Wysłany: 2007-04-10, 08:45 Mundurki niezgodne z konstytucją???
W środę Sejm głosuje nad poprawką do ustawy o systemie oświaty. Jest w niej zapis, który przyjął Senat na wniosek LPR, że podstawówki i gimnazja obowiązkowo wprowadzą "jednolity strój uczniowski".
Ustawy jeszcze nie ma, ale już aplikant radcowski kancelarii w Warszawie Marek Władziński podważa jej zgodność z konstytucją, informuje "Gazeta Wyborcza".
- W idei szkolnych mundurków nie ma nic złego, ale decyzja powinna być pozostawiona rodzicom, uważa prawnik. Przygotował skargę do rzecznika praw obywatelskich, który będzie mógł ją złożyć w Trybunale Konstytucyjnym. Wyśle ją, jeśli tylko obowiązek noszenia mundurków wejdzie w życie.
- Ta skarga ma szanse w Trybunale Konstytucyjnym, ocenia konstytucjonalista prof. Wiktor Osiatyński, który przeczytał wniosek aplikanta.
Władziński zareagował na prośbę dziesięcioletniej córki swoich znajomych, która nie chce się ubierać tak samo, jak jej koleżanki. Według jego analizy narzucenie uczniom obowiązkowego stroju narusza art. 47 konstytucji, czyli "prawo do decydowania o swoim życiu osobistym", oraz art. 48 ust. 1, który przyznaje rodzicom prawo do "wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami".
Zdaniem prof. Osiatyńskiego warto protestować przeciwko obowiązkowym mundurkom. - To próba sił totalitarnego umysłu ministra Romana Giertycha. Mundurki nie bez powodu były elementem obyczaju komunistycznego czy faszyzmu, bo to umysł totalitarny wchodzi w ludzkie gusta, w sferę ludzkich wyborów, do których należy ubiór.
Ale - jak wykazuje sondaż - 72 proc. dorosłych popiera wprowadzenie obowiązkowych mundurków w podstawówkach i gimnazjach, a tylko 24 proc. się z tym nie zgadza.
źródło:interia.pl
To byłoby lepiej aby młodzież ubierała się wyzywająco niż w mundurki??
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2007-04-10, 08:52
Dlaczego wszedzie istnieje przekonanie, ze mlodzez ubiera sie wyzywajaco?
Dlaczego wszedzie istnieje przekonanie, ze mlodzez ubiera sie wyzywajaco?
Racja!
Nie wszyscy starają sie pokazać swoja indywidualność za pomocą wyzywajacego stroju (co czasem naprawdę śmiesznie wygląda). Ale niestety uogólnienia biorą górę nad zdrowym rozsądkiem.
Wysłany: 2007-04-10, 10:18 Re: Mundurki niezgodne z konstytucją???
Kod:
Ale - jak wykazuje sondaż - 72 proc. dorosłych popiera wprowadzenie obowiązkowych mundurków w podstawówkach i gimnazjach, a tylko 24 proc. się z tym nie zgadza.
Szkoda, że nikt nie zapytał o zdanie samych zainteresowanych, ale wiadomo - dzieci i ryby głosu nie mają.
glizda napisał/a:
To byłoby lepiej aby młodzież ubierała się wyzywająco niż w mundurki??
Świat nie jest czarno-biały, ma jeszcze odcienie szarości... Zresztą, nawet gdyby były tylko te dwie opcje, to co by dało zmuszanie ludzi do mundurków? Chyba tylko jeszcze większą nienawiść i niechęć. Trzeba zwalczać przyczyny takiego zachowania, nie skutki.
_________________ Na wojnie nie ma zasad. Są tylko cele.
Świat nie jest czarno-biały, ma jeszcze odcienie szarości...
A czy ja twierdze, ze świat jest czarno-biały??
Po prostu uważam,że lepiej niech dzieci chodzą w mundurkach do szkoły niz z odsłoniętymi brzuchami.
Po szkole niech się ubierają jak chcą.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2007-04-10, 10:25
Szkoly zmienia zdanie, jak umundurowane dzieci zostana sfotografowane przez jakas gazete pijac wino albo palac papierosy. To dopiero bedzie reklama szkoly.
A teraz ja się pytam dlaczego istnieje przekonanie, ze młodzież pije wino i pali papierosy???
Wysłany: 2007-04-10, 10:38
Ale to nie przekonanie, sam widze co sie dzieje Przeciez w szkole na przerwach co roz ida palic fajki przed szkola, wracam ze szkoly to pod jedynka na melinie tez stoja i fajcza. A z winem ... mlodzi nie maja pieniedzy na cos drozszego
Wysłany: 2007-04-10, 10:41
glizda napisał/a:
Lukasz_C747 napisał/a:
Świat nie jest czarno-biały, ma jeszcze odcienie szarości...
A czy ja twierdze, ze świat jest czarno-biały??
Mundurki dotyczyć mają wszystkich uczniów danej szkoły, a stwierdziłaś, że lepiej żeby uczniowie nosili mundurki niż się ubierali wyzywająco. Może zbyt daleko posunięty wniosek, ale takie było moje pierwsze wrażenie.
glizda napisał/a:
Po prostu uważam,że lepiej niech dzieci chodzą w mundurkach do szkoły niz z odsłoniętymi brzuchami.
Po szkole niech się ubierają jak chcą.
Pytam więc, jaki sens ma nakaz noszenia mundurków?
_________________ Na wojnie nie ma zasad. Są tylko cele.
Pomogła: 4 razy Wiek: 36 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-04-10, 11:01
glizda napisał/a:
Widze je w szkole. Byłam kiedyś w szkole w której uczy moja siostra i padłam....
Mnie chodzi o to jak się ubierają do szkoły
to chyba jesteście przewrażliwieni... moim zdaniem takie wyzywające ubrania to tylko sporadyczne przypadki. Moim zdaniem to tylko kolejny stereotyp że młodzież obecnie ubiera się bardzo wyzywająco... Zresztą strój jest poniekąd wizytówką osoby, więc nie widzę powodu dlaczego wszystkich nagle pozbawić osobowości...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2007-04-10, 11:20
Przecież to będzie wyglądać jak w klasztorze!! Jeszcze niech romek rodzieli na żeńskie i męskie gimnazjum to już będzie kompletny klasztor!!!
Jestem przeciwko tym wymysłom!!
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Jeszcze niech romek rodzieli na żeńskie i męskie gimnazjum
Cicho, bo jeszcze podłapie ten pomysł heh
Z nim nic nigdy nie wiadomo...
A co do munduków ciągle jestem im przeciwna. Moje nastawienie w tej sprawie nie zmienia się.
Myślę, że młodzież i dzieci mają swój styl, swoje ubrania, w których czują się dobrze, wygodnie, które określają ich tryb życia, osobowość i nikt nie powinien im tego odbierać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum