Minister Roman Giertych zastanawia się nad rezygnacją z pomysłu wprowadzenia obowiązkowej matematyki na maturze.
Myślę zeto byłoby dobre posunięcie. Nie każdy ma ścisły umysł i radzi sobie dobrze z matematyką.
Ja na maturze zdawałam historie i byłam szczęśliwa,że nie musiałam zdawać matematykę.
Jestem bardziej humanistką
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Nie każdy ma ścisły umysł i radzi sobie dobrze z matematyką.
Dokładnie.
Jednak matematyka to także sposób logicznego myślenia. Kiedy zapadła decyzja o zdawaniu matmy na maturze nauczyciele w wiekszości pomysł... Uważają, że człowiek mądry powinien bez problemu radzić sobie z obliczeniami na zakresie podstawowym przynajmniej.
[ Dodano: 2007-02-01, 13:23 ]
* tam powinno być - nauczyciele w więkości poparli pomysł zjadłam słowo przypadkowo
[ Dodano: 2007-02-01, 13:25 ]
heh poprawiłam jedno i zrobiłam błąd w 2gim! to taka ostateczna poprawka teraz -
nauczyciele w wiekszości poparli pomysł...
Zidiocone społeczeństwo to społeczeństwo którym się łatwiej manipuluje. Po co podnosić poziom polskiej nauki!? Przecież możemy obniżać poprzeczkę mieć piękne wyniki i być ostatnimi na arenie międzynarodowej. Polska nauka i tak już kuleje przez 15 lat oblężenia rozmaitymi ,,reformami" sporo straciła więc nie dajmy jej dalej rozwalać...
Nie każdy ma ścisły umysł i radzi sobie dobrze z matematyką.
A po czym to się poznaje, że się nie ma ścisłego umysłu Acha po tym niby, że się nie jest w stanie nauczyć matematyki Czyli wychodzi na to, że matematyki nie potrafią się nauczyć Ci, którzy nie potrafią nauczyć się matematyki. Strasznie kiepska wymówka. Inteligentny człowiek potrafi przyswoić każdą wiedzę, a tym bardziej matematykę, której nie trzeba wykuć, a po prostu zrozumieć. Podzielam zdanie Ferbika i Kruka. Obniżajmy dalej poziom edukacji w Polsce, a staniemy się zaściankiem Europy.
[ Dodano: 01-02-2007, 16:21 ]
A co do samego ministra to się waha, bo pewnie sam nie ma zielonego pojęcia o matematyce. Tak Panie ministrze, oby więcej takich pomysłów typu amnestia. Polsce gratulujemy ministra edukacji
Karzełek nie wszyscy z matmy są dobrzy.
Owszem można sie jej nauczyć. Nie mam z tym problemów.
Ale ja na maturze wybrałam historie bo się pewniej czulam z tego przedmiotu niż z matematyki.
Gdy sie uczyłam wtechnikum weWrocławiu tylko trzy osoby z klasy wybrało matematykę. U nas był taki problem, ze przez trzy lata nauki mieliśmy czterech nauczycieli tego przedmiotu!
To jak w tej sytuacji zdawać matematykę??
Więc ja myślę,że nie powinna być obowiązkowa
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 464 Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2007-02-01, 16:45
No dobrze, ale to akurat u Was był taki problem.
A ja bym nie chciała na maturze polskiego.
Znam zasady ortografii, umiem się poprawnie wypowiadać, ale pisanie wypracowań jest dla mnie katorgą.
Zresztą moja nauczycielka w liceum więcej czasu przesiedziała na zapleczu malując paznokcie, lub w domu na zwolnieniu, niż u nas na lekcjach. A i tak zakres jej wiedzy podałabym w wątpliwość.
Karzełek napisał/a:
A co do samego ministra to się waha, bo pewnie sam nie ma zielonego pojęcia o matematyce.
A to już udowodnił Szymon Majewski, gdy Roman Giertych źle policzył, ile lat temu Majewski zdawał maturę.
Także - żeby było sprawiedliwie - i j. polski, i matematyka na maturze.
Karzełek nie wszyscy z matmy są dobrzy.
Owszem można sie jej nauczyć. Nie mam z tym problemów.
Tak samo jak z innych przedmiotów. Ja nie mówię, że trzeba w pamięci całki rozwiązywać, ale program, który jest w liceum (według mnie łatwy i okrojony w porównaniu z tym co czeka abiturientów na studiach) jest do przyswojenia przez każdego bez najmniejszych problemów.
Magduś napisał/a:
akże - żeby było sprawiedliwie - i j. polski, i matematyka na maturze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum