Wysłany: 2007-02-14, 10:13 Romantyczna kolacja w... kościele. Cel uświęca środki
Tegorocznym obchodom Dnia św. Walentego w Paryżu towarzyszyć będzie bezprecedensowa inicjatywa Kościoła katolickiego. Arcybiskupstwo miasta postanowiło wykorzystać obchodzone 14 lutego święto zakochanych, aby mówić o miłości, rzecz jasna, na swój sposób. Około 50 ze 100 paryskich parafii organizuje 10 i 11 lutego imprezy mające na celu wysławianie "miłości prawdziwej". Kolacja przy świecach w kryptach kościoła Saint-Sulpice, wieczorki "pod gołym niebem", a także posiłki z udziałem par w różnym wieku mają przekonać paryżan do ideału miłości w wydaniu katolickim, będącej synonimem "radości, długowieczności, wierności" – zapewniają organizatorzy. "Dzięki tej akcji chcemy pokazać, że podejście Kościoła do miłości to nie tylko moralizatorskie rozprawy składające się z samych zakazów" – podkreśla arcybiskupstwo Paryża. "Miłosne wieczorki" z udziałem małżeńskich par mają promować instytucję małżeństwa. W latach 1975-2004 liczba ślubów katolickich zmniejszyła się z 281 786 do 96 863. W tym samym okresie spadła także liczba ślubów cywilnych – z 387 400 do 271 600. "Na przekór lękom, jakie budzi dziś zaangażowanie się w związek, pary te pokażą, że małżonkowie kochają się, a instytucja małżeństwa ma się dobrze" – wyjaśnia rzecznik stowarzyszenia Les amis d’Edifa przygotowującego wraz z diecezją paryską weekend 10-11 lutego. Zrodło Onet .
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-02-14, 12:22
Walentynki, dzień w którym wzrasta liczba wysyłanych sms-ów, zwiększa się sprzedaż czekoladek okolicznościowych (najczęściej w postaci serduszek), różnego rodzaju maskotki z przyczepionym serduszkiem i napisem Love rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.
Tak naprawdę to nie jest święto zakochanych, bo takowi jeśli są naprawdę zakochani, mają takie święto każdego dnia przez 365 dni w roku. A 14 lutego to następne święto marketingowe, gdzie napełniają się portfele wciskaczom, kitu i tandetnych gadżetów.
Im naród mądrzejszy, tym głupszy.
Pominę tu fakt ślepego naśladownictwa tego co zachodnie, a podobno Polacy nie gęsi……
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Tak naprawdę to nie jest święto zakochanych, bo takowi jeśli są naprawdę zakochani, mają takie święto każdego dnia przez 365 dni w roku. A 14 lutego to następne święto marketingowe, gdzie napełniają się portfele wciskaczom, kitu i tandetnych gadżetów
I tu się z tobą zgadzam w 100%
Milość powinno okazywać sobie przez caly rok a nie tylko w tym dniu!
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
dzień jak codzień, tylko troszkę większy ruch w sklepach
a swoją drogą ja swojej ukochanej zrobilem świecznik Ona dla mnie zrobiła podusię
wydaje mi sie że prezent zrobiony własnoręcznie jest bardziej doceniany
_________________ "...Gdy byłem dzieckiem,
mówiłem jak dziecko,
czułem jak dziecko,
myślałem jak dziecko.
Kiedy zaś stałem się mężem,
wyzbyłem się tego, co dziecięce..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum