Ksiądz może łamać zasady celibatu i jest OK a urzędnik nie może brać łapówek?
Ja nie piszę i nikt tu z obecnych o tym, że księża łamią celibat i jest to w porządku...
Zresztą, co ma praca urzędnika (to czy on bierze łapówki, czy też nie) do celibatu, to dwie bardzo różniące się od siebie rzeczy
Co innego, gdybyś porównał łapówkarstwo urzędnika z czystością sumienia księży, ale to już zupełnie inna bajka.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-11-06, 13:40
Kamrat, bardzo dobrze to ująłeś w swych powyższych wypowiedziach. Tyle tylko że tutaj, ( na tym forum) musisz się uzbroić w anielską cierpliwość zanim ktoś Cię zrozumie.
Do tego ja dodałbym jeszcze tylko taki mały przykładzik, dla zwolenników zniesienia celibatu.
- Instytucja małżeńska też w zasadzie trwa już całe wieki, a może by tak pora na zmiany i to radykalne. Po co żyć z jedną osobą całe życie? Zamieniajmy się partnerami będzie ciekawiej, co rusz z innymi doznaniami itd. itp.
Fajna zmiana co
Tylko czy małżeństwo miało by jeszcze sens w tym przypadku
Patrzylibyśmy tym samym przyjaznym i pełnym miłości wzrokiem na swoich partnerów
Czy bylibyśmy jeszcze ludźmi, czy już zwierzętami
Tak samo trzeba podejść do kwestii celibatu księży, pozbycie się go to pozbycie się najważniejszego przykazania księży. Chrześcijaństwo nie miało by po prostu sensu.
Łamanie zasad było, jest i będzie w każdej społeczności. Ale kto łamie zasady ten musi odejść.
W małżeństwie dojdzie do zdrady jest rozwód, prawda
Jaro, celowe łamanie celibatu i udawanie że nic się nie stało, to przede wszystkim czystość sumienia danego księdza. Ale to nie ja jestem od segregowania bajek.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-11-06, 15:31
Kamrat napisał/a:
Jaro napisał/a:
jakie jest Twoje zdanie w tej kwestii, uzasadnij n
A co tu wielkiego uzasadniać.
Ksiądz podlega władzy biskupa i papieża. Zostając księdzem godzi się, dobrowolnie, przetrzegać obowiązująch w tej organizacji zasad jak każdy człowiek, który wstepuje do każdej innej organizacji. To chyba podstawy funkcjonowania każdej organizacji.
Natomiast jeżeli ktoś nie godzi się z zasadami organizacji to albo go się z niej wyrzuca albo też sam rezygnuje.
Nie zostawię tej wypowiedzi samej sobie bo przemiawia przez Ciebie zwykły konformizm! Ujmę to jaśniej - Twój punkt widzenia stawia pod znakiem zapytania wszelkie przejawy zwykłego ludzkiego buntu przeciwko chorym przepisom, nieodpowiedzialnym decyzjom i w końcu zbrojnej okupacji! Szczególnie jeśli weźmiemy genezę powstania czegoś takiego jak celibat - i podpowiem, żadna świętość nie przyświecała jego autorom.
Cytat:
W tym przypadku występuje chęć posiadania cukierka i jednocześnie zjedzenia go.
Jeżeli ktoś toleruje takie sytuację to nazywa sie to fałszem lub obłudą.
Nie, obłudą jest celibat, mimo którego w KK panuje ciche przyzwolenie na posiadanie kochanek - większość przełożonych doskonale zdaje sobie sprawę z życa jakie prowadzą ich podwładni (przeważnie dostają mnóstwo listów od wiernych z donosami), dlaczego więc nie robią z tym porządku do momentu aż sprawa zbyt śmierdzi publicznie ? Tu nie widzisz obłudy ?
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Jaro, celowe łamanie celibatu i udawanie że nic się nie stało, to przede wszystkim czystość sumienia danego księdza. Ale to nie ja jestem od segregowania bajek.
Dlatego ja jestem za tym, aby ograniczyć to łamanie i dać księżom to samo prawo co przysługuje i nam. A głoszenie słowa bożego i uczenie nas jak postępować w zgodzie z nim to zupełnie inna historia, która właśnie powinna należeć do księży.
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-11-07, 14:42
Tomek napisał/a:
Nie, obłudą jest celibat, mimo którego w KK panuje ciche przyzwolenie na posiadanie kochanek - większość przełożonych doskonale zdaje sobie sprawę z życa jakie prowadzą ich podwładni (przeważnie dostają mnóstwo listów od wiernych z donosami), dlaczego więc nie robią z tym porządku do momentu aż sprawa zbyt śmierdzi publicznie ? Tu nie widzisz obłudy ?
Tomek po części masz oczywiście rację, ale cholerka piszesz jak ksiądz posiadający olbrzymią wiedzę
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2006-11-07, 23:19
Mój kolega mawia że prawda jest jak d...pa, każdy ma własną.
Moja prawda jest następująca. Ksiądz jest człowiekiem i popełnia błędy. Daleki jestem od osądzania kogokolwiek, to wbrew mojemu światopoglądowi. Każdy z nas wie najlepiej kiedy postępuje źle i odpowiada za to w zależności od sytuacji i wyznawanego światopoglądu przed władzami "ziemskimi" czy też przed Bogiem.
Ponadto moim zdaniem jeśli ktoś chce naprawiać świat to niech zacznie od samego siebie. A z doświadczenia też wiem, że najwięksi krykacze i inkwizytorzy mają najwięcej za skórą zgodnie z zasadą "Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz?"
stanmarc, ale dlaczego wyrzekając się na początku przy składaniu ślubów dopuszcza się grzechu?? To jest przykład wiary??
Wysłany: 2006-11-08, 08:05
W Biblii jest napisane że przykładny biskup ma być mężem jednej żony.
Celibat nie jest prawem od Boga lecz wywodzi się z chęci zysków (podział majątków, spadki dla żon i dzieci). To jest cała prawda o celibacie.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-11-08, 12:24
gregg napisał/a:
Celibat nie jest prawem od Boga lecz wywodzi się z chęci zysków (podział majątków, spadki dla żon i dzieci). To jest cała prawda o celibacie.
Dokładnie, dodam, że gdyby ludzie zawsze godzili się na swój los, na zasady, które im narzucono to nie wyszlibyśmy poza epokę kamienia łupanego!
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Jeżeli tak to ten, który wprowadził celibat zrobił to wbrew woli Boga.
To co w Biblii a to co w kościele to dwie różne sprawy.
Bóg powiedział "Żyj w celi bracie" a ktoś zrozumiał "Żyj w celibacie"
javascript:emoticon('Kamrat, ')//
Ludzie o czym Wy tu piszecie .Tu jest wątek EROTYKA. cieszmy sie z pieknych kobiet podbojów sercowych .Jakiś ksiądz może też sie wpisze jak go to będzie interesowało
Nie piszcie za tych którymi nie jesteście a jakieś tam historie znacie z magla.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum