Ligi Polskich Rodzin zażądała usunięcia nazwiska Jana Brzechwy z listy patronów ulic najpierw we Wrocławiu, a następnie w całej Polsce. Ideę wsparł już wicemarszałek sejmu Janusz Dobrosz (kiedyś PSL, obecnie LPR).
Powodem wniosku LPR nie jest - jak sugerowały lewicowe media oraz zbliżona do Platformy Obywatelskiej prasa liberalna - wiersz Brzechwy Kaczka dziwaczka. Wiersz, który w pewnych kręgach bywa wykorzystywany do mało śmiesznych ataków na dwie najważniejsze osoby w państwie, nie pojawia się w dokumencie przygotowanym przez LPR w ogóle.
Liga Polskich Rodzin przygotowuje kolejny wniosek o skreślenie z listy lektur i usunięcie z grona patronów polskich ulic i szkół Juliana Tuwima. Jednym z argumentów ma być ośmieszający polski parlamentaryzm wiersz Ptasie radio.
źródło: onet.pl
Więcej na ten temat:
"Czerwony marsz" motto do t.II
http://ksiazki.wp.pl/kata...a.html?kw=46418
tamże "Głos Ameryki"
"Apostrofa" Brzechwa Jan "Cięte bańki" 1952
W 1951 roku ukazał się tom socrealistycznej poezji Brzechwy „Strofy o planie sześcioletnim"
Rafał A. Ziemkiewicz w zamieszczonym w „Życiu" z 8 maja felietonie „Dziennikarskie hieny" pisał "...Wiem natomiast, że zanim pan Brzechwa został autorem pięknych wierszyków dla dzieci, dopuszczał się różnych podłości jako stalinowski propagandysta. ..."
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-03-30, 22:24
Zygmunt Stary napisał/a:
"Czerwony marsz" motto do t.II
http://ksiazki.wp.pl/kata...a.html?kw=46418
tamże "Głos Ameryki"
"Apostrofa" Brzechwa Jan "Cięte bańki" 1952
W 1951 roku ukazał się tom socrealistycznej poezji Brzechwy „Strofy o planie sześcioletnim"
Rafał A. Ziemkiewicz w zamieszczonym w „Życiu" z 8 maja felietonie „Dziennikarskie hieny" pisał "...Wiem natomiast, że zanim pan Brzechwa został autorem pięknych wierszyków dla dzieci, dopuszczał się różnych podłości jako stalinowski propagandysta. ..."
A ja wiem, że Kaczyński w swojej pracy dyplomowej powoływał się na Lenina.
Btw. To z Brzechwą to był dowcip. Po za tym, o ile na początku Brzechwa faktycznie gloryfikował socjalizm, to później był jego przeciwnikiem. Kaczyński na razie jest zwolennikiem socjalizmu, podobnie zresztą jak całą koalicja rządząca.
Pomogła: 2 razy Wiek: 43 Dołączyła: 01 Mar 2007 Posty: 52 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-03-31, 11:48
No cóz, wszyscy wiemy że mamy w kraju koalicję (szkoda że cierpi na niej także wizerunek kościoła). A Brzechwa ma tyle z tym wspólnego, że już wtedy pisał o ..."kaczce w buraczkach"
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-03-31, 12:23
Sami widzicie jak łatwo szasta się cudzymi pieniędzmi. A gdyby tak za całą taką operację zmiany nazw ulic, obciążyć pomysłodawców? Ciekawe, czy też byliby tacy skłonni na zmian.
Mnie już głupota polityków przestaje martwić, przyzwyczaiłem się, zatrważa mnie jednak innego typu fakt, ile czasu musi jeszcze upłynąć zanim obywatele przejrzą na oczy i nie dadzą się podpuszczać. A przede wszystkim, kiedy dadzą solidnego kopniaka tym wszystkim, którzy nie szanują ciężko wypracowanych pieniędzy płynących do budżetu państwa. Pieniędzy, które mają służyć nam, a nie LPR-owskim idio.. nie dokończę żeby uniknąć jakichkolwiek restrykcji .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum