Biblioteka została przeniesiona do tego budynku koło Bożego Ciała w 1964 roku.
Więc sprawa jasna, że biblioteka była jak był dworzec. Zagadka dla Was: od kiedy do kiedy istniał tamtejszy dworzec PKS ??
Więc to zdjecie pochodzi z lat 50-tych, kiedy to jeszcze nie było budynku biblioteki ani kina. Widać kamienice które sie znajdują po drugiej stronie placu legionów
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-08-09, 16:21
Ten obecny, ma ponad 30 lat. Wynika z tego że staruszek służył wieluniakom, gdzieś do 1975-76.
Kidy powstał? Jeszcze szukam. Pomoc mile widziana.
PS. Zadałem nurtujące Nas pytanie, samym gospodarzom terażniejszego dworca. Czekamy na odpowiedż.
PS. Doszukałem się że firma PKS działa na naszym terenie już 60 lat. Gdyby jednocześnie powstał ten budynek, to oznaczało by że stoi od ok. 1946-47r. Ale to tylko moja dedukcja.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Dworzec widoczny na zdjęciu istniał do 1976 roku... w tym bowiem roku oddano do użytku nowy - dzisiejszy...
a propos biblioteki... w obecnym budynku znajduje się od 1964 roku, jak Ferbik już zaznaczył... ale też Ferbik nie myli się twierdząc, że także w chwili gdy fotka dawnego dworca została wykonana (zakładając, że są to nawet wczesne lata 50te ubiegłego stulecia), to ów dworzec mieścił się koło biblioteki publicznej biblioteka znajdowała się bowiem w pomieszczeniach przy Narutowicza 9... wówczas była to powiatowa biblioteka publiczna - miejska i gminna stała się znacznie później (jeszcze w latach 60tych była to miejsko-powiatowa instytucja)
Patrząc własnie na te stare fotki mam wrazenie ze widzialem go na własne oczy. Jeśli istniał do 1976 roku no to miałem wtedy 5 lat. Przyjeżdżając z rodzicami latem na wakacje musiałem być na tym dworcu. Fajnie jest odkopać w pamięci jakieś stare obrazki z dzieciństwa Perony chyba były chyba wzdłuż tej ulicy przy której jest muzeum czy cukiernia tylko wcześniej na wysokości kiosku i smażalni kurczaków
To z tymi peronami było niezłe zamieszanie Nie było tylu autobusów co teraz to jakoś sie mieściły w tych uliczkach. Na krótszych trasach to jeźdzły pewnie autobusy typu SAN a w dalekie pamiętam był JELCZ zwany ogórkiem
Morgoth - wyniki jeszcze nie są znane... rozstrzygnięcia jeszcze nie zapadły... małe opóźnienie będzie w związku z tragedią z 4 września... cierpliwości... z chwilą ogłoszenia wyników na antenie stosowną informację zamieszczę także tutaj...
Znamy zwycięzców konkursu Radia Ziemi Wieluńskiej i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Patriortzm Jutra. Jury najbardziej spodobała się praca Bożeny Pieprzyk.
Drugą nagrodę przyznano Jolancie Bakalarczyk, a trzecią Wiesławie i Marzenie Żywicy. Wszystkie prace zostały wykonane w formie prezentacji multimedialnej.
Przyznano także siedem wyróżnień:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum