Wysłany: 2007-02-09, 15:46 Giertych: szarpnięcie cugli w polskiej edukacji
Wicepremier i minister edukacji Roman Giertych podpisał w Warszawie rozporządzenie dotyczące realizacji programu "Zero tolerancji" w polskich szkołach.
Rozporządzenie ma umożliwić m.in. wprowadzenie od 1 września szkolnych mundurków i zakazu używania telefonów komórkowych podczas lekcji.
Giertych wyjaśnił podczas konferencji prasowej, że podpisane przez niego rozporządzenie dotyczy trzech spraw: obowiązku wprowadzenia do statutów szkół zasad związanych z zachowaniem uczniów wobec nauczycieli, reguł korzystania z telefonów komórkowych i urządzeń elektronicznych podczas lekcji oraz stosowania w szkołach jednolitych strojów. Jak dodał, rozporządzenie jest jednym z elementów uruchamiania programu naprawczego "Zero tolerancji dla przemocy w szkołach", który ma poprawić bezpieczeństwo w szkołach.
"Chciałbym, aby od 1 września tego roku we wszystkich szkołach obowiązywały stroje jednolite, a na lekcjach był zakaz korzystania z telefonów komórkowych" - powiedział Giertych. Zasady używania telefonów komórkowych oraz kwestie związane ze strojem uczniów mają uregulować szkoły.
Giertych zapowiedział, że dyrektorzy szkół, którzy nie dostosują statutów do programu naprawczego, mogą z tego powodu zostać odwołani. Dodał, że oznacza to "szarpnięcie cugli w polskiej edukacji".
Zdaniem ministra edukacji, uczniowie bezwzględnie nie powinni używać telefonów komórkowych podczas zajęć lekcyjnych. "Bez przerwy mamy informacje o sytuacjach, w których dochodzi do korzystania z telefonów komórkowych w sposób absolutnie nie związany z przeznaczeniem i z zadaniami szkoły" - zapewnił.
Odnosząc się do sprawy szkolnych ubrań Giertych zaznaczył, że "wszystkie badania opinii publicznej wskazują na to, iż zdecydowana większość rodziców w Polsce popiera wprowadzenie mundurków".
Minister jest zdania, że jednolite stroje uczniów wpłyną na zwiększenie bezpieczeństwa w szkołach i ułatwią ich identyfikację z placówką.
"Wprowadzenie stroju jednolitego oznacza też, że nie będzie przechwalania się własnym statusem materialnym wśród młodzieży" - ocenił Giertych.
Zdaniem Giertycha szkolne ubrania, chociaż jednakowe, nie powinny być smutne i brzydkie. "Chcę, aby szkoły różniły się, aby stroje jednolite były kolorowe i piękne" - dodał.
Widziałam wypowiedź Giertycha na ten temat w TV.
Jak dla mnie dość ostro brzmią słowa "Zero tolerancji". Pewnie specjalnie, żeby trochę przy okazji wystraszyć uczniów. No zobaczymy, jak to wszystko się ułoży, bo gadać potrafi chyba każdy.
Ciekawa jestem, czy rodzice znajdą środki na zakup mundurka dla swojego dziecka, bo różnie z tym bywa.
Czasami już nie mam siły wypowiadać się na ten wszechobecny temat. Tak o tym głośno, że może już trochę mnie to zaczęło nudzić.
Ale kiedy zobaczyłam twarz naszego Ministra podczas wypowiadania słów -
glizda napisał/a:
"Chcę, aby szkoły różniły się, aby stroje jednolite były kolorowe i piękne"
trochę się pośmiałam. Jego mina była dość oryginalna. Jakby myślał - "Jeszcze będziecie mnie za to nosić na rękach i wieszać moje plakaty nad łóżkami". hehe
Pożyjemy, zobaczymy...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2007-02-10, 10:11
Zero tolerancji dla Giertycha
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Ja to już sam nie wiem co pisać o tych wszystkich "wybitnych" pomysłach naszego "kochanego" ministra edukacji Jak to czytam to mózg mi się lasuje, ręce opadają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum