20:21
Wiecie czego sie boję ? własnie idiotów którzy jadąc nie myślą. W czwartek jeden taki potrącił busem moją córkę na przejściu dla pieszych.Tłumaczył sie że sie zagadał i nie zauważył. Na szczęście przed pasami stał radiowóz i wszystko widzieli , bo pewnie byłoby że dziecko nagle wtargnęło.Na szczęście nic poważnego się nie stało ,ale to co ja przeżyłam nie zyczę nikomu. I tak mu nie daruję .
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-08-14, 13:04 Wypadek.
"Trzy osoby zginęły, jedna została ciężko ranna w zderzeniu vw golfa z kombajnem .
Golf uderzył w przednią część maszyny - element który służy do koszenia i transportu zboża.
Ofiary śmiertelne to trzej mężczyźni - dwóch 21-latków i 18- latek. Ranny 22-latek został odwieziony do szpitala
Kierowca kombajnu złamał przepisy poruszając się po drodze z dołączonym do maszyny headerem. Zgodnie z przepisami jadąc po drodze publicznej element koszący powinien być ciągnięty na wózku za kombajnem.
Według wstępnych ustaleń nie bez znaczenia była też brawura kierowcy i nadmierna prędkość samochodu."
Ten wypadek zdarzył się gdzieś w Polsce.
Pomyślałem sobie, że ku przestrodze warto go pokazać, żeby uświadomić sobie do czego mogą doprowadzić brawura i łamanie przepisów ruchu drogowego.
Temat przenoszę tutaj, gdyż właśnie w tym dziale powinien sie znajdować.
'Czego się boisz na drodze' to właściwy temat na pociągnięcie dalej tego wątku.
Umieszczenie tego tematu w wydarzeniach o charakterze kryminalnym było zupełnie nie właściwe.
Proszę zwracać na przyszłość na takie rzeczy uwagę.
Jaro
1.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 81,66 KB
2.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 64,14 KB
3.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 69,43 KB
4.jpg
Plik ściągnięto 61 raz(y) 93,32 KB
5.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 85,71 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2006-08-16, 07:44
Moim zdaniem taki zdjęcia dają do myślenia, "wizualizują" konsekwencje wypadku których niby jesteśmy świadomi, ale póki nie zobaczymy, albo nie daj Boże uczestniczym w wypadku to tak naprawde nie wiemy jak to wygląda.
Oczywiście nie powinny takich zdjęć oglądać dzieci.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-08-16, 12:22
Począwszy od piątku w długi weekend sierpniowy na polskich drogach doszło do 560 wypadków, w których zginęło 79 osób, a 842 zostały ranne. Policjanci zatrzymali prawie 3,5 tys. nietrzeźwych kierowców.
Odpowiedż na pytanie "Czego boisz się na drodze", może nasuwać się po tym artykule sama.
Liczby są przerażające ! ! !
Żródło - Onet.pl
PS. Od kiedy mamy w Wieluniu rondo, a nawet dwa?
No właśnie, kiedy ludziska nauczą się prawidłowo używać kierunkowskazów w odpowiednim momencie !!
Dla przypomnienia: wjeżdżamy, bez "migacza", opuszczając je bezwzględnie sygnalizujemy ten manewr, poprzez włączenie kierunkowskazu. Tak mówi prawo o ruchu drogowym.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-08-18, 17:12
miko 005 napisał/a:
Dla przypomnienia: wjeżdżamy, bez "migacza", opuszczając je bezwzględnie sygnalizujemy ten manewr, poprzez włączenie kierunkowskazu. Tak mówi prawo o ruchu drogowym.
Jednak w przypadku skretu w pierwsza ulice w prawo na rondzie, wjezdzajac na rondo powinnismy miec wlaczony wlasnie prawy migacz. A to tylko po to, zeby odpowiednio wczesnie sygnalizowac nastepny manewr. Ale poniewaz niewielu kierowcow sie do niego stosuje, a duza czesc wlacza nawet lewy przy wjezdzie na rondo (bo przeciez w lewo skrecaja) to nie nalezy za bardzo ufac kierowcom z wlaczonym prawym migaczem przy wjezdzie
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum