NO WŁAŚNIE!!! wyszła cała prawda... Chrzest w tradycji religijnej jest sakramentem który ma zmyc grzech pierworodny i jest jakoby przyjęciem w poczet chrześcijan... więc powinien być ZA DARMO... A księża koszą na nim niezłą kasę. I co to ma wspólnego z Bogiem??? Biznes i tyle. podobnie zresztą z innymi sakramentami.
Najbardziej mnie załamuje ta hipokryzja w KK.
Nie potraficie odróżnić wiary od instytucji KK??? Do wiary w Boga nie potrzeba kolejnych monumentalnych budowli... Zobaczcie co robi Watykan w kwestii biedy i głodu na świecie. Trąbi tylko o miłości bliźniego itd. a tymczasem jedna wycieczka (zwana "pielgrzymką") "biskupa Rzymu" mogłaby pokryć co najmniej milion posiłków dla biednych.
Dlaczego nie chcą zniesienia celibatu??? Przeciez maja "gosposie" na boku. Ale wtedy zaczełyby sie problemy z majątkami i dziedziczeniem a to mogłoby poważnie uszczuplić majątki KK.
Ksiądz też człowiek i ma swoje potrzeby.
Ręcze Ci że gdybyś powiedział że nie masz kasy to by i tak ochrzcił bo to ksiedza obowiązek.
Tylko honor nie pozwala a póżniej takie oklepane zdania i opinie.Tylko nie tłumacz że szwagra siostry ojca syn słyszł......
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-02-09, 17:09
mareks napisał/a:
Ksiądz też człowiek i ma swoje potrzeby.
Ręcze Ci że gdybyś powiedział że nie masz kasy to by i tak ochrzcił bo to ksiedza obowiązek.
Tylko honor nie pozwala a póżniej takie oklepane zdania i opinie.Tylko nie tłumacz że szwagra siostry ojca syn słyszł......
W wierze rzymskokatolickiej sakramentów się udziela a nie sprzedaje. Co do obowiązków udzielenia chrztu to nie wierzę, że ksiądz zrobi to za darmo. On ten sakrament sprzeda i to drogo. Społeczeństwo Wielunia nie dorosło jeszcze do zmian wyznania, ale z czasem dorośnie. Ja, ze swojej strony nie chciałbym dożyć momentu kiedy na kościele Bożego Ciała zamiast Krzyża będzie Półksiężyc. Jednak nasi księża nad tym pracują, a prace idą w dobrą stronę.
Nie próbuj wmawiać nam, że ksiądz bierze bo ludzie dają...
Księża mają wiele obowiązków, które są tylko w teorii głoszone...
mareks napisał/a:
Przysiegam że daję i biorą.
I tacy jak Ty nauczyli tych co biorą brać i wiesz co, przez lata tylko brali i brali coraz więcej, aż doprowadziło to do 'taryfikatorów' kościelnych, co przyczyniło się do największej mojej pogardy tą 'instytucją'.
Kościół jest instytucją...
Kościół mój wcale instytucją być nie musi, bo nie taka jest jego istota. Tak jest np. w krajach misyjnych...
Kościół może być sformalizowaną instytucją, jeżeli władze świeckie takie wymogi jemu stawiają.
Jednak przez takie działania władze szkodzą Kościołowi i sobie...
Kościół powinien być organizacją charytatywną... Otóż nie. Wrogowie Kościoła zawsze chcieli wmanewrować go w tę koleinę. Nie szczędzili środków by tego dokonać.
Jeżeli Kościół godził się na to - zawsze przegrywał. Tak stało się w Holandii. Tamtejszy Kościół zrezygnował z NAJWAŻNIEJSZEGO!
Jest najlepszy Holenderski kościół w tej roli, a skutki tego odstępstwa widzimy w panującej w Holandii kulturze śmierci...
Wiele złego dzieje się w Kościele...
Kościół nie jest hermetyczny wobec grzechów społecznych. Księża wychowują się w kulturze społeczeństwa, w którym wyrośli i w części nią przesiąkają.
Są może nieco lepsi od swych świeckich rówieśników. I tak było w historii. Świecka i innowiercza inkwizycja wyrządzała wiele więcej zła niż inkwizycja kościelna, ale takie były metody postępowania ówczesnych ludzi...
Kościół nie jest mi potrzebny...
Kościół nie jest mi potrzebny, dopóki jestem młody/a/ i zdrowy/a/. Ale będę stary/a/ i chory/a/. Życie moich najbliższych może skończyć się jutro.
Mogę być samotny/a/ mimo moich pieniędzy i zrozumiem, że tak naprawdę to nie ma punktu zaczepienia dla mnie, kiedy okazało się, że byłem tylko zabawką dla najbliższej mi osoby...
Cena papieskich pielgrzymek...
Przez 1000 lat historii Polski Papież był w Polsce 9 razy, czyli średnio mniej niż 1 raz na 100 lat.
Myślę, że jeszcze jedna, góra dwie pielgrzymki w tym stuleciu i znowu może kilkaset lat będziemy czekać na następne.
Jest to zasadnicza względność w postrzeganiu historii. Brak u współczesnych zrozumienia uczestnictwa w czymś wielkim.
Zresztą u współczesnych Chrystusowi było to samo...
Kasa dla księży...
Największe zarzuty w tej kwestii mają i mieli ci, którzy latami nie dają NIC! Nie uczestniczą w życiu Kościoła, często plują nań, zarzucają mu OBŁUDĘ, a mimo to dla "tradycji"??? uczestniczą w czymś, czego tak naprawdę się wyrzekli.
Niech płacą! Zawsze jest przecież szansa, że zrozumieją swój błąd i docenią, że za tak niewiele - KASA, otrzymali tak wiele - SAKRAMENTY dla siebie lub dzieci.
Niech płacą! Zawsze jest przecież szansa, że zrozumieją swój błąd i docenią, że za tak niewiele - KASA, otrzymali tak wiele - SAKRAMENTY dla siebie lub dzieci.
Zygmuncie Stary, piszesz jak byś był zwolennikiem jakiejś sekty...
Sam już nie wiem czy w taki sposób można nazwać dzisiejszy kościół, na który nań jeśli nie wykładasz gotówki, to 'nie jesteś' w jego wierze...
Mam tu na myśli, nie dasz na pogrzeb, na ślub, na chrzest na kolende to niby jak jesteś traktowany przez księży, ja odpowiedź znam, nie wiem czy Ty też.
A jak powinno to wszystko wyglądać wedle naszej wiary, proszę odpowiedz.
Jaro:
Zapewniam Cię, że nie jestem zwolennikiem żadnej sekty. Ale uczestnictwo w życiu Kościoła dla mnie to nie tylko "tradycja". Nie jest też moim problemem złożyć ofiarę na Kościół, czy opłacić księdza.
Nigdy nie spotkałem się w życiu z sytuacją, w której nie uzyskałbym zrozumienia u księdza podczas chrztu, ślubu, czy pogrzebu.
Ale zdaję sobie sprawę, że w stosunku do tych, dla których komunia, czy ślub kościelny to tylko "tradycja" stanowisko księży wobec "uregulowania opłaty" tak oni najczęściej to formułują może być znacznie bardziej sztywne i nieprzejednane...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum