Jest to zbudowany na bazie grande punto sedan. Samochód ten nie powstał jednak przez proste doklejenie bagażnika, dzięki czemu jego stylizacja jest bardzo spójna i ładna.
Fiat pozycjonuje lineę w segmencie C. Nadwozie ma 4.56 m długości, 1.73 m szerokości i 1.5 m wysokości. Rozstaw osi to 2.6 m. Bagażnik to tradycyjnie mocna strona sedana Fiata, podobnie jak w sienie jego pojemność wynosi 500 litrów.
Uwagę zwraca pokaźna długość. 4.56 m to ponad 40 cm więcej od sieny, którą linea zastępuje i ponad 30 cm więcej od dacii logan, której ma być konkurentem.
Klienci będą mogli wybierać spośród wielu wersji wyposażeniowych oraz silnikowych. W ofercie będą zarówno jednostki benzynowe, jak i wysokoprężne. Linea będzie również oferowana z automatyczną skrzynią biegów.
Produkcją linei początkowo zajmie się turecka filia Fiata, czyli Tofas. Samochód będzie powstawał w fabryce w Bursa w liczbie 60 tysięcy sztuk rocznie. W późniejszym okresie produkcja ruszy w kolejnych fabrykach koncernu w innych państwach.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-11-09, 17:29
Design wloskich autek mi się podoba (szczegónie alfa), ale tak naparwde to wszystkie marki stają się coraz bardziej podobne do siebie. Czekam aż wrócą kanciate kształty "Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Jesli miałabym wybierać jakiegoś fiata (chociaż nie mam i nie bede miała zamiaru ) to wybrałabym Fiata Brave ale z tym silnikiem 1.2 na benzynę. Silnik nowszej generacji (ten produkowany po 1999r ) nie psuje sie tak jak 1.4 i 1.6 a moc też nie jest aż taka zła jak na moje potrzeby... do tego niskie OC bo ma taki sam silnik jak punto... Z wyglądu nie jest najgorsza
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum