Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-11-22, 23:18 Tragedia w Halembie - histeria mediów i oszołomienie władzy
Dlaczego śmierć kilkunastu osób (lub kilkudziesięciu jak to miało miejsce w Katowicach) sprawia że naszej władzy zaczyna odbijać? Ja rozumiem że demokracja demokracją , że tv sprzedaje to co się dobrze sprzedaje. Ale to przecież jest już jakaś paranoja. Ja naprawdę szczerze współczuję rodzinom tragicznie zmarłych górników. Ale to naprawdę nie jest powód aby cały, 40 milionowy naród nagle nie mógł pójść do kina, na dyskotekę czy obejrzeć w tv ulubionego programu rozrywkowego. To jest jakieś nieporozumienie. Najdziwniejsze jest to, że zgodnie z ustawą jedynym wymogiem dotyczącym żałoby narodowej jest opuszczenie flag państwowych do połowy masztu. Nie ma ani zająknięcia o odwoływaniu imprez itp. itd.
Dlaczego nie szanuje się uczuć pozostałych obywateli, którzy mają swój własny rozum i sami potrafią odpowiednio zachować? Dlaczego państwo i media znowu na siłę chcą zmusić obywateli do zachowania według ich widzimisię? Doprawdy... nie rozumiem...
Dla wszystkich którzy będą chcieli zarzucać mi nieczułości, ignorancję i inne takie: Nie jestem pozbawionym uczuć draniem. Ale to jest tragedia tych ludzi, ich rodzin, bliskich, znajomych. Ale nie całej Polski. Tak jak nie była tragedią całej Polski śmierć 20 górników którzy zginęli w polskich kopalniach od początku tego roku do 20.11.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Przecież jeszcze nawet nie ogłoszono żałoby narodowej... zgadzam się z Tobą ourson, zmuszanie kogoś do czegoś, solidaryzować się w bólu i tragedii my Polacy potrafimy najlepiej na świecie, szkoda tylko, że tej solidarności nie ma na codzień i nie potrafimy być wobec drugiej osoby po prostu w porządku.
Ja przezywałam kiedys cos podobnego jak przysypało mojego ojca w kopalni, na szczescie skończyło sie na połamanych żebrach i potłuczonej głowie, ale wierzcie mi to są straszne chwile najgorsze jest czekanie i ja osobiscie łączę się z rodzinami.
Racja... Na drogach giną setki ludzi, często w jednym wypadku kilka osód. I co? Ogłasza ktoś żałobę? Często nawet nie wspomną w mediach... Oczywiście szczerze współczuję, ale jeśli będziemy ogłaszać żałobę narodową za każdym razem, gdy w Polsce zginą 23 osoby, to cały rok będzie trwała. Dziwna ta nasza władza...
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2006-11-23, 10:20
Wiem dobrze jak to wszystko wygląda ponieważ połowa mojej rodziny (męska część) pracuje bądz pracowała na KWK Halemba... Sam mieszkałem na Halembie 18 lat- 200m od tej kopalni, łącze się z tymi ludźmi w bólu. Na śląsku taka tragedia zawsze miała, ma i będzie miała taki ogromny wydźwięk jak to ma miejsce teraz. Dla ludzi tam mieszkających, naprawdę śmierć górnika w takich okolicznościach jest czymś więcej niż śmiercią...
Lecz zgodzić się muszę z twierdzeniem:
Ferbik napisał/a:
zmuszanie kogoś do czegoś, solidaryzować się w bólu i tragedii my Polacy potrafimy najlepiej na świecie, szkoda tylko, że tej solidarności nie ma na codzień i nie potrafimy być wobec drugiej osoby po prostu w porządku
Nie można nikogo do tego zmuszać Jest to osobista kwestia każdego człowieka i ogłaszanie żałoby narodowej myślę, że tym rodzinom niewiele pomoże...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-11-23, 10:37
Prezydent Lech Kaczyński ogłosił żałobę narodową w związku z tragicznym wypadkiem w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej, w którym zginęło 23 górników.
Żałoba będzie obowiązywać od czwartku od godz. 10 do soboty włącznie.
Za- Onet.pl
Na całym świecie ogłaszane są „żałoby narodowe”, a w Wieluniu takie akty solidarności są piętnowane. Szkoda słów, brawo, brawo dla tych ludzi, którzy….. .
A może tak emigracja na inną galaktykę?
Odrębnym zagadnieniem jest fakt, że Ci ludzie wcale nie musieli zginąć. Gdyby szefowie owych spółek węglowych bardziej dbali o ludzkie życie, niż o maszyny. Ale to już odrębny temat.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-11-23, 10:55
miko 005, na całym świecie żałoby narodowe ograniczane są do opuszczenia flag do połowy masztu. Z reguły nikt nie apeluje o odwołanie imprez rozrywkowych, zamykanie kin, zmianę ramówek programów tv. Ja naprawdę współczuję rodzinom tych 23 górników. Ale to naprawdę nie jest powód aby cały naród pogrążał się w takiej żałobie na 3 dni.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Na całym świecie ogłaszane są „żałoby narodowe”, a w Wieluniu takie akty solidarności są piętnowane. Szkoda słów, brawo, brawo dla tych ludzi, którzy….. .
Miko - poczytaj chociażby wypowiedzi na onecie i nie ograniczaj się tylko do wypowiedzi z naszego forum. Bo stajesz się takim naszym forumowym malkontentem i ostatnio krytykujesz wszelkiego typu wypowiedzi.
Myślę, że pójście na imprezę w czasie żałoby narodowej leży w sumieniu organizatora jak i osób które mają ochotę na rozrywkę.
To co się stało na Śląsku to tragedia, każdy przeżywa to na swój sposób, tylko najgorsze jest to, że dopiero budzimy się w szoku po takim incydencie, zamiast podejmować kroki do unikania tego typu wypadków. Nagle się wszyscy obudzili i robią kontrole. Tak samo było ze śniegiem zalegającym na dachu hali w Chorzowie. Musi dojść do tragedii, żeby do ludzi dotarła ich bezmyślność. A teraz szukanie winnych i rozdmuchiwanie afer.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-11-23, 11:53
Ferbik napisał/a:
Bo stajesz się takim naszym forumowym malkontentem i ostatnio krytykujesz wszelkiego typu wypowiedzi.
Po pierwsze, nie wszystkie wypowiedzi, a w zasadzie nie krytykuję żadnych tylko się do nich odnoszę.
Po drugie, dyskutujemy na tym a nie innym forum, więc odnoszę się do tego co tu a nie tam.
Po trzecie, nie zalogowałem się na tym forum dla „klakierowania”, i jeśli mam inne zdanie choćby od wszystkich to je wypowiadam.
I na koniec, zrozumiałe jest że nikt na ten czas nie zamknie się w kościołach i nie będzie opłakiwał tych ludzi. Życia nie przywróci im już żadna forma demonstracji.
Z tym że czasami dla dobrego smaku, jest dobrze coś po prostu przemilczeć.
Takie jest oczywiście moje zdanie, a czy komuś ono pasuje czy nie to już….. .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum