Absolutnie się nie zgadzam,Szkoła która chce utrzymać poziom eliminuje uczniów którzy nie spełniają pewnych norm/ogólnie/
Twierdzenie że wszędzie są chuligani jest błędne bo nie musza być tak jak nie wszędzie muszą być złodzieje.Właściciel firmy nie będzie tolerował złodziei tylko dlatego że wszędzie są.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-01-10, 16:12
A od czego Wieluń i społeczność wieluńska ma taką instytucje jak Straż Miejska?
Problem z rozwydrzoną młodzieżą i notorycznym zaśmiecaniem terenów sąsiadujących ze szkołami, nie wykluł się dziś.
Wystarczą odpowiednie kroki i można doprowadzić do tego żeby służby odpowiedzialne za porządek w mieście, odpowiednio reagowały.
Ja wiem że lepiej jest zakładać blokady na koła, bo z tego jest konkretny i namacalny zysk, przynajmniej dla samych służb. Nie mniej walka z zakłócaniem porządku publicznego jak i z niszczeniem mienia społecznego też należy do obowiązków w/w straży miejskiej.
A co do problemów wychowawczych naszej młodzieży, tyle razy o tym już pisałem na łamach pokrewnych tematów, że aż nie chcę się powtarzać. Powiem tylko jedno a w zasadzie zadam pytanie;
- Gdzie są rodzice!?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2007-01-10, 16:13
Cóż mareks Szkoła to nie prywatna firma, podlega nadzorowi kuratorium i nie można ucznia od tak wyrzucić. Myślę, że uczeń musi porządnie sobie nagrabić żeby go wyrzucili. W moich szkolnych czasach nikogo nie wyrzucono pomimo że ludzie "wywijali" dużo gorsze numery, niż palenie na klatkach schodowych bloków.
Akurat palenie nie jest problemem,problemem jest rzucanie petów.
A jeżeli chodzi o wyrzucanie ze szkoły to został nam ten system po komunie.
Ale na szczęście są już szkoły prywatne.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-01-10, 16:24
daff napisał/a:
w każdej szkole są chuligani
ale nie ma najmniejszego powodu żeby ich tolerować.
Marta napisał/a:
Szkoła sama sobie nie tworzy poziomu tylko jej uczniowie.
pisałem już wcześniej o tym, że poziom tej szkoły obniżył się znacznie wraz ze zwiększonym naborem i większą konkurencją wśród liceów. Jak się chce trzymać poziom to nie można brać wszystkich którzy się zgłoszą.
[ Dodano: 2007-01-10, 16:29 ]
stanmarc napisał/a:
Cóż mareks Szkoła to nie prywatna firma, podlega nadzorowi kuratorium i nie można ucznia od tak wyrzucić
stanmarc, tak się składa, że w tym kraju nawet w prywatnej firmie nie możesz kogoś wyrzucić ot tak. A co do szkół - między innymi dla większej swobody i niezależności dyrekcji i innych organów szkoły należałoby je przekształcić w samodzielne jednostki zarządzane przez stowarzyszenia czy fundacje. To oczywiście nie oderwie ich w całości od kuratorów, bo przecież nikt nie odważy się zlikwidować tylu miejsc pracy (choć tak naprawdę całkowicie zbędnych i niepotrzebnych).
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2007-01-10, 21:08
ourson napisał/a:
pisałem już wcześniej o tym, że poziom tej szkoły obniżył się znacznie wraz ze zwiększonym naborem i większą konkurencją wśród liceów. Jak się chce trzymać poziom to nie można brać wszystkich którzy się zgłoszą.
Myślę, że i to nie uchroni szkoły przed napływem "chuliganów". Z tego co wiem z rozmów ze starszymi uczniami to zawsze były takie "malowane ptaki". Kryterium przyjęcia jest wiedza. Nie sposób sprawdzić dobrego wychowania a oceny ze sprawowania jeszcze o niczym nie świadcza. Uważam, że poziom kultury i wychowania to coś co wynosi się z domu i nie szkoła nie może tego zmienić - mało dziś nauczycieli z charyzmą, których uczniowie szanują, widzą w nich autorytet.
ourson napisał/a:
stanmarc, tak się składa, że w tym kraju nawet w prywatnej firmie nie możesz kogoś wyrzucić ot tak.
Ota tak nie można bo obowiązują okresy wypowiedzenia (przy umowie o pracę), ale tak generalnie to można - chwali Ci ourson się że jako pracodawca nie znasz takich "metod"
Zgodze sie z tymi ktorzy napisali iz w kazdej szkole sa uczniowie porzadni i chuligani, ktorzy potrafia tylko zasmiecac, palic, pluc i przeklinac. Niewazne czy to LO na nadodrzanskiej, sieradzkiej czy pilsudskiego. Moze to byc LO, Technikum czy zawodowka. Wsrod kilkuset uczniow zawsze znajda sie Ci niegodziwcy! Osobiscie uwazam ze gimnazjum nic dobrego w wychowaniu mlodziezy nie wnioslo, wrecz przeciwnie.
Popieram przedmówcę i wspomnianych przez niego przedmówców.
Moim zdaniem temat ten powinien zwać się "Mamy problemy z młodzieżą ponadgimnazjalną". Generalizacja wprowadzona na początku przez mareksa bezpośrednio obraża mnie i kilku innych forumowiczów, którzy akurat do tej szkoły chodzą.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-01-11, 00:44
Archdevil, rozumiem że jak rozszerzymy temat i będziemy generalizując pośrednio obrażać całą młodzież ponadgimnazjalną to już będzie ok? mareks i jego sąsiedzi mają problem z młodzieża właśnie z tej szkoły a nie innej...
stanmarc, oczywiście że kryterium wiedzy nie uchroni szkoły przed chamstwem. Kulturę osobistą i dobre wychowanie wynosi się z domu i szkole najczęściej nic do tego. Ale śmiem twierdzić, że jednak jakaś zależność jest - im ktoś ma więcej w głowie tym ma lepiej w niej poukładane. Całość mojej opinii o szkole była raczej nawiązaniem to jej "elitarności" niż bezpośrednio do wychowania.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Jak pamiętam to pisałem o jednej szkole o jednym osiedlu i o jednej konkretnej sytuacji.Ale aby nie rozczarować wspomnę że taka sytuacja jest w każdą niedziele kiedy trwaja msze w pobliskim kościele i wtedy są już uczniowie od podstawówki do średniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum