Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-08-23, 17:39 Obniżenie opłat u notariuszy zapowiada min sprawiedliwości
Obniżenie stawek notarialnych o połowę zakłada projekt rozporządzenia ministerstwa sprawiedliwości, który wczoraj przedstawił szef resortu Zbigniew Ziobro.
Projekt rozporządzenia zakłada obniżenie stawek, m.in. za akty notarialne o połowę.
Według Roberta Dora z rady warszawskiej Izby Notarialnej obniżenie stawek o połowę spowoduje upadek wielu kancelarii notarialnych, a notariusze zamiast dbać o jakość swojej pracy będą musieli postawić na liczbę dokonywanych czynności, by zapewnić sobie odpowiedni dochód.
Jak podaje gazeta "Parkiet" duży ruch na rynku nieruchomości okazał się złotym interesem dla notariuszy. W 2005 roku szacuje się, że za same opłaty od lokali mieszkalnych notariusze pobrali ok. 120 mln zł. Biorąc pod uwagę liczbę 1694 działających notariuszy, przeciętny dochód za usługi związany z zakupem mieszkań wyniósł ok.70 tys. zł na każdego notariusza.
za: biznes.interia.pl
No i wreszcie ktoś wziął się za kolejna korporacje
Chco uwazam ze zamiast obnizania o polowe powinni wprowadzic stala oplate - np 500 zl za standardowa umowe kupna/sprzedazy mieszkania. i to wszystko co jest standardowe i wymaga tylko podmieniania danych zeby bylo okreslone jedna stawka. Bo zo za roznica czy kupuje sie mieszkanie za 50, 100 czy 900 tysięcy? Przeciez praca notariusza jest taka sama!
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-08-23, 18:19
ourson napisał/a:
Według Roberta Dora z rady warszawskiej Izby Notarialnej obniżenie stawek o połowę spowoduje upadek wielu kancelarii notarialnych, a notariusze zamiast dbać o jakość swojej pracy będą musieli postawić na liczbę dokonywanych czynności, by zapewnić sobie odpowiedni dochód.
No jaki ten pan Robert Dora biedny, oj oj oj
Oj, zlichnie nam biedaczysko
A swoją drogą, ourson, dlaczego Cię to tak bulwersuje, że dałeś to pod pręgierz .
No, chyba że pracujesz w/w zawodzie, a to już wiele tłumaczy
Dla mnie, to raczej nadaje się np. do tematu: LUDZKA SPRAWIEDLIWOŚĆ
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-08-23, 19:29
popieram inicjatywe Ziobry - co do Notariuszy to raczej krzywda im się wielka nie stanie. A jeżeli nawet niektóre kancelarie upadną to przynajmniej najgorsi wypadną z rynku.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-08-23, 19:52
miko 005 napisał/a:
A swoją drogą, ourson, dlaczego Cię to tak bulwersuje, że dałeś to pod pręgierz
Pod pręgierz to Pana Dora Nie ma działu ludzka sprawiedliwość;-) Jakoś nie mogłem dopasować do innego temtu - miałem wrzucić w aktualności wieluńskie, bo ostatnio miałem (nie)przyjemność podpisywania umowy u jednej z pan notariusz w Wieluniu i normalnie myslalem ze wyjde z siebie jak mi powiedzialy (wszystkie) ze nastepny wolny termin maja 15 sierpnia (a pytalem 10 lipca)
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Obniżenie stawek notarialnych o połowę zakłada projekt rozporządzenia ministerstwa sprawiedliwości, który wczoraj przedstawił szef resortu Zbigniew Ziobro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum