Wysłany: 2007-03-19, 11:52 Wojna z psimi odchodami
Cytat:
Wojnę psim odchodom w miejscach publicznych wypowiedział Urząd Miejski w Wieluniu. Jak się okazuje idealne miejsca na wiosenny spacer czy zabawę z dziećmi są również często odwiedzane przez miłośników czworonogów.
Niestety właściciele psów rzadko sprzątają po swoich pupilach. Tym sposobem zarówno miejski park, chodniki jak i osiedlowe skwery są często zanieczyszczone. Pomysł na rozwiązanie tego problemu mają wieluńscy urzędnicy. "Od stycznia za pośrednictwem wydziału podatkowego, tym mieszkańcom, którzy opłacają podatek od psów, nieodpłatnie udostępniamy urządzenie z woreczkami, dzięki któremu można usuwać nieczystości po pupilach z terenów, które są przeznaczone do użytku publicznego - mówi Waldemar Kluska - naczelnik wydziału gospodarki komunalnej i mieszkaniowej Urzędu Miejskiego w Wieluniu - głównie chodzi tutaj o chodniki, jezdnie, place, parkingi, zieleńce".
Rodzi się jednak pytanie czy pomysł ten znajdzie zastosowanie w praktyce. Naczelnik Kluska ma nadzieję, że jeżeli znalazły się osoby, które pobierają te zestawy to zrobią z nich właściwy użytek.
Co ciekawe tego typu zestawów do sprzątania zwierzęcych nieczystości w Wieluniu nie można kupić. W innych miastach są one dostępne nawet w kioskach ruchu.
Jakoś tego nie widzę. Wydaje mi się, że widok pani/pana sprzątającego odchody swojego zwierzaka raczej nie będzie na porządku dziennym. Nie przyjmie się...
Na szczęście psa nie mam.
Najbardziej przeszkadzają mi psie „kupki” na chodnikach i trawnikach na osiedlach.
Nie przeszkadzają mi psie ekskrementa na polach sąsiadujących z osiedlami (gdyż tam nie chadzam)
Cytat:
Ferbik:Wątpię, żeby się to przyjęło z tego względu, że mało kto będzie chciał sprzątać psie kupy na oczach innych.
Ferbik, zgadzam się z Tobą ale może warto byłoby spróbować.
Zdaję sobie sprawę że nikomu nie będzie chciało się sprzątać po piesku w miejscach publicznych jednak należy próbować ucywilizować sprawę „kupek” na mieście.
Dać tym samym podstawę prawną Straży Miejskiej do subordynacji właścicieli czworonogów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum