Wysłany: 2006-11-30, 10:49 Do szkoły w mundurkach?
Uczniowie I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu będą nosić ujednolicone stroje szkolne. Taką wolę wyrazili rodzice uczniów.
Rodzice uczniów I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu są za wprowadzeniem ujednoliconych strojów szkolnych. Takie deklaracje złożyli podczas niedawnego spotkania z nauczycielami i dyrekcją placówki.
Większość rodziców przychyla się do takiego rozwiązania. Tak przynajmniej wynika z informacji jakie posiadam na chwilę obecną - mówi Zbigniew Wiśniewski, dyrektor szkoły.
Mundurek nie jest co prawda koniecznością - podkreśla - jednakże szkoła należy do Stowarzyszenia Szkół Aktywnych, z których większość wprowadziła już obowiązkowy strój szkolny. Są to oryginalne stroje przypisane konkretnie danej szkole.
Jak miałby wyglądać strój ucznia wieluńskiego liceum z Nadodrzańskiej?
Takiej decyzji jeszcze nie podjęto. Jak zaznacza dyrektor Wiśniewski wiele zależy tu od samych uczniów. Młodzież powinna się określić w czym dobrze by się czuła i jakie „mundurki” najchętniej by zakładała.
Ujednolicone stroje w wieluńskim I LO będą obowiązywać najprawdopodobniej od 1 września 2007 roku. Póki co uczniów obowiązuje, jak to określił dyrektor Wiśniewski, „godny strój szkolny”.
Według mnie to nie jest dobry pomysł, owszem eliminuje on pokaz mody w szkole i rywalizację wsród uczniów jak ich rodziców o lepsza marke spodni lub bardziej modną bluzkę, ale jest on ewidentnym naruszeniem prawa do wyrażania własnej osobowości!!!
Na szczescie juz dawno skonczyłam szkole i problem ten mnie nie dotyczy, ale czasy liceum wspominam za najpiekniesze w swoim zyciu i nie jestem sobie w stanie wyobrazic jak bysmy wszyscy wygladali w jednolitych mundurkach!!!
W moim liceum wprowadzono obuwie, ktore miało miec biała podeszwe...na nasze nieszczescie wszelkiego typu adidasy miały czarna, tylko tzw.halówki sie nadawały!!! Ostatecznie na wiekszosc adidasow nauczyciele przymykali oko, jednak w szkole sa rozne imprezy na ktorych obowiazuje stroj wyjsciowy łacznie z butami!!! Czy jestescie sobie w stanie wyobrazic, ze samorzad szkoly prowadzi gale w spodniczkach, ładnych bluzkach, rajstopkach ( tudzież ponczochach ) i w ADIDASACH???? Coż, skonczylo sie na tym, ze po gali na ktorej wystapiłam w szpilkach, siedzialam na boso na lekcji historii
Nie jestem moze typem buntownika, ale dziewczyny w wieku licealnym maja prawo do stanowienia o swoim wygladzie, nie mowie o wyzywajacych ubraniach rodem spod latarni, ale o ciuchcach, w ktorych czujemy sie dobrze, wygodnie i ładnie!!! Opanowanie zasad dobrego wygladu owocuje pozniej w pracy i na codzien, chyba, ze do wiekszosci firm rowniez wprowadzi sie mundurki
I na koniec...ehhh...smutna bedzie ta szkoła, w ktorej wyrózniac beda sie tylko nauczyciele, bo reszta to jednolity tłum!!!!
Po trosze sie z Tobą aga zgadzam, ale tylko po trosze.Przecież mundurki tylko w szkole by obowiazywały, a po szkole niech dziewczyny decydują o swoim wyglądzie.
Gdyby do szkoły chodzily normalnie ubrane, a nie z brzuchem na wierzchu to by mi to nie przeszkadzalo. Sama ubierałam sie w krótkie spódniczki i krótkie bluzeczki ale po szkole.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Przecież mundurki tylko w szkole by obowiazywały, a po szkole niech dziewczyny decydują o swoim wyglądzie.
Tylko, ze w szkole spedza sie bardzo duzo czasu...rowniez trzeba do niej dotrzec i wrocic...ja do szkoly mialam 40 min na piechotke, przez cale miasto w mundurku?! A zazwyczaj po szkole nie wracało sie prosto do domu, na bilard w mundurku?!
glizda napisał/a:
Gdyby do szkoły chodzily normalnie ubrane, a nie z brzuchem na wierzchu to by mi to nie przeszkadzalo
Zgadzam sie glizda, tutaj masz 100% racje, podkreslałam zreszta to w moim poprzednim poscie, ale zeby od razu wszyscy w mundurkach?!
Tylko, ze w szkole spedza sie bardzo duzo czasu...rowniez trzeba do niej dotrzec i wrocic...ja do szkoly mialam 40 min na piechotke, przez cale miasto w mundurku?! A zazwyczaj po szkole nie wracało sie prosto do domu, na bilard w mundurku?!
To też zależy jakie byłyby te mundurki.My chodziliśmy w fartuszkach, które mozna było zdjąć po szkole już nie mówiac o tarczy którą sie agrafką przypinało aby mozna było ją zdjąć łatwo
już nie mówiac o tarczy którą sie agrafką przypinało aby mozna było ją zdjąć łatwo
heheh...pamietam te tarcze, moja siostra taka miała, akurat taka manifestacja przynaleznosci do szkoły by mi nie przeszkadzała, ja byłam dumna z mojej szkoły i zreszta jestem nadal!!!! Jakos jednak nie moge sie przekonać glizda, do tych mundurków
Ja również uważam, że to jest dobry pomysł. Nie będzie pokazów mody i problemu: "w co by się tu dzisiaj ubrać", a sowją indywidualność zawsze da się jakoś przemycić, butami, ozdóbkami, torbą, fryzurą...
Pomyślcie, jak to rozwinie kreatywność u młodych ludzi!!
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-11-30, 14:01
glizda napisał/a:
wprowadzenie mundurków zapobiegłoby pojawianiem sie intruzów na terenie szkoły
I to byłby jeden, ważny punkt za wprowadzeniem jednolitych mundurków do szkół.
A kwestia podporządkowania się uczniów co do takich praktyk, jest nader prosta. Godząc się na udział w jakimkolwiek przedsięwzięciu, ( w tym przypadku wybór konkretnej szkoły ) wyrażamy zgodę na przestrzeganie regulaminu, który obowiązuje w danym momencie i w danej instytucji.
Tu nikt nikogo, do niczego nie zmusza. Jeśli nie pasuje komuś edukacja w mundurku w I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu, zawsze można wybrać szkołę, gdzie być może nie wymagane są takie rzeczy.
Takie są dobrodziejstwa demokracji mości młodzieży.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Godząc się na udział w jakimkolwiek przedsięwzięciu, ( w tym przypadku wybór konkretnej szkoły ) wyrażamy zgodę na przestrzeganie regulaminu, który obowiązuje w danym momencie i w danej instytucji.
Tu nikt nikogo, do niczego nie zmusza. Jeśli nie pasuje komuś edukacja w mundurku w I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu, zawsze można wybrać szkołę, gdzie być może nie wymagane są takie rzeczy.
a co z uczniami, którzy sa w trakcie nauki i sa niejako zmuszeni do przestrzegania regulaminu, który był inny jak rozpoczynali edukację??? Tylko mi nie pisz, ze moga sie przeniesc do innej szkoły, bo jak ja wybierałam szkołe, to kierowałam sie jej poziomem, konkretnym kierunkiem, który mnie interesował, składem nauczycielskim, a nie jej regulaminem!!!
andzia napisał/a:
Pomyślcie, jak to rozwinie kreatywność u młodych ludzi!!
Fajnie że tak się tutaj wszyscy świetnie zgadzamy...
Mundurki przeżyłam w podstawówce. Nie wiem czy w liceum to tak wszystkich zachwyci, ponieważ jak wspominam siebie z "dawnych lat" to.... Uffff
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-11-30, 14:31
aga napisał/a:
a co z uczniami, którzy sa w trakcie nauki i sa niejako zmuszeni do przestrzegania regulaminu, który był inny jak rozpoczynali edukację??? Tylko mi nie pisz, ze moga sie przeniesc do innej szkoły, bo jak ja wybierałam szkołe, to kierowałam sie jej poziomem, konkretnym kierunkiem, który mnie interesował, składem nauczycielskim, a nie jej regulaminem!!!
Odpowiem Ci na to w bardzo żartobliwej formie, i mam nadzieję że nikt nie poczuje się urażony.
aga, jak logowałaś się na to forum to też brałaś pod uwagę kilka rzeczy, a mianowicie talent i błyskotliwość adminów i moderatorów , liczyłaś na fajne i logiczne dyskusje z innymi użytkownikami , no i wyraziłaś zgodę na przestrzeganie regulaminu , prawda?
Trochę czasu minęło, paru ludzi się zmieniło w międzyczasie, i wprowadzono też kilka korekt do wcześniejszej wersji regulaminu. No i niestety chcąc dalej uczestniczyć w tych dyskusjach musisz zaakceptować owe zmiany. Bo jeśli nie to albo sama robisz pa pa, albo za nieprzestrzeganie praw tu panujących admin wyeliminuje Cię z gry.
I tak samo jest we wszystkich innych sprawach, coś się zmienia a Tobie daje się wybór, jesteś za i zostajesz albo przeciw i odchodzisz.
Takie jest życie, niestety.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-11-30, 14:36
miko 005 napisał/a:
aga, jak logowałaś się na to forum to też brałaś pod uwagę kilka rzeczy, a mianowicie talent i błyskotliwość adminów i moderatorów , liczyłaś na fajne i logiczne dyskusje z innymi użytkownikami , no i wyraziłaś zgodę na przestrzeganie regulaminu , prawda?
Trochę czasu minęło, paru ludzi się zmieniło w międzyczasie, i wprowadzono też kilka korekt do wcześniejszej wersji regulaminu. No i niestety chcąc dalej uczestniczyć w tych dyskusjach musisz zaakceptować owe zmiany. Bo jeśli nie to albo sama robisz pa pa, albo za nieprzestrzeganie praw tu panujących admin wyeliminuje Cię z gry.
Miko, mam nadzieję, że nie poczujesz się urażony. To co napisałeś jest żenujące hahahahhaha
To był na serio żart. Po prostu ewoluuję i w międzyczasie się zmieniłem
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
Oczywscie miko 005, jest dużo racji w tym co piszesz!!!
Uwazam, że decyzje o mundurkach nie powinni podejmowac tylko rodzice, ale powinno dac sie prawo wyboru także młodzieży, w koncu to oni na codzien beda sie prezentowac w fartuszkach a nie rodzice czy nauczyciele!!! Czy demokracja to nie prawo do wyboru???!!!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum