Oto i pocztówki, które w ostatnim czasie odkryłem wśród domowych skarbów. Niestety, nie mam skanera, więc musicie wybaczyć jakość zdjęć - kiepski ze mnie fotograf
Podpisy zdjęć z odwrotów pocztówek.
1.jpg Gmach kolegium pijarskiego z 1740 r. po wielokrotnej przebudowie fot. M. Petruszka
Plik ściągnięto 231 raz(y) 135,93 KB
2.jpg Muzeum Ziemi Wieluńskiej fot. W. Pyzdrowski
Plik ściągnięto 203 raz(y) 119,45 KB
3.jpg Plac Wolności [:P] fot. A. Johann i A. Zborski
Plik ściągnięto 225 raz(y) 107,43 KB
4.jpg Plac Wolności fot. A. Stelmach [napis na budynku brzmi: PRACOWNI SP-NI PRACY! RZEMIEŚLNICY! ROZWIJAJCIE USŁUGI LEPIEJ ZASPAKAJAJCIE POTRZEBY MIAST I WSI]
Plik ściągnięto 213 raz(y) 120,54 KB
5.jpg Muzeum Ziemi Wieluńskiej w dawnym klasztorze Bernardynów fot. J. Rosikoń
Plik ściągnięto 193 raz(y) 147,5 KB
6.jpg Dawny klasztor pobernardyński odbudowany w latach 1965-69 i przeznaczony na Muzeum Ziemi Wieluńskiej fot. J. Rosikoń
Hehe ten napis na poczcie: POCZTA TELEGRAF TELEFON
Wysłany: 2006-08-11, 08:13
ale świetny pomysł z tymi pocztówkami, żeby je tu zamieścić, ogladam z sentymentem...
na tych trawnikach przy Palcu Wolności były tabliczki z napisem "nie widzisz ośle, że trawa rośnie!" w ten sposób stwarzano pozory dbania w socjalizmie o wspólne dobro
a może tak obok pocztówek sentymentalną podróż po Wieluniu urządzić sobie ze starymi zdjęciami z domowych albumów? może znajdzie się coś w waszych zbiorach - ja sam swoje zaczynam wertować, choć wiele nie będzie, bo w Wieluniu pojawiłem się dopiero w 1986... ale może coś się znajdzie... jakby ktoś miał coś interesującego, to może powspominamy dawny Wieluń razem? pozdrawiam...
ps. a dotychczasowe pocztówki rewelacja - szczególnie te z pl. Legionów (Wolności)
Ryfka, browar wieluński był w tym miejscu gdzie teraz stoi spółdzielnia inwalidów. Tam również biło źródełko, z którego ów browar korzystał. Strumyk ten płynie do dziś przez park
Wysłany: 2006-08-19, 11:06
jak piwo z wody źródlanej było, to pewnie w celach leczniczych mozna było pić szkoda że juz nie ma tego browara
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum